Missie
De Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) stelt zich ten doel om in de binnenlanden van West Papoea een duurzame samenleving op te bouwen in samenwerking met de plaatselijke bevolking, de verantwoordelijke overheden en betrouwbare partners. Hierbij staat optimaal behoud van eigen identiteit en cultuur centraal, binnen de grote verscheidenheid van culturen in Indonesië. De zorg voor gezondheid, onderwijs, huisvesting, landbouw, bosbouw en natuurbescherming worden hierbij op efficiënte en effectieve wijze georganiseerd. Er is daarbij aandacht voor balans tussen ontwikkelingen in de micro sfeer en de ontwikkelingen op macro economisch niveau in Indonesië.
Visie
De Indonesische regering, een aantal landen en NGO’s verlenen ontwikkelingshulp aan West Papoea. Onze ervaring leert echter dat het geld vervolgens vaak buiten Papoea wordt besteed. Hulp aan West Papoea komt tevens vrijwel uitsluitend ten goede aan de bevolking die woonachtig is in de steden en de makkelijk toegankelijke gebieden die grenzen aan zee. Daarnaast is in Papoea sprake van beperkende randvoorwaarden die de voortgang stagneren, zoals hoge werkloosheid, slechte scholing, rivaliserende stammen en sociale achterstand.
Al 25 jaar probeert de SDSP met haar beperkte mogelijkheden deze lacune te dichten door haar activiteiten te richten op de bewoners in de binnenlanden van West Papoea.
Gericht op de binnenlanden en buitengebieden
De binnenlanden en buitengebieden van West Papoea vormen met ca 40 miljoen hectare regenwoud een van de laatste groene longen van onze planeet. Het eiland is zeer rijk aan natuurlijke grondstoffen, zoals gas, olie, koper, en goud. Het gebied staat dan ook onder zware druk van de wereldeconomie. De oorspronkelijke bewoners worden plotseling geconfronteerd met commerciële exploratieactiviteiten. Zij ontvangen er relatief weinig voor terug. Weinig economisch perspectief, beperkte gezondheidszorg, weinig goed onderwijs. Zij hebben beperkt (mede)zeggenschap over hun eigen leefomgeving.
De Global Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) worden in de binnenlanden van West Papoea bij lange na niet gehaald. Zo is de kindersterfte er hoog.
Lange termijn perspectief
De missie van de SDSP moet in deze context worden gelezen. Het lange termijn perspectief dat wij bij onze activiteiten voor ogen hebben is een duurzame samenleving, waarin de oorspronkelijke bewoners zelfstandig in staat zijn te zorgen voor een stabiele economische groei in een veilige omgeving, en zelf kunnen voorzien in de basale levensbehoeften op medisch, educatief en ecologisch terrein.
Duurzaamheid en samenwerking zijn kernbegrippen in de missie van de SDSP. Wij streven dit onder meer na door de volgende uitgangspunten te hanteren:
- wij stellen de mens en het welzijn van de oorspronkelijke bevolking in het binnenland centraal;
- het initiatief voor onze acties dient te komen vanuit de lokale bevolking. Daarbij spannen wij ons in om door middel van signalering, voorlichting, etc. een optimale bewustwording van problemen en risico’s te realiseren;
- wij starten uitsluitend projecten op als daar een positief effect van uitgaat op samenleving en/of natuur;
- wij kiezen voor een integrale aanpak, waarin alle relevante aspecten (zoals medische, educatieve, ecologische en economische) worden meegenomen;
- wij richten ons met name op de toekomstige generatie. In de praktijk betekent dit dat vrouwen en jongeren een belangrijke rol wordt toebedeeld in onze projecten.
Basis voor verantwoord ondernemen
Daarnaast gelooft de SDSP in maatschappelijk verantwoord ondernemen: ondernemers die samen met de lokale overheid, de lokale bevolking en met oog voor natuur en cultuur willen investeren. Wij zien die kansen, maar overheid en bedrijfsleven hebben dan wel een basis nodig om op te bouwen. Die bieden we als SDSP: we bieden actuele informatie, een uitgebreid netwerk van experts en intermediairs en we bieden 25 jaar ervaring.
Lees meer over onze masterplan aanpak.
Duurzaam beheren
Waarom we dit zo belangrijk vinden: onze motivatie kan goed worden omschreven met wat er op de klimaattop in Parijs van 2015 is besproken. De top maakt ons als wereldburger duidelijk hoe belangrijk het is goed voor onze aarde te zorgen. Voor ons is de aandacht voor het duurzaam beheren van de 40 miljoen ha biodiversiteit met haar bewoners van de Papoea-provincies in Indonesië dan ook volop actueel.
Gerelateerde berichten
Eindverslag vanuit Sawinggrai – december 2022
In Sawinggrai, Raja Ampat, staat een duurzaam voedselbos. Een uitgebreid End of Project verslag van Reville Saw (in het Engels en het Nederlands)
Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA
Following several successful cooperations in the past few years, this year’s International Development Project is collaborating with Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) once again. This time their research and reports focuses on the subject of Sustainable Forest Management in Sawinggrai, West Papua.
Community Based Conservation
Het project ‘Community Based Conservation Arfak’ hanteert een integrale aanpak waarbij lokale initiatieven voor alternatieve bronnen van inkomsten, zoals ecotoerisme, ontstaan.