j

22 okt, 2019

Verslag vanuit Yenbekaki

Wally en Coby over hun trip naar Yenbekaki:

De schoon waterprojecten die wij doen, veropen elke keer in samenwerking met Charles Roring, gids in eco-toerisme in de regio Manokwari, Sorong en Raja Ampat. De eerste drie projecten waren gericht op dorpen van de Papoea’s. Het vierde project is gericht op eco-toerisme en werkgelegenheid in en rond het Papoea dorp Yenbekaki.

Yenbekaki

Raja Ampat is een eilandengroep van vier eilanden met daaromheen kleine eilanden. De Raja Ampat archipel is 5000 km2 groter dan Nederland. Het dorp Yenbekaki ligt in het oosten van het eiland Waigeo aan een grote baai. Aan de overkant van het water bij Yenbekaki – met de motorboot een overtocht van 10 minuten – bevindt zich een broedplaats voor schildpadden. Deze plek wordt beschermd en onderhouden door een groep van zo’n 15 mensen onder leiding van Yusup Mayor.

Gewenste ondersteuning

De schildpaddenpost is voorzien van een (leeg) guesthouse zonder voorzieningen. Yusup (initiatiefnemer van het project) en Rani (hoofd van een afdeling toerisme op Raja Ampat) hebben de SDSP via Charles Roring gevraagd of er ondersteuning mogelijk is bij het aanleggen van sanitaire voorzieningen (toilet en wasruimte) en bij het aanbrengen van verbeteringen aan de waterput.

Doordat wij ons inzetten voor schoon water projecten en hier geld voor op hebben gehaald, kunnen wij het project bekostigen. Door het realiseren van het plan kan het dorp Yenbekaki meer toeristen ontvangen die geinteresseerd zijn in de schildpadden. Ook kunnen zij in de bossen vogels spotten; iets wat de plek nog aantrekkelijker maakt.

Raja Ampat staat bij duikers over de wereld in de top tien van beste duikspots. Om te snorkelen en duiken is dit een unieke plek. De bij de schildpadden betrokken Papoea’s kunnen nu meer werkgelegenheid creeren. Ook houden zij het strand plastic vrij, wat het strand en de zee veiliger maakt voor de schildpadden.

In oktober zijn wij in het dorp Yenbekaki geweest. Inmiddels is het project gestart en zijn de werkzaamheden in volle gang. 

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer