Verbetering watersysteem Malagufuk

j

9 okt, 2015

Samen zorgen voor water

 
Het dorp Malagufuk is gelegen in de Vogelkop. Vanuit Sorong is het één uur rijden en vervolgens nog één uur lopen. Het dorp bestaat eigenlijk nog maar relatief kort in de huidige vorm.

In vroeger tijden trok de lokale bevolking naar de kust om daar – waar er kerken en scholen waren – een leven op te bouwen. Sinds ongeveer een jaar keren de kinderen van toen (en dus de ouderen van nu) weer terug naar hun roots. Belangrijke reden voor hun terugkeer naar het binnenland, is het feit dat er plannen zijn voor een grote palmolieplantage in de omgeving. Men is bang dat ditzelfde lot hun oorspronkelijke leefomgeving ook beschoren zal zijn.

De voorzieningen in Malagufuk zijn beperkt en de voornaamste behoefte is nu ‘schoon water’. Op dit moment gebruikt de bevolking water uit een nabijgelegen riviertje dat ook gebruikt wordt om de was te doen en – iets stroomafwaarts – als WC wordt gebruikt.

Om inkomsten te generen, wil men zich richten op ecotoerisme. Het afgelopen jaar heeft het dorp al diverse reizigers onderdak verleend en er zijn plannen om één of meer gastenverblijven te bouwen.

In het najaar van 2015 mogen ze in elk geval onze twee vrijwilligers Wally en Coby Vreede onderdak verlenen, want die zullen een week lang in Malagufuk verblijven om samen met de lokale bevolking een goede watervoorziening te realiseren. Het is onderhand bijna een traditie geworden, want om het jaar reizen deze actievelingen naar West-Papoea om met de lokale gemeenschap te werken aan verbeteringen t.a.v. water en sanitatie. In juni 2011 waren ze te vinden in het dorp Akmuri en in augustus 2013 viel het dorp Indibo met de neus in de boter.

Wie denkt dat Wally en Coby in de tussentijd stil zitten, heeft het mis. Om een waterproject als dit te financieren, sprokkelen ze namelijk zelf de benodigde gelden bij elkaar. Ze zijn voor dit jaar al op de goede weg, maar zijn er nog niet en alle beetjes helpen. Wilt u het mooie werk van Wally en Coby steunen? Uw donatie kunnen zij goed gebruiken!

U kunt uw gift overmaken naar ons bankrekeningnummer, t.n.v. SDSP in Zeist:

  • Rabobank: NL25 RABO 0395 2058 32
  • ING: NL66 INGB 0007 3247 57

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer