SEFA studenten storten zich op plastic

Voor de derde maal op rij hebben het International Development Project van de studievereniging SEFA (Universiteit van Amsterdam) en de SDSP een samenwerking. Dit jaar gaat een team van 5 studenten naar Papoea om te onderzoeken hoe we het plastic project naar een volgende stap kunnen brengen.

We hebben al gewerkt aan het maken van lespakketten, het opstellen van lesprogramma’s en het organiseren van een netwerk van deskundigen en bedrijven in Sorong en Manokwari. En we hebben een kleiner project gesteund in Manokwari waar van afvalflessen visplatforms worden gemaakt. Nu willen we toe naar het professioneel opstarten van een recyclingfabriek in Sorong. Dat vergt nogal wat. We hebben een locatie, een lokale partner, we hebben mensen die willen werken in de fabriek. Ook de lokale overheid werkt mee aan het initiatief. In deze maanden werken de Sefa-studenten de plannen voor de investeringen en de exploitatie uit en is de fondsenwerving gestart.

 

SEFA groep aan het woord

“We are proud to announce our new partnership with SDSP! This year, we will work on setting up a plastic recycling project with the goal to provide a macro-level strategy to prevent and combat environmental pollution in West Papua. Together with SDSP, we will develop a business plan for establishing a plastic recycling plant. This will include the collection and transportation of the plastic, as well as the processing, and subsequent selling of recycled products. Moreover, we will develop strategies to raise awareness for plastic disposal and recycling, by bringing key actors together and by creating ‘waste platforms’ in West Papua. We will keep you updated about the progress of this project on our Facebook page. If you are interested in the project please like the IDP Facebookpage and stay updated!”

En…. ondertussen hebben de studenten ook hun eigen projectkosten (de reis en de onderzoekskosten) bij elkaar gespaard met vele ludieke acties. Te veel om in de nieuwsbrief op te noemen… maar kijkt u op onze SDSP Facebookpagina, en het zal duidelijk zijn dat de energie er van af spat!

Over Keep Papua Clean

We willen lesprogramma’s milieueducatie ondersteunen op scholen in de regio West Papua met als doel bewustwording van de gevaren van plastic en afval. In samenwerking met onze counterparts: de lokale stichtingen Papua Maju (Sorong) en afdeling Sobat Bumi (Manokwari) willen we de lesprogramma’s binnen 3 jaar hebben gerealiseerd op alle basisscholen in Manokwari en Sorong. We zijn reeds begonnen met een pilot op 2 scholen in Manokwari.

SDSP werkt langs 3 sporen aan het plastic en afvalprobleem in West Papua: educatie; verwerking van afval en beïnvloeding van overheidsbeleid.

Lees meer over het project Keep Papua Clean

Lees het Keep Papua Clean projectplan (pdf, opent in nieuw tabblad)

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer