Een overzicht van de resultaten
Kindersterfte en immunisatie
Tijdens de aanwezigheid van de SDSP in dorpen rondom Senopi is het aantal overleden kinderen sterk gedaald, zoals blijkt uit het Onderzoek kindersterfte 2008-2010.
De oorzaak van deze daling ligt in:
- het opknappen van de aanwezige medische faciliteiten;
- capaciteitsopbouw, waaronder medische opleidingen;
- de beschikbaarheid van voldoende medicijnen;
- voorlichtingscampagnes aan mensen in het binnenland over HIV-Aids, hygiëne, malaria en voeding.
Gedurende de periode dat de SDSP aanwezig was in de regio, zijn er muskietennetten uitgedeeld aan de zwangere vrouwen en vond er maandelijks posyandu spreekuur (een soort consultatiebureau) plaats in de dorpen Senopi, Asiti, Arapi en Aprawi. De groei van kinderen wordt gemonitord, advies wordt gegeven en eventuele benodigde middelen verstrekt zoals melk, vitaminen en pap worden verstrekt. Ook worden de kinderen ingeënt, mits er voldoende en gekoelde vaccins beschikbaar zijn. Het immunisatie programma werd in toenemende mate (zo’n 160 kinderen) bezocht.
Monitoring
Vanwege het gebruik van door de SDSP verstrekte materialen (zoals bijvoorbeeld borstpompen, echoapparatuur, stethoscopen en een HB-meter) is de zorg voor en monitoring van zwangere vrouwen en jonge moeders uitgebreid en verbeterd. Zo worden bijvoorbeeld anemie en vitaminetekorten nu in een vroeger stadium geconstateerd en dus eerder behandeld.
Een team van de Dinas Kesehatan (gezondheidsdienst), die voor het eerst in september 2009 kwam kijken in Senopi, heeft geconcludeerd dat na verloop van tijd de gezondheid van de kinderen in Senopi, tot hun verrassing, veel beter is dan de gezondheid van de kinderen in andere dorpen in het binnenland.
Aangezien zowel medicijnen als elektra niet vanzelfsprekend beschikbaar zijn, kan de kindersterfte in dit gebied zeker nog verder teruggedrongen worden.
Er is 1 verloskundige structureel werkzaam vanuit de kliniek in Senopi. Zij wordt waar nodig ondersteund door verplegers uit het naastgelegen district Kebar en door de lokale verpleger uit Senopi.
Regionale inzet
Het geven van hulp houdt ook in dat met beperkte middelen keuzes moeten worden gemaakt. In verschillende dorpen in het naastgelegen district Kebar, wordt bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd. Daardoor sterven daar relatief veel kinderen; berichten die ook in Senopi doordringen. Er is daarom in de loop van 2010 gestart met extra posyandu spreekuren en immunisaties in de dorpen Apoki en Akmuri.
Ook is de verloskundige uit Senopi met projectmiddelen in de gelegenheid gesteld haar werkgebied uit te breiden naar dit district. Het feit dat zij haar aandacht moet verdelen en bovendien in Kebar niet dezelfde faciliteiten heeft als in Senopi, maakt haar werk extra pittig. Ondersteuning zal daarom ook op dit vlak nodig zijn om het niveau van de bereikte resultaten te behouden en te kunnen verspreiden.
Bruggen slaan met andere ziekenhuizen
Er is een overeenkomst gesloten met het Missieziekenhuis Santa Monica en de Dinas Kesehatan (Gezondheidsdienst) in Manokwari. Ze willen volledig meewerken met de SDSP projecten, en steunen de SDSP hierin met gratis medicijnen, gratis operaties en spreekuren. Samen met het Santa Monica ziekenhuis is in de periode 2009-2011 een HIV-AIDS programma gestart.
Nadat de SDSP-vrijwilligers in 2011 hun werk hebben overgedragen aan het lokale team, bleek het lastig te om de logistieke lijnen te handhaven. Verdere capaciteitsopbouw om dit programma lokaal te kunnen coördineren, blijkt dan ook nodig.
De SDSP stuurt wel regelmatig vrijwilligers uit Nederland langs om te ondersteunen in het binnenland. Deze kortere bezoeken kunnen de continue aanwezigheid van vrijwilligers echter niet helemaal compenseren.
Water
In de dorpen Senopi, Asiti, Arapi en Aikapes zijn in totaal 6 waterputten geslagen, waarvan 1 grote regenwatertank. In het dorp Aprawi is daarnaast een oude, niet functionerende waterput gerehabiliteerd.
De putten zijn opgemetseld en voorzien van een goede afdekplaat, waardoor er geen vuil in de put terecht kan komen. Ook zijn alle putten, behalve die in Aprawi, voorzien van een generator, pompsysteem, een watertoren met tank en een wasplaats met kranen. Bij de polikliniek is een werkend regenwatersysteem gemaakt door middel van een grote watertank, waardoor er altijd schoon drinkwater is.
Tevens is een link gelegd met Planet Water Foundation voor de levering van een zuiveringsinstallatie, die recentelijk gratis is geleverd en geplaatst in Ayawasi.
Koeien
Er is gewerkt aan de afrastering van een groot stuk grond waar de koeien kunnen verblijven. Op dit moment is het aantal koeien gegroeid van 8 naar zo’n 20 koeien. Het is belangrijk dat de mensen in Senopi leren hoe ze koeien moeten verzorgen. De SDSP zoekt de benodigde kennis in Nederland zodat deze kennis overgedragen kan worden op de lokale bevolking. Door de aanschaf van een 10.000 kVa-generator is de elektriciteitsvoorziening dusdanig verbeterd dan in Senopi enkele vriezers zijn aangeschaft om het vlees van de varkens en koeien op te kunnen slaan voor de verkoop.
Varkensstal
Voor het houden van varkens is een ruime stal gebouwd, hetgeen voor de lokale bevolking een unicum is. Normaal gesproken scharrelen de varkens overal rond en verdwijnen ze soms in het bos. Er zijn 10 varkens aangeschaft, en er zijn inmiddels al biggetjes. Door een goede verzorging komen er ook jongen, waardoor er op termijn van een jaar wel 30 varkens worden verwacht. In een aparte tuin wordt extra voer verbouwd voor deze varkens. De varkens kunnen verkocht worden, en dat levert weer inkomsten op.
Kippen
Twee gezinnen hebben van de SDSP hulp gehad bij het opzetten van een eigen kippenhok. Zij hebben kippen verkocht en kunnen er dus deels van leven. Ook een coöperatie in het naburige dorp Arapi heeft een kippenhok met SDSP middelen kunnen bouwen.Het project heeft nu vijftig kippen. Ook hier is het leren om kippen te verzorgen een grote stap vooruit. De eieren worden sinds kort ingezameld en de kippen worden verkocht. Uiteindelijk zal er plaats zijn voor ongeveer 100 kippen.
Cacao
De SDSP heeft in 2009 de investeringskosten gefinancierd voor een cacaotuin. Na ruim drie maanden kon de eerste bescheiden oogst verkocht worden. vanaf dat moment konden de exploitatiekosten uit de inkomsten van verkoop gedekt worden. Met de opbrengsten zijn de salarissen betaald voor de mensen die werkzaam zijn in de cacaotuin. Daarnaast is zo’n 5 miljoen Rupiah (500 euro) gedurende drie jaar rechtstreeks terug in de projectkas gevloeid. Sinds 2011 verloopt dit project zelfstandig en is de tuin vergroot. Mensen uit andere dorpen hebben gezien wat cacao kan opbrengen en planten nu zelf ook cacao.
Groentetuinen
De groentetuinen zijn in eerste instantie voor de lokale bevolking zelf, en niet voor de verkoop. Het voorziet in een gezonde variatie van gewassen. De verkoop op de markt in Manokwari komt langzaam op gang. Dat is best lastig: soms wordt de oogst opgegeten door nog loslopende varkens, soms is de weg onbegaanbaar door aanhoudende regen en een andere keer zijn de prijzen op de markt erg laag. Het team van de SDSP verspreidt zaden, en ongeveer 12 mensen hebben in hun eigen tuin groenten geplant. Vier mensen werken regelmatig in de tuin om te stekken en de tuinen bij te houden. Een goed hek van ijzerhout dient om de groente te beschermen tegen loslopende koeien en varkens.
De SDSP koopt ook rica (pepertjes), tomaat, courgette, pinda’s, boontjes en groene erwten op om op de markt te kunnen afzetten. Vrouwen afkomstig uit Senopi maar woonachtig in de stad hebben ze verkocht en kregen 10 procent van de opbrengst. De rest van de opbrengsten vloeit terug in de projectkas.
Met een grote supermarkt in Manokwari bestaat de afspraak dat zij elke maand de pinda’s uit Senopi afnemen tegen een gunstige prijs. Door landbouwtechnieken toe te passen voor gewassen die door plaatselijke bevolking goed beheerst wordt, zoals kasbi-teelt, maïs en kladi, zijn er inmiddels redelijk volle tuinen. Daarmee kan het vee worden gevoed en met de opbrengst van het vee kunnen dan weer mensen worden betaald die in de groentetuinen werkzaam zijn.
Visvijvers
Op het terrein van de pastorie in Senopi zijn 2 visvijvers aangelegd. Deze functioneren als praktijkvoorbeeld voor de lokale bewoners. Boven 1 van de vijvers is een extra kippenhok gebouwd; de uitwerpselen van de kippen vormen een voedzame maaltijd voor de vissen.
Noodhulp
De SDSP is de enige organisatie die in het binnenland van Papua gestationeerd is. Na de hevige aardbevingen in januari 2009 heeft de SDSP gezorgd voor voldoende medicijnen, tenten, voedsel en medische hulp in de plaatsen Myah, Kebar, Senopi en Asiti.
Er is een artikel over de hulp van de SDSP na de aarbevingen verschenen in Tijdschrift Archipel.
Na de aardbevingen heeft de SDSP de herbouw van vier kerken in Kebar en Senopi ondersteund, waaronder de Jemaat kerk in Asiti.
Capaciteitsopbouw
De SDSP geeft advies hoe de lokale bewoners zich kunnen opstellen ten opzichte van grote organisaties die gebruik willen maken van hun land. Vanwege het ingewikkelde traditioneel geregelde landrechtensysteem, blijft het – onder andere in Senopi – onduidelijk welke familie welke grond in bezit heeft. De SDSP richt zich op het faciliteren van de komst van lokale specialisten – op het gebied van grondrechten en het verstrekken van concessies aan grote exploiteurs – die de bevolking kunnen voorlichten en adviseren.
Een groep van 13 gemotiveerde vrouwen en 2 enthousiaste mannen hebben de kadertraining Dalam Usaha Perbaikan Gizi Keluarga met goed gevolg afgerond. Dit is een officiële overheidstraining die we enigszins aangepast hebben aangeboden.
Vrouwengroepen
Vrouwen hebben zich in groepen gevormd om handwerkartikelen te maken voor de verkoop. Hiermee verdienen ze een beetje inkomen en daarnaast is er met de opbrengsten uit verkoop aan toeristen een naaimachine aangeschaft die in gebruik is genomen. Ook heeft de vrouw van het districtshoofd een trapnaaimachine beschikbaar gesteld in de ruimte voor de vrouwengroep (die nu tijdelijk in de pastorie is gevestigd). Diverse vrouwen verstellen nu hun kleding op de naaimachine, andere vrouwen leren naaien. De activiteiten van de vrouwengroep lopen nog steeds door, maar o.a. de logistieke coördinatie blijft een aandachtspunt. Er zijn momenteel (2013) dan ook plannen om deze vrouwengroepen een nieuwe impuls te geven door ook vrouwen uit de stad te betrekken bij de activiteiten. Lees hier meer over deze plannen.
Ecotoerisme
Er is een logement ingericht voor toeristen in de pastorie en komen er op die manier gelden binnen uit toerisme. Ook zijn er een aantal geslaagde tours geweest en de service gaat iets vooruit. Verder blijft toerisme in een nieuw gebied een zeer moeilijk proces. De Papoea’s en de westerse toerist moeten zich steeds opnieuw tot elkaar verhouden. Jaloezie van mensen die nog geen graantje hebben meegepikt, maakt het vooral moeilijk. Paradijsvogels worden helaas nog steeds afgeschoten, het is niet 1-2-3 gebeurd met zo’n lange traditie. Langzaam maar zeker echter wordt de groep lokale mensen die de kansen die eco-toerisme biedt begrijpen, steeds groter. Het geld van het logement wordt vooral besteed aan salarissen (4 tot 6 gezinnen vergaren zo per maand een aardig inkomen) en komt verder ten goede aan de algemene projectpot.
Electra
In 2011 is er in het district Senopi gestart met de aanleg van elektriciteit Dit is een gezamenlijk initiatief van het project en de overheid. Drie generatoren worden aangesloten met overheidsfaciliteiten. Deze generatoren heeft de bevolking bij elkaar heeft verdiend met werken voor de gemeenschap: “Zweet voor verlichting” is hierbij het credo. Zo is het vliegveld en de gehele missiegrond omheind en zijn er nieuwe gemeenschappelijke tuinen aangelegd. De bevolking werkte op deze manier samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken.