j

22 okt, 2019

Verslag vanuit Yenbekaki

Wally en Coby over hun trip naar Yenbekaki:

De schoon waterprojecten die wij doen, veropen elke keer in samenwerking met Charles Roring, gids in eco-toerisme in de regio Manokwari, Sorong en Raja Ampat. De eerste drie projecten waren gericht op dorpen van de Papoea’s. Het vierde project is gericht op eco-toerisme en werkgelegenheid in en rond het Papoea dorp Yenbekaki.

Yenbekaki

Raja Ampat is een eilandengroep van vier eilanden met daaromheen kleine eilanden. De Raja Ampat archipel is 5000 km2 groter dan Nederland. Het dorp Yenbekaki ligt in het oosten van het eiland Waigeo aan een grote baai. Aan de overkant van het water bij Yenbekaki – met de motorboot een overtocht van 10 minuten – bevindt zich een broedplaats voor schildpadden. Deze plek wordt beschermd en onderhouden door een groep van zo’n 15 mensen onder leiding van Yusup Mayor.

Gewenste ondersteuning

De schildpaddenpost is voorzien van een (leeg) guesthouse zonder voorzieningen. Yusup (initiatiefnemer van het project) en Rani (hoofd van een afdeling toerisme op Raja Ampat) hebben de SDSP via Charles Roring gevraagd of er ondersteuning mogelijk is bij het aanleggen van sanitaire voorzieningen (toilet en wasruimte) en bij het aanbrengen van verbeteringen aan de waterput.

Doordat wij ons inzetten voor schoon water projecten en hier geld voor op hebben gehaald, kunnen wij het project bekostigen. Door het realiseren van het plan kan het dorp Yenbekaki meer toeristen ontvangen die geinteresseerd zijn in de schildpadden. Ook kunnen zij in de bossen vogels spotten; iets wat de plek nog aantrekkelijker maakt.

Raja Ampat staat bij duikers over de wereld in de top tien van beste duikspots. Om te snorkelen en duiken is dit een unieke plek. De bij de schildpadden betrokken Papoea’s kunnen nu meer werkgelegenheid creeren. Ook houden zij het strand plastic vrij, wat het strand en de zee veiliger maakt voor de schildpadden.

In oktober zijn wij in het dorp Yenbekaki geweest. Inmiddels is het project gestart en zijn de werkzaamheden in volle gang. 

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer