Overweldigende indruk
West-Papoea beschikt over een rijke natuur en cultuur voor de nieuwsgierige reiziger. Het is één van de weinige resterende ongerepte gebieden ter wereld. De soms ondoordringbare en ruige oerwouden herbergen meer dan tweehonderd afzonderlijke Papoea talen en culturen. Buiten de stedelijke kustgebieden is het schiereiland nauwelijks ontsloten. De meerderheid van de Papoea’s blijft trouw aan haar tradities en leeft in de landelijke hooglanden of in bergdorpen.
Wat doet de SDSP?
Duurzaam toerisme
Duurzaam toerisme ontwikkelen in West Papoea vergt een specifieke aanpak waarbij terplekke lokale netwerken wordt getraind en opgeleid volgens de uitgangspunten van Fair Tourism. De SDSP ondersteunt deze lokale initiatieven. Lees meer
Duurzaam bosbeheer
Duurzaam bosbeheer betekent behoud van de natuur. Een grote diversiteit aan producten uit het bos levert veel meer economisch voordeel op voor de lokale bevolking dan het kappen van regenwouden voor monoculturen zoals bijvoorbeeld palmolie. Lees meer
Afvalverwerking
Op diverse locaties in West-Papoea werkt de SDSP samen met haar netwerkpartners aan het terugdringen van het (plastic) afvalprobleem in de Vogelkop. Onder meer met concrete projecten en lesprogramma’s en door het uitvoeren van haalbaarheidsstudies i.s.m. partners als SEFA. Lees meer
Reisinformatie
Papua-travel.com
Trotse gidsen in een prachtig land: zo beleven veel toeristen West Papoea als ze er rondreizen. Maar, er kan nog veel verbeterd worden in de toerisme sector. West Papoea is nog niet echt ingericht op groepjes toeristen, en daarin wil de SDSP een rol van betekenis vormen.
In 2010 heeft de SDSP daarom het initiatief genomen om een eco-toeristisch netwerk in de Vogelkop op te zetten. We startten met een aantal workshops met partners in en rond de stad Manokwari die reeds actief waren op het gebied van ecotoerisme. In de afgelopen jaren heeft het netwerk zich actief ontwikkeld, wat onder andere geresulteerd heeft in de gezamenlijke website papua-travel.com. Op deze website vind de nieuwsgierige reiziger alle informatie om zich goed voor te bereiden (en te verheugen) op een reis door West-Papoea.
Ligging
West-Papoea -het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea- ligt in het meest oostelijke deel van Indonesië. Het is een bergachtig eiland begroeid met regenwouden met woeste rivieren en prachtige hoogvlakten. Het eiland behoort tot de weinige nog vrijwel ongerepte delen van de wereld. De ondoordringbare ruige natuur maakt het mogelijk dat er op het eiland meer dan 200 talen en culturen bestaan. Op de enkele stedelijke kustgebieden na is het eiland nog nauwelijks ontsloten. Het grootste deel van de Papua’s woont nog op traditionele wijze in de hooglanden, in bergdorpen of op eilandjes aan de kust.
Unieke diversiteit
Een groot deel van de flora en fauna van Nieuw-Guinea is van Australische oorsprong. Het eiland, op Groenland na het grootste ter wereld, ligt in tegenstelling tot de andere Indonesische eilanden aan de oostkant van de ‘Wallacelijn’, de denkbeeldige lijn die de Aziatische en Australische biografische zones van elkaar scheidt. Hier vind u flora en fauna die nergens anders ter wereld voorkomen. De soortenrijkdom is een van de grootste ter wereld zowel in de bergachtige regenwouden als maritiem met schitterende koraalgebieden rond paradijselijke eilandengroepen.
Wie verscheidenheid zoekt, gaat naar het schiereiland de Vogelkop. De biodiversiteit in West-Papoea is een van de grootste ter wereld. Op het eiland groeien onder meer 2.700 soorten orchideeën, lianen, geneeskrachtige planten en een overvloed aan boomvarens. Er komen minstens 650 vogelsoorten en vele ondersoorten voor.
In het hooggebergte van het Penungan Arfak natuurreservaat (25 km van Manokwari) zijn 320 vogelsoorten geteld, waaronder verschillende soorten paradijsvogels, papegaaien, kaketoes, de Little Egret, New Guinea Harpy Arend, verschillende soorten prieelvogels en de Arfak Astrapia. Daarnaast leven er in de Arfakbergen ongeveer 110 zoogdiersoorten, inclusief 30 buideldiersoorten en boomkangoeroes, vele koeskoessoorten, vliegende vossen, vleermuizen en opossums.
Verder is Papua Barat het leefgebied van talloze insecten en reptielen, waaronder grote vlinders en de kleinere verwant van de Komodo-varaan. De zeereservaten ‘Marine Park Raja Ampat’ en ‘Cenderawasih Marine Park’ met schitterende koralen en paradijselijke eilandengroepen zijn uniek in de wereld. Deze gebieden hebben een ongekende soortenrijkdom: dolfijnen, schildpadden, mantraroggen, pilotwhales, pygmeezeepaardjes, etc. In 2007 zijn hier nog tal van nieuwe soorten ontdekt.
Infrastructuur
West Papua is het minst ontwikkelde deel van Indonesië. De toeristische infrastructuur staat hier nog in de kinderschoenen. Dit is tegelijkertijd de grootste charme van het reizen in dit deel van de wereld: met een flexibele houding zult u daadwerkelijk de culturele rijkdom en het ecologisch erfgoed van de Papua’s kunnen ontdekken en ervaren.