Te koop

j

10 nov, 2014

na schoolIn Nederland was de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun een groot schandaal. De school moest uiteindelijk zelfs sluiten. Als ze in Papoea dezelfde strafmaatregel toepassen, blijven er waarschijnlijk weinig scholen over.

In het algemeen kun je leerlingen verdelen in twee kampen. Zij die echt wat willen leren en zij die alleen een diploma willen. Dat is hier niet anders. Veel pubers hebben nu eenmaal belangrijkere zaken aan hun hoofd dan school. Maar kun je zonder iets te leren een diploma krijgen? Hier in Papoea is dat op veel scholen mogelijk. Zo worden tegen betaling cijfers verhoogd. Of antwoordformulieren van examens worden voorzien van kleine potloodpuntjes bij de juiste antwoorden. En ben je geslaagd? Dan mag je regelmatig nog een bedrag op, of eigenlijk onder, tafel leggen voor de vlag uit kan. En niet die van Papoea, want daar staat een gevangenisstraf op. Doordat diploma’s te koop zijn, is het niveau van veel afgestudeerden laag. Veel van hen vinden een baan als ambtenaar, wat weer verklaart waarom het overheidsapparaat zo log is.

En het blijft niet bij diploma’s alleen. Ook een rijbewijs, zowel voor de motor als de auto, is te koop. Sterker nog; er zijn niet eens rijlessen te volgen. Je móet je rijbewijs dus wel kopen. Het rijden leer je gaandeweg, op de motor meestal al op jonge leeftijd. Vanmiddag haalde ik een motor in met drie kinderen van rond een jaar of tien. Dat is geen uitzondering. Omdat je meestal leert met vallen en opstaan, moet je er maar niet bij stil staan dat helmen voor kinderen hier amper worden verkocht.

Les op Mansinam - 3Met corruptie proberen velen een graantje mee te pikken, maar stokt de ontwikkeling van het gebied. Dit systeem houdt de regering in Jakarta graag in stand. Zo behoudt ze namelijk de controle. Triest dat het grootste deel van de bevolking van Papoea daar de dupe van is. Hopelijk kan Jokowi, de nieuwe president, daar verandering in brengen. Al is het maar een klein beetje.

Kijk voor meer foto’s op rufus.reislogger.nl !

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer