j

28 okt, 2015

Samen zorgen voor water

Afgelopen maand waren SDSP vrijwilligers Wally en Coby Vreede in Malagufuk om daar  – samen met de lokale bevolking – verbeteringen in de watervoorziening te realiseren. Een verslag van de werkzaamheden:

“Op 2 oktober kwamen we aan in Sorong. Door onze contactpersonen Guus en Charles waren terplekke al de nodige voorbereidingen getroffen voor het vervoer naar Malagufuk en de aanschaf van de benodigde materialen. Door bij verschillende winkels navraag te doen, hebben ze het voor elkaar gekregen om goede prijzen te bedingen.

De volgende ochtend gingen we in alle vroegte op pad om de benodigde materialen aan te schaffen. We bleken 2 vrachtwagens nodig te hebben om de 100 zakken cement van 50 kilo, verschillende rollen tyleenslang, gereedschap, 2 kruiwagens, zagen, beitels, waterpas en schoppen mee te nemen.

De twee vrachtwagens voorop en wij, samen met Charles en Nico, er achteraan: op naar Malagufuk. Het laatste halfuur gaat het er flink steil aan toe en is de weg bezaaid met gaten. We passeren een aantal smalle stukken langs de bergrand, maar alles gaat goed en in de middag arriveren we in de buurt van Malagufuk, opgewacht door een groepje inwoners. Al het materiaal wordt daar veilig afgedekt en bewaakt, zodat wij het laatste stuk – een uur lopen door het bos, over beekjes en bruggen – konden afleggen.

In Malagufuk werden we hartelijk ontvangen. ’s Avonds hebben we tijdens een meeting kennis gemaakt met alle inwoners. Die vonden het bijzonder dat er mensen helemaal van de andere kant van de wereld komen om hun dorp aan schoon water te helpen. Met elkaar bespreken we de plannen; het dorp had hier zelf duidelijk al over nagedacht. Mannen, vrouwen, jong en oud: alleen wilden hun steentje bijdragen. Taken werden verdeeld en zo gingen we aan de slag!

De eerste groep heeft met kruiwagens het materiaal bij de weg opgehaald en de tweede groep ging 20 minuten verderop zand halen om het cement mee te mengen. Het zand ging in zakken die op de traditionele Papoea stijl op de rug rusten, waarbij de banden over het voorhoofd geplaatst worden. Uiteraard hielpen Charles, Nico en wij zelf ook mee met sjouwen. De derde groep bestond uit de ontwerpers/bouwvakkers. Ze zijn een 400 meter verderop de berg op gegaan om bij een beekje een kleine dam te maken van cement. Aan de dam werd een slang aangesloten die naar het dorp loopt. Zo kan het water vanaf de berg naar het dorp toe stromen.

De vierde groep deed andere werkzaamheden, zoals het verzamelen van stenen om een grote waterbak van te maken.

Tijdens ons verblijf werd er door de vrouwen drie keer per dag voor ons gekookt. De kinderen wisten ons ook te vinden en Coby heeft regelmatig met ze gespeeld. Voor de nodige afkoeling was ook gezorgd: in een nabijgelegen riviertje konden we heerlijk zwemmen. 

Na drie dagen buffelen, was de verbinding tussen de beek en het dorp gerealiseerd: het dorp heeft stromend water! De volgende uitdaging was nu om een opvangbak van 3 bij 3 meter en 1.70 meter hoogte te maken voor de opslag van water, voorzien van kranen aan alle zijden. Hiermee is het dorp dan ook gelijk begonnen. Voor ons was het helaas alweer snel tijd om terug te reizen naar Sorong, maar niet nadat we afscheid hebben genomen van het dorp. De vrouwen hadden zich speciaal voor deze gelegenheid in traditionele kleding gestoken en hier en daar werden wat traantjes gelaten. Toen we vertrokken, werd er nog hard gewerkt aan de waterbak. 

We kijken tevreden terug en hebben dit werk met veel plezier gedaan. We hebben wederom ervaren: water is levenDaarom hebben we besloten om over twee jaar weer iets te doen voor Papoea. Misschien op een andere manier maar wel met de zelfde inzet en bedoeling…”

Was getekend:

Wally en Coby Vreede

SDSP vrijwilligersdag – juni 2021

SDSP vrijwilligersdag – juni 2021

Dag kantoor in Zeist, hallo Doetinchem! De eerste vrijwilligersdag van 2021 was een bijzondere: met een hele ploeg hebben we alle houtsnijwerken en boombastdoeken uit ons kantoor in Zeist gehaald en weggebracht naar een droge zolder op een zorgboerderij bij...

Lees meer
Online SDSP vrijwilligersdag – mei 2020

Online SDSP vrijwilligersdag – mei 2020

Vrijwilligersdag mei 2020 Op 16 mei 2020 hielden we een online vrijwilligersdag. Met de onthulling van het nieuwe SDSP logo en de geheel vernieuwde website was het gelijk een feestelijke als nuttige aangelegenheid. Maar veel meer onderwerpen passeerden de revue!...

Lees meer
Verslag waterproject Yenbekaki

Verslag waterproject Yenbekaki

Verslag vanuit Yenbekaki Wally en Coby over hun trip naar Yenbekaki: De schoon waterprojecten die wij doen, veropen elke keer in samenwerking met Charles Roring, gids in eco-toerisme in de regio Manokwari, Sorong en Raja Ampat. De eerste drie projecten waren gericht...

Lees meer
Update waterproject Yenbekaki

Update waterproject Yenbekaki

Update vanuit Yenbekaki Wally en Coby over hun trip naar Yenbekaki: Dinsdag 24 sept aangekomen in Jakarta. Na wat vertragingen pas zaterdag 29 aangekomen in het dorp. Dat ligt nog twee uur varen vanaf de haven van Raja Ampat. Het geld was overgemaakt naar Rani maar...

Lees meer
SDSP vrijwilligersdag – april 2019

SDSP vrijwilligersdag – april 2019

Vrijwilligersdag april 2019 Op 23 april 2019 hielden we een 'Open Space' bijeenkomst met een goed gesprek over alles wat er speelt. We spraken over Wolfert Tweetalig, de nieuwe SEFA groep, het Integraal plan, ecotoerisme en spraken over een pilot voor een voedselbos....

Lees meer
Verbetering watersysteem Malagufuk

Verbetering watersysteem Malagufuk

Samen zorgen voor water   Het dorp Malagufuk is gelegen in de Vogelkop. Vanuit Sorong is het één uur rijden en vervolgens nog één uur lopen. Het dorp bestaat eigenlijk nog maar relatief kort in de huidige vorm. In vroeger tijden trok de lokale bevolking naar de kust...

Lees meer

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer