SDSP Update – november 2018

j

20 nov, 2018

Update activiteiten

Tijdens de laatste vrijwilligersdag is er het een en ander gedeeld over de lopende acties van de SDSP. Een vrijwilligersdag geeft veel energie en levert veel vervolgacties op, dus daarom een update!

SEFA rapport opgeleverd

Deze week is het rapport van de SEFA-groep 2018 opgeleverd aan ons als SDSP. Het rapport is hier te lezen (pdf, 7 MB, opent in nieuw tabblad). Er volgt nog een tweede rapport, namelijk het theoretische onderzoek naar afvalverwerking in ontwikkelingslanden. Ook dat rapport zullen we publiceren.

En dan… we hebben al weer contact met de 4e groep Sefa-studenten. Fingers crossed…. hopen dat ook zij met de SDSP gaan samenwerken en ons een ’boost’ geven met hun prachtige werk.

We ontvingen van de Sefa groep nog een gulle donatie van € 4000,=: een geweldige opbrengst vanuit het Sefa-project voor de SDSP!

Voedselbossen

Jan Schouwenburg is ’as we speak’ op weg naar West Papoea om daar een rondreis en studiereis te maken om meer te weten te komen over Voedselbossen.

Een voedselbos is een natuurlijke manier van het gebruik van het lokale bos. Door meer soorten gewassen te planten, kun je de voedselrijkdom enorm verhogen, zonder dat je het bos aantast. Daarmee kunnen lokale gemeenschappen extra ondersteund worden, verbetert de variatie aan gewassen en dus aan voedselbronnen, en hoeven mensen niet meer dure geïmporteerde groenten te kopen. Er zijn positieve ervaringen op andere plekken in Indonesië, maar er zijn nog geen projecten op Papoea. Er is wel een eerste pilot mogelijk op de Raja Ampat, dus daar gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. En uiteraard gaat Jan nog even namens ons langs de ambassade om te netwerken!

Wolfert Tweetalig

Ondertussen is de volgende groep van scholieren van het Wolfert Tweetalig al weer gestart met hun voorbereiding. Door de vrijwilligersdag hebben we een paar goede tips kunnen meegeven aan Matthieu. Daarmee kon de school dus direct aan de slag. Ook Matthieu is direct ’in de pen’ geklommen. Zie de Wolfert Papua Indonesië Facebookpagina voor hun vorderingen.

Deef Kuiper, een van de begeleiders van de reis van de scholieren van het Wolfert Tweetalig is sinds deze week toegetreden tot onze groep vrijwilligers. Deef, van harte welkom!!

Ecotourism Network

Gisteren is een van onze contacten van een collega-organisatie teruggekomen van een reis naar Papoea. Hieraan zie je dat ons ’Papoea Eco Tourism Network’ al goed werkt. Hierbij een citaat uit het reisverslag:

”….We zijn weer terug van onze reis naar Indonesie, Thailand, Cambodja en Laos. De reis naar Arfak was indrukwekkend. Wij hadden als gids nog iemand die jou ook kent : Matias Rumbruren. Ik moest je de hartelijke groeten doen. We willen contact met hem houden. Ik vond Papua een van de mooiste delen van de reis. <….> Mooi omdat het indrukwekkend is om te zien hoe de mensen uit Arfak leven (en hoe zwaar de vrouwen het hebben wat minder mooi is). Mooi om de kinderen te zien die gelukkig lijken te zijn ook al hebben ze geen smartphone of ander elektronisch speelgoed. Wisnu heeft 25 jaar geleden in Mokwam gewerkt samen met WWF voor een vlinderboerderij, we waren hier nu weer en veel was veranderd volgens Wisnu. Destijds moest hij 3 dagen lopen om er te komen, nu waren we er binnen 2 uur. Een heleboel van de voorzieningen zoals een gezondheidscentrum zijn helaas verdwenen, het eco tourismeproject geeft hen denk ik goed inkomen omdat veel mensen van het dorp op de een of andere manier er bij betrokken zijn (dragers, gidsen, kokinnen, groente verkopers, schoonmakers etc). Ik denk dat de aanwezigheid van NGO’s in Papua erg belangrijk is….”

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer