Te koop

j

10 nov, 2014

na schoolIn Nederland was de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun een groot schandaal. De school moest uiteindelijk zelfs sluiten. Als ze in Papoea dezelfde strafmaatregel toepassen, blijven er waarschijnlijk weinig scholen over.

In het algemeen kun je leerlingen verdelen in twee kampen. Zij die echt wat willen leren en zij die alleen een diploma willen. Dat is hier niet anders. Veel pubers hebben nu eenmaal belangrijkere zaken aan hun hoofd dan school. Maar kun je zonder iets te leren een diploma krijgen? Hier in Papoea is dat op veel scholen mogelijk. Zo worden tegen betaling cijfers verhoogd. Of antwoordformulieren van examens worden voorzien van kleine potloodpuntjes bij de juiste antwoorden. En ben je geslaagd? Dan mag je regelmatig nog een bedrag op, of eigenlijk onder, tafel leggen voor de vlag uit kan. En niet die van Papoea, want daar staat een gevangenisstraf op. Doordat diploma’s te koop zijn, is het niveau van veel afgestudeerden laag. Veel van hen vinden een baan als ambtenaar, wat weer verklaart waarom het overheidsapparaat zo log is.

En het blijft niet bij diploma’s alleen. Ook een rijbewijs, zowel voor de motor als de auto, is te koop. Sterker nog; er zijn niet eens rijlessen te volgen. Je móet je rijbewijs dus wel kopen. Het rijden leer je gaandeweg, op de motor meestal al op jonge leeftijd. Vanmiddag haalde ik een motor in met drie kinderen van rond een jaar of tien. Dat is geen uitzondering. Omdat je meestal leert met vallen en opstaan, moet je er maar niet bij stil staan dat helmen voor kinderen hier amper worden verkocht.

Les op Mansinam - 3Met corruptie proberen velen een graantje mee te pikken, maar stokt de ontwikkeling van het gebied. Dit systeem houdt de regering in Jakarta graag in stand. Zo behoudt ze namelijk de controle. Triest dat het grootste deel van de bevolking van Papoea daar de dupe van is. Hopelijk kan Jokowi, de nieuwe president, daar verandering in brengen. Al is het maar een klein beetje.

Kijk voor meer foto’s op rufus.reislogger.nl !

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer