Capaciteitsopbouw lokale bevolking
De SDSP richt zich bij haar projecten op het uitbouwen van lokale netwerken en het trainen van een lokaal middenkader, bijvoorbeeld t.a.v. het door hen zelf uitwerken en implementeren van lokale projectvoorstellen, maar ook door specifieke trainingen of voorlichtingsbijeenkomsten te faciliteren die aansluiten op de behoeften van de lokale bevolking.
De SDSP geeft bijvoorbeeld advies over hoe de lokale bevolking zich kan opstellen ten opzichte van grote organisaties die gebruik willen maken van hun land. Vanwege het ingewikkelde traditioneel geregelde landrechtensysteem, blijft het vaak onduidelijk welke familie welke grond in bezit heeft. De SDSP richt zich op het faciliteren van de komst van lokale specialisten – op het gebied van grondrechten en het verstrekken van concessies aan grote bedrijven – die de bevolking kunnen voorlichten en adviseren.
Kadertraining lokaal middenkader
Een ander voorbeeld is het – in samenwerking met de lokale gezondheidsdiensten – aanbieden van de aangepaste kadertraining ‘Dalam Usaha Perbaikan Gizi Keluarga‘ waarin deelnemers o.a. getraind worden in EHBO, in het herkennen van gevaarlijke situaties bij zwangerschap en geboorte en in het herkennen van ziektebeelden als anemie, longziekten, diarree en ondervoeding. Ook wordt deelnemers geleerd hoe zij verloskundigen en verplegers kunnen ondersteunen bij de spreekuren en posyandu-activiteiten (consultatiebureau). Zo leren deelnemers groeicurves in te vullen, op een juiste manier het gewicht van baby’s te meten en leren ze hoe ze op simpele wijze een rehydratiedrankje kunnen maken. Deelnemers die de kadertraining met succes hebben afgerond, fungeren als oren en ogen voor de gezondheidsdienst en vormen voor hun dorp een grote meerwaarde.
Onderwijs mogelijk maken voor kinderen in het binnenland
Onderwijs is in het binnenland niet of nauwelijks georganiseerd. Scholen staan -voor zover aanwezig- leeg door gebrek aan leraren en materialen, en voor het vervolgonderwijs zijn jongeren aangewezen op de grote steden.
Daarnaast hebben gezinnen vaak onvoldoende inkomsten om schoolgeld en verblijfskosten in de steden voor hun kinderen te kunnen betalen. Jongeren hebben dan ook weinig kans om aan vervolgonderwijs deel te nemen, waardoor de vooruitzichten op betaald werk minimaal zijn.
De SDSP richt zich op het faciliteren van onderwijs. Wij doen dit onder andere door het zorgen voor huisvesting in de stad voor kinderen uit het binnenland die vervolgonderwijs willen volgen.
Gerelateerde berichten
SEFA 2020 – Schoon water en plastic afval
Ook in 2020 werken de SDSP en SEFA studenten van het IDP programma van de Universiteit van Amsterdam weer samen. Dit jaar ligt de focus op schoon water en bestrijding van plastic afval.
SDSP vrijwilligersdag – april 2019
Een ‘Open Space’ bijeenkomst met een goed gesprek over alles wat er speelt. En nieuws! Twee nieuwe bestuursleden (Eline en Henk) en de start van de voorbereidingen van 25 jaar SDSP in 2020.
Wolfert Tweetalig in West-Papoea – 2018
Voor de tweede maal zijn scholieren van het Wolftert Tweetalig naar de Raja Ampat gereisd voor hun maatschappelijke stage. De SDSP en de school hebben een 5-jarig programma opgebouwd, waarin de SMPN Yenbeser school op het eiland Gam in de Raja Ampat regio in een aantal jaren wordt geholpen.