Update voedselbos Sawinggrai

Met de geweldige steun van de Contribute Foundation voert de SDSP in Sawinggrai het voedselbosproject uit. Onlangs is Reville Saw op bezoek geweest in het dorp en op de plantage om de voortgang te monitoren, te helpen met diverse activiteiten en om ons van fotomateriaal te voorzien. En… het gaat allemaal de goede kant op!

In december was het even spannend: Het dorp was in rouw vanwege het overlijden van een van de kinderen van de voorman van het project. Een tragische gebeurtenis die het hele dorp in een aantal weken van rouw heeft gedompeld. In een hechte gemeenschap komt het overlijden van jonge mensen hard aan. Het effect was ook dat de tuinen enkele weken te weinig aandacht kregen. Gelukkig hebben we via gesprekken en via de WhatsApp contacten goede contacten met het team, en is er weer veel positieve energie gestoken in het project.

De voorman van het project, Pak Rudisman, woont op de heuvel bij het voedselbos met vrouw en kinderen. Er was in 2020 met het budget al een soort schuilhut gebouwd, en die wordt nu uitgebouwd om er met het gezin te wonen. De grond van het voedselbos verbetert zienderogen, mede door goede bemesting en het toevoegen van extra grondstoffen, bijvoorbeeld door het vermengen van as in de grond. De groei van de diverse fruitbomen gaat steeds beter. Er liepen ook veel zwarte mieren, maar met het inzetten van een zeepoplossing zijn inmiddels ook goede resultaten te zien. Nu ligt de weg vrij voor de productie van groente en vooral chili, dat een hoge marktwaarde heeft.

In december dit jaar eindigt de financiële support en is het de bedoeling dat het project economisch geheel op eigen benen gaat staan. Dat is dan ook de belangrijkste doelstelling voor de komende periode. De steun van de Contribute Foundation eindigt al eerder, na de eindrapportage vanuit de SDSP – daarna blijft de SDSP samen met de vrijwilligers en adviseur Reville Saw het project volgen en begeleiden.

We laten u graag zien wat er allemaal weer aan werk is verzet de afgelopen periode.

Verslag door Reville Saw

Deze reis naar de tuinen was intensief en elke dag was er veel overdracht van vaardigheden en demonstratie van nieuwe methoden. Wij hebben de site in mei en juni verscheidene keren bezocht gedurende in totaal 5 dagen, waarbij wij het grootste deel van elke dag in de tuinen hebben gewerkt met Pak Rudisman, zijn familie en helpers. Dit verslag zal langer zijn dan gewoonlijk, gewoon vanwege de intensieve aard van het bezoek en de ondernomen activiteiten .

Plaatselijke omstandigheden

Met behulp van een drone waren we in staat om luchtfoto’s van de tuinen te maken, evenals een aantal video-opnamen. Deze laten zien dat het volledige gebied van de tuinen in beheer is en dat het ontwerp grotendeels is uitgevoerd.

Van bovenaf zien we de waterbak in goede staat en de tuinbedden zijn duidelijk zichtbaar. De kale aarde in de bovenste hoek is een gebied waar we tijdens ons bezoek aan hebben gewerkt en dat nu met mulch is bedekt. Rechts is de tweede waterbak te zien die de tuin van vers water voorziet. Het gebied rechts en boven het gebouw is het gebied dat het meest intensief wordt gebruikt voor de groenteteelt. 

De eerste tuin die is aangelegd, ziet er vanuit de lucht helaas niet zo goed uit als verwacht, maar op de grond zien we dat de afzonderlijke bomen het goed doen. We zijn blij te zien dat de installatie werkt en onderhouden wordt door de eigenaars van de tuin

Blader door het verslag hieronder via de pdf viewer of bekijk & download het verslag hier (opent in een nieuw tabblad).

Facebook updates vanuit Sawinggrai

Reville Saw post regelmatige updates over de tests die in samenwerking met de lokale bevolking in de voorbereiding van het voedselbosproject in Sawinggrai worden uitgevoerd.

Recente berichten

EK voetbal 2024 in West-Papoea

EK voetbal 2024 in West-Papoea

Tijdens het EK voetbal 2024 kleuren in West-Papoea de straten oranje en overal wapperen Nederlandse vlaggen in de tropenzon. Wat is hier gaande? Daan gaat op onderzoek uit!

Lees meer
Eerste bomen voedselbos Villanova de grond in

Eerste bomen voedselbos Villanova de grond in

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer