Natuurbehoud en duurzaam toerisme hand-in-hand
De Papoea’s kennen een lange geschiedenis waarin ze in volledige harmonie leefden met de natuur om hen heen. Door onder andere een toenemende bevolkingsgroei, structurele ontbossing en niet-gecontroleerde ontginning van natuurlijke grondstoffen is er veel veranderd in deze levenswijze.
De SDSP zoekt samenwerkingsverbanden met lokale overheden en internationale natuurbeschermingsorganisaties, om samen delen van het ongerepte oerwoud of oceaan te beschermen tegen overontwikkeling en vervuiling.
Inkomsten uit eco-toerisme vormen een goede alternatieve bron van inkomsten voor de lokale bevolking, die nu veelal noodgedwongen inkomsten zoekt door middel van houtkap en vernietigende manieren van visserij.
Als rode draad hanteren wij principes van duurzaam en fair toerisme: kleinschaligheid, verbetering van het welzijn van de Papoea’s, bescherming van het milieu en support voor de traditionele Papoea cultuur.
De SDSP stimuleert en faciliteert het regionale eco-toeristische netwerk op het gebied van:
- Informatie en promotie via sociale media zoals papua-travel.com;
- Educatie, professionalisering en goed gastheerschap;
- Advies en ondersteuning op maat door een SDSP vertegenwoordiger ter plaatse;
- Cofinanciering van initiatieven voor logementen in de binnenlanden en buitengebieden.
Speerpunten
Duurzaam toerisme
Duurzaam toerisme ontwikkelen in West Papoea vergt een specifieke aanpak waarbij terplekke lokale netwerken wordt getraind en opgeleid volgens de uitgangspunten van Fair Tourism. De SDSP ondersteunt deze lokale initiatieven. Lees meer
Duurzaam bosbeheer
Duurzaam bosbeheer betekent behoud van de natuur. Een grote diversiteit aan producten uit het bos levert veel meer economisch voordeel op voor de lokale bevolking dan het kappen van regenwouden voor monoculturen zoals bijvoorbeeld palmolie. Lees meer
Afvalverwerking
Op diverse locaties in West-Papoea werkt de SDSP samen met haar netwerkpartners aan het terugdringen van het (plastic) afvalprobleem in de Vogelkop. Onder meer met concrete projecten en lesprogramma’s als Keep Papua Clean en door het uitvoeren van haalbaarheidsstudies i.s.m. partners als SEFA.
Gerelateerde berichten
Eindverslag vanuit Sawinggrai – december 2022
In Sawinggrai, Raja Ampat, staat een duurzaam voedselbos. Een uitgebreid End of Project verslag van Reville Saw (in het Engels en het Nederlands)
Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA
Following several successful cooperations in the past few years, this year’s International Development Project is collaborating with Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) once again. This time their research and reports focuses on the subject of Sustainable Forest Management in Sawinggrai, West Papua.
Verslag vanuit Sawinggrai – juli 2022
In Sawinggrai, Raja Ampat, wordt er onverminderd hard gewerkt aan het voedselbos. Een uitgebreide mei/juni/juli zomer update van Reville Saw die terplaatse was