SEFA studenten storten zich op plastic

Voor de derde maal op rij hebben het International Development Project van de studievereniging SEFA (Universiteit van Amsterdam) en de SDSP een samenwerking. Dit jaar gaat een team van 5 studenten naar Papoea om te onderzoeken hoe we het plastic project naar een volgende stap kunnen brengen.

We hebben al gewerkt aan het maken van lespakketten, het opstellen van lesprogramma’s en het organiseren van een netwerk van deskundigen en bedrijven in Sorong en Manokwari. En we hebben een kleiner project gesteund in Manokwari waar van afvalflessen visplatforms worden gemaakt. Nu willen we toe naar het professioneel opstarten van een recyclingfabriek in Sorong. Dat vergt nogal wat. We hebben een locatie, een lokale partner, we hebben mensen die willen werken in de fabriek. Ook de lokale overheid werkt mee aan het initiatief. In deze maanden werken de Sefa-studenten de plannen voor de investeringen en de exploitatie uit en is de fondsenwerving gestart.

 

SEFA groep aan het woord

“We are proud to announce our new partnership with SDSP! This year, we will work on setting up a plastic recycling project with the goal to provide a macro-level strategy to prevent and combat environmental pollution in West Papua. Together with SDSP, we will develop a business plan for establishing a plastic recycling plant. This will include the collection and transportation of the plastic, as well as the processing, and subsequent selling of recycled products. Moreover, we will develop strategies to raise awareness for plastic disposal and recycling, by bringing key actors together and by creating ‘waste platforms’ in West Papua. We will keep you updated about the progress of this project on our Facebook page. If you are interested in the project please like the IDP Facebookpage and stay updated!”

En…. ondertussen hebben de studenten ook hun eigen projectkosten (de reis en de onderzoekskosten) bij elkaar gespaard met vele ludieke acties. Te veel om in de nieuwsbrief op te noemen… maar kijkt u op onze SDSP Facebookpagina, en het zal duidelijk zijn dat de energie er van af spat!

Over Keep Papua Clean

We willen lesprogramma’s milieueducatie ondersteunen op scholen in de regio West Papua met als doel bewustwording van de gevaren van plastic en afval. In samenwerking met onze counterparts: de lokale stichtingen Papua Maju (Sorong) en afdeling Sobat Bumi (Manokwari) willen we de lesprogramma’s binnen 3 jaar hebben gerealiseerd op alle basisscholen in Manokwari en Sorong. We zijn reeds begonnen met een pilot op 2 scholen in Manokwari.

SDSP werkt langs 3 sporen aan het plastic en afvalprobleem in West Papua: educatie; verwerking van afval en beïnvloeding van overheidsbeleid.

Lees meer over het project Keep Papua Clean

Lees het Keep Papua Clean projectplan (pdf, opent in nieuw tabblad)

Recente berichten

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer
Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Following several successful cooperations in the past few years, this year’s International Development Project is collaborating with Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) once again. This time their research and reports focuses on the subject of Sustainable Forest Management in Sawinggrai, West Papua.

Lees meer