Waarom de Papoea’s hulp nodig hebben
De mensen in het binnenland van West-Papoea hebben het moeilijk. Het gebied is nauwelijks ontsloten, er zijn bijna geen voorzieningen, de inkomens zijn laag, de gezondheidszorg is minder dan basaal en de kindersterfte is zeer hoog. De verdiensten van de verkoop van landbouwgewassen op de markt zijn meestal klein, en de markt is daarbij meestal nog (te) ver weg. Daarbij zijn de scholen en ziekenhuizen vaak ver weg en te duur. Papoea’s worden hierdoor gedwongen een opportunistische overlevingsstrategie te ontwikkelen.
Wat doet de SDSP?
Iedere dag realiseren we ons dat, door de projecten die we aannemen, we mede een verantwoordelijkheid hebben voor deze mensen. Ambitieus als we zijn, proberen we ons daarin telkens te verbeteren. Iedere dag leren we van het werk en van de samenwerking met de mensen daar. Het werken in integrale projecten verrijkt de betrokkenen aan beide kanten van de oceaan. De lokale bevolking profiteert van onze kennis en kunde en de vrijwilligers van de SDSP ervaren met de projecten wat maatschappelijke betrokkenheid inhoudt.
Hulp speciaal gericht op West-Papoea is belangrijk. Uit eerdere studies is gebleken dat dit gebied, met name het binnenland, buiten de meeste hulpprogramma’s valt. Ook de Indonesische regering steunt de bevolking van West-Papoea nauwelijks. De Papoea’s zijn zich bewust van hun situatie en hebben een steun in de rug nodig om de eigen initiatieven om een nieuwe duurzame samenleving op te bouwen. Die steun geeft de SDSP.
Biodiversiteit & Natuur
De opbrengsten van de rijke natuurlijke hulpbronnen (olie, gas, hout, vis, ertsen) komen nauwelijks ten goede aan de Papoea-bevolking.
West-Papoea is bijvoorbeeld al vele malen verdeeld in diverse concessies die aan de hoogste bieder verkocht kunnen worden; opbrengsten van mijnbouw en bosbouw komen ten goede aan externe, buitenlandse partijen.
Hoewel de meeste mensen in West-Papoea zich bewust zijn van het feit dat bescherming van het bos van belang is, heeft de bevolking door de weinige kansen op een redelijk inkomen meestal weinig keus. Iedereen moet eten. Sociale problemen zijn in hoge mate schuldig aan de toenemende overexploitatie en vermindering van de bossen.
De SDSP zoekt samenwerkingsverbanden met lokale overheden en internationale natuurbeschermingsorganisaties, om samen delen van het ongerepte oerwoud of oceaan te beschermen tegen overontwikkeling en vervuiling. Lees meer
Water & Sanitatie
De SDSP ondersteunt projecten ter verbetering van de watervoorziening in/bij dorpjes in het binnenland van de Vogelkop. Zo worden er samen met de lokale bevolking waterputten geslagen, maar wordt ook aandacht besteed aan het (leren) onderhouden van de waterpomp, leidingen en zuiveringssystemen. Lees meer
Integrale gebiedsontwikkeling
Door samenwerkingsverbanden tussen politiek, bedrijfsleven en educatieve instanties te initiëren, het maken van winst te stimuleren en tevens te bewaken dat er aandacht is voor gebiedsontwikkeling als geheel, ontstaat er een win-win situatie voor de marktinitiatieven, de lokale bevolking en de natuur. Lees meer
Gemeenschapsopbouw & Gezondheid
De situatie in de gezondheidszorg in West-Papoea is slecht: voorzieningen zijn geconcentreerd in steden en zijn nauwelijks voorhanden in het binnenland. De kindersterfte, ondermeer veroorzaakt door tropische ziekten en slecht drinkwater, is volgens de WHO 18%. In werkelijkheid is het percentage in het binnenland echter 30 tot 40%.
De SDSP richt zich op een verbetering van de basisvoorwaarden voor gezondheidszorg in West-Papoea. Voorbeelden zijn het helpen opzetten van moeder- en kindzorg klinieken, het faciliteren van medische zorg en het geven van voorlichting over algemene gezondheid en hygiëne. Lees meer
Educatie & Capaciteitsopbouw
Onderwijs is in het binnenland niet of nauwelijks georganiseerd. Scholen staan leeg door gebrek aan leraren, en voor het vervolgonderwijs zijn jongeren aangewezen op de grote steden.
Jongeren hebben dan ook zeer lage kansen op vervolgonderwijs. Na het volgen van onderwijs zijn de kansen nog steeds erg slecht.
De SDSP faciliteert trainingen, voorlichtingsbijeenkomsten en onderwijs voor o.a. lokaal middenkader, coöperaties en kleinschalige, lokale initiatieven. Daarnaast faciliteert de SDSP advies en voorlichting aan Papoea’s op gebied van grondrechten en de impact van het verstrekken van concessies aan grote bedrijven. Lees meer
Kunst & Cultuur
West-Papoea is een gebied waar twee beschavingen met elkaar in aanraking komen: de traditionele leefwijze van de Papoea’s versus de moderne, technologische samenleving die oprukt vanuit de steden. Van oudsher leven de Papoea’s in harmonie met de natuur en uiten zij zich door middel van verschillende soorten kunst: prachtig gedetailleerd houtsnijwerk, kleurige schilderijen en van boombast gemaakte beschilderde doeken. De verscheidenheid van de Papoea-cultuur staat onder toenemende druk.
De SDSP ondersteunt projecten die in het teken staan van overdracht, behoud of tentoonstelling van kunst, cultuur, ambachten of traditionele vaardigheden en technieken uit West-Papoea. Ook beheert de SDSP een ruime kunstcollectie. Lees meer
Spanningen in de regio
De weinige financiële en humanitaire hulp die al gegeven wordt, komt voornamelijk terecht in de grotere steden en niet in de binnenlanden waar het overgrote deel van de Papoea’s woont. Dit vergroot spanningen in de regio, mede veroorzaakt door de ongelijke samenstelling van de bevolking en door de gevoerde transmigratiepolitiek.
Rapportages van Amnesty International en andere onderzoeksrapporten berichten daarnaast over systematische schendingen van de mensenrechten en twijfelachtige rechtsgang in West Papoea. Zo is het Papoea’s door de overheid niet toegestaan om de Morgenster-vlag (symbool voor de onafhankelijkheidsstrijd) te hijsen.
De SDSP onderhoudt binnen het samenwerkingsverband SOWP (Samenwerkende Organisaties voor West-Papoea) contact met Free West Papua Campaign om op de hoogte te blijven van de actuele situatie.