Waterleidingprojecten Vogelkop

j

14 dec, 2004

Verbetering netwerk waterleidingen

Reeds enige tijd heeft de SDSP contact met Waterleidingmaatschappij Drenthe. Na gesprekken met de Stichting Papua Holland Foundation (SPHF, namens de Bupati van Sorong), heeft de SDSP meerdere contacten geïnitieerd tussen de diverse organisaties. De Bupati van Sorong is via de SPHF begin 2004 op bezoek geweest in Nederland voor gesprekken.

Inmiddels zijn de volgende stappen gezet, en is door een aantal diensthoofden van het waterleidingbedrijf in de zomer van 2004 een reis gemaakt naar de steden Jayapura, Manokwari en Sorong. Doel van de reis was na te gaan welke stad geadopteerd kan worden voor een waterproject en het aanleggen van een waterleiding en een beheerorganisatie hiervoor in de stad.

Doel

Doel van de SDSP is om, als initiator, partijen bij elkaar te brengen. Met name de steden in de Vogelkop hebben waterleidingnetwerken die beperkt zijn van omvang, capaciteit en kwaliteit. Gezondheid begint met schoon water, vandaar dat de SDSP dit gemeenschapsproject positioneert als (medische) basiszorg voor de lokale bevolking. We zijn dan ook blij dat dit initiatief door de genoemde organisaties wordt gesteund en verder wordt uitgewerkt.

In de media

Op 1 september 2004 stond in het NRC Handelsblad (pag. 17) het volgende bericht:

Waterbedrijf gaat Indonesië helpen
“Assen, 1 sept – Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) gaat miljoenen euro’s investeren in drinkwaterbedrijven in Indonesië. De onderneming wil zowel het waterleidingnet als de plaatselijke bedrijfsvoering aanzienlijk verbeteren. Hiertoe is een samenwerkingsverband gesloten met gemeenten in de Indonesische provincie Papua. Dat heeft het Drentse waterleidingbedrijf gisteren meegedeeld. De watervoorziening in de betrokken gemeenten is vaak slecht.(ANP)”

Om de samenwerking te blijven bespoedigen heeft Burgemeester Wanane van de Kabupaten Sorong de SDSP en de Stichting Holland-Papua Foundation (SHPF) in maart reeds gevraagd een werkgroep te vormen om de communicatie te verzorgen. De SDSP blijft dus ook bij de realisatie van deze projecten betrokken.

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer