Anton Tromp OSA (†)

Pater Anton Tromp (1945-2023) woonde sinds 1970 in West-Papoea. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Een structurele en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Anton Tromp OSA

Contactpersoon voor Yayasan Sosial Agustinus & het Bisdom van Manokwari-Sorong van 1995 t/m 2023

 

Pater Anton Tromp (1945-2023) woonde al sinds 1970 in West-Papoea. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. Op de website sas-papua.nl werden regelmatig updates gepubliceerd met nieuws van Anton uit West-Papoea, o.a. over de scholen en internaten in Sorong en Manokwari.

De SDSP werkte vanaf de oprichting al met de pater en het bisdom samen. Een ‘structurele en duurzame samenwerking’ schreef Ton in 2010:

“De samenwerking met de SDSP gaat jaren terug. Het bisdom is inmiddels een van de vaste counterparts van de SDSP. We vullen elkaar goed aan. Bepaalde kwaliteiten die wij niet in huis hebben, heeft de SDSP wel.

De stichting fungeert ook als een kritisch klankbord. Ze hamert er voortdurend op dat de ontwikkeling duurzaam, structureel en inkomensgenererend moet zijn. Geen vis, maar vishaken. Die blik is nodig, want de mensen hier kijken toch vooral naar de korte termijn.

De komende jaren is er genoeg werk te doen bij de school. Hoe dan ook, het werk is hier iedere dag weer bijzonder. Helemaal als de mensen bezorgd om je zijn. Bijvoorbeeld toen ik in een afgelegen dorp ziek op bed lag. Of toen ik een rivier moest oversteken op een boomstam en ik door anderen werd vastgehouden zodat ik niet viel. Mensen die door de ogen van de wereld als eenvoudig worden gehouden, zijn helemaal niet simpel en hebben een rijke persoonlijkheid. Wij lachen en huilen om dezelfde dingen.”

Op 8 mei 2023 overleed Ton in zijn geliefde West-Papoea. Lees hier onze In Memoriam.

Gerelateerde berichten

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In liefdevolle herinnering Op 8 mei 2023, bereikte ons het droevige nieuws dat Pater Ton Tromp op 78-jarige leeftijd is overleden in zijn geliefde West-Papoea. We zijn aangeslagen en tegelijkertijd vervuld van dankbaarheid. Dankbaarheid voor wat hij betekend heeft...

Lees meer
Villanova nieuwsbrief – mei 2013

Villanova nieuwsbrief – mei 2013

Manokwari, 24 mei 2013   Beste Allen, Enkele uren geleden is de uitslag bekend gemaakt van de staats-examens van de bovenbouw van het algemeen middelbaar onderwijs in Indonesia. In een vorige nieuwsbrief vertelde ik al iets hoe er ook binnen het onderwijs...

Lees meer