Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme ontwikkelen in West Papoea vergt een specifieke aanpak waarbij terplekke lokale netwerken wordt getraind en opgeleid volgens de uitgangspunten van Fair Tourism. De SDSP ondersteunt deze lokale initiatieven.

Natuurbehoud en duurzaam toerisme hand-in-hand

Trotse gidsen in een prachtig land: zo beleven veel toeristen West Papoea als ze er rondreizen. Maar, er kan nog veel verbeterd worden in de toerisme sector. West Papoea is nog niet echt ingericht op groepjes toeristen, en daarin wil de SDSP een rol spelen. Zo spreken nog niet alle gidsen voldoende Engels, zijn in sommige dorpjes de basis-voorzieningen nog niet in orde, wordt afval nog wel eens achtergelaten of wordt er achteraf soms een rekening gepresenteerd voor extra brandstof, de huur van een boot of een stel dragers. Eenvoudigweg omdat zowel de gidsen als de dorpjes geen ervaring hebben met rondreizende toeristen.

De SDSP wil gidsen helpen opleiden, de dorpjes gereed maken voor toeristen en zorgen dat de natuur en de dorpjes in hun oorspronkelijke staat blijven. Dat vergt een specifieke aanpak door per gebied een aantal gidsen en hun lokale netwerk op te leiden en te trainen. De komende jaren zet de SDSP in op reguliere, kleinschalige opleidingen. We gaan naar de dorpjes toe, omdat het te kostbaar is gidsen uit hun werkgebied en hun werk te halen en apart en op een centrale plek op te leiden. Opleiden ter plekke, met ‘echte’ toeristen is de beste leerschool en heeft het meeste effect – zo is gebleken.

    Planning

    In 2010 heeft de SDSP het initiatief genomen om een eco-toeristisch netwerk in de Vogelkop op te zetten. We startten met een aantal workshops met partners in en rond de stad Manokwari die reeds actief waren op het gebied van ecotoerisme.

    In de afgelopen jaren heeft het netwerk zich actief ontwikkeld, wat onder andere geresulteerd heeft in de gezamenlijke website papua-travel.com.

    Gezamenlijke doelstelling

    De insteek was een gezamenlijk geformuleerde doelstelling:

    We kiezen ervoor om kleinschalige initiatieven van ecotoerisme te stimuleren en te promoten. Daarbij moeten we eerst de zaden planten, voordat we de vruchten kunnen plukken. Door samen te werken, verenigen we onze sterke punten optimaal en kunnen we werkelijk bijdragen aan kleinschalige, duurzaam toeristische activiteiten, het welzijn van de lokale bevolking, bescherming van het milieu en het levend houden van de traditionele Papoea cultuur

    De volgende activiteiten werden in gang gezet en geïntensiveerd:

    • het promoten van kleinschalig eco-toerisme door het maken van een Papua Travelguide, het weblog van Charles Roring en het opzetten van de website Papua-Travel.com
    • het uitwisselen van kennis en educatie en opleiding van locale gidsen.
    • het uitwisselen van expertise en de filosofie van ecotoerisme tussen de bevolking in het Arfakgebergte en de Kebarvallei.

    In de afgelopen jaren is er samen gewerkt met de toeristische opleiding van het Da Vinci College in Sorong. Ook werden de banden versterkt met het Wereldnatuurfond ter plaatse (WWF-Papua).

    Het project Micro Toerisme Raja Ampat maakt ook deel uit van het eco-toeristisch netwerk: SDSP contactpersoon Guus Lapré ondersteunt duurzaam toerisme in de Raja Ampat regio. Op basis van de informatie die hij aanleverde over kleinschalige accommodaties en lokale gidsen, is de website Raja Ampat micro-tourism samengesteld die de bewuste reiziger op weg helpt bij het organiseren van een duurzame reis naar deze prachtige regio.

    Rol van de SDSP

    De SDSP stimuleert en faciliteert het regionale eco-toeristische netwerk op het gebied van:

    • Hosting, beheer en redactie van de website papua-travel.com;
    • Informatie en promotie via sociale media
    • Educatie, professionalisering en goed gastheerschap;
    • Advies en ondersteuning op maat door een SDSP-vrijwilliger ter plaatse;
    • Cofinanciering van initiatieven voor logementen in de binnenlanden.

    Projecten

    Malagufuk

    Klasow vallei

    Natuurbescherming, toerisme en werkgelegenheid gaan in Malagufuk hand in hand. Eerdere impulsen van de SDSP hebben reeds geholpen: jaren geleden hielpen wij het dorp op gang met een waterput en een logement. Lees meer

    Weyos

    Tambrauw

    De SDSP ondersteunt dit project waarbij het doel is dat de lokale bevolking inkomsten kan halen uit toeristische activiteiten en tegelijkertijd de natuur kan te behouden. Lees meer

    Susnguakti

    Indibo

    Samen met Charles Roring ondersteunt de SDSP de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Susnguakti bos, dat vlakbij Indibo ligt en nabij Manokwari. Lees meer

    Ondersteuning bouw logement

    Warmarway

    Ondersteuning bij het bouwen en inrichten van een logement in Warmarway in de vorm van hulp bij het financieren van bouwvakkers / mankracht en bij de aanschaf van bedden, matrassen, kook- en eetgerei, tafels en stoelen. Lees meer

    Community Based Conservation

    Arfakgebergte

    Het was de wens van het ecotoeristisch netwerk om in het hart van de regenwouden in het Arfakgebergte het Arfak Conservation & Community Centre (ArCCC) te realiseren. Hiermee werd beoogd ecotoerisme en natuurbescherming te koppelen aan sociale projecten in het Arfakgebergte. Lees meer

    Netwerkpartners

    SDSP

    Sustainable Development Papua Barat

    The Foundation for a Sustainable Development in Papua Barat (SDSP) was founded from private initiative in 1995 and is a Dutch NGO run completely by volunteers.

    SDSP supports projects sprung from local initiatives in West Papua – whilst preserving their own identity and culture – that contribute to a sustainable society in which health care, education, agriculture, housing and nature conservation are organized in an effective manner.

    DPD HPI Papua Barat

    West Papua Guides Association

    Most of the Papuan based network partners are represented in the Regional Leadership Council (DPD) of the Indonesian Guides Association (HPI) of West Papua Province. The aim of DPD HPI is to support and promote tourism in West Papua i.e. by certification of tourist guides in the Arfak Mountains, Raja Ampat, Sorong, Tambrauw, Kaimana and Manokwari.

    Raja Ampat Micro Tourism

    Local people benefit

    The Raja Ampat Micro Tourism project is determined to let local papuan people benefit from their own efforts.

    Their website is dedicated to a local initiative, whereby the local papuan people offer their homestays to the daring traveller. They do this in a unique form: the package deal. The package deal means that your trip to R.A., your stay there, and all the trips you make there, are organised for you, from the moment you arrive in Sorong, untill the moment you return to Sorong. On their website a lot of useful tips can also be found.

    Charles Roring

    Guide and blogger

    Charles is an experienced guide that organizes eco-tours for visitors who want to experience trekking, camping, wildlife and birdwatching in the tropical jungle of Sorong regency, the Tambrauw mountains, snorkeling tours in Raja Ampat, whaleshark watching in Kaimana or customized trips to the Koroway tribe.

    Charles also writes blogs on his website Wildlife Papua to promote eco-tourism and share his experiences travelling through beautiful West Papua.

    Shita Prativi

    Birding Eco Tour Guide

    Valentina Shita Prativi of Magnificus Expeditions, linked to her renowned Papua Bird Club, uses the power of ecotourism to fuel the conservation of the forests and birds and the development of rural communities of West Papua, Indonesia.

    Your tour with Magnificus Expeditions directly benefits the forests, birds, and communities of Papua.

    Zeth Wonggor

    Bird Guide

    Zeth is a highly experienced, self-trained bird guide who has led bird watching tours in the Arfak Mountains since 1994 and has worked with, among others, Sir David Attenborough.

    His profound and abundant knowledge of the wildlife of his home region has established his reputation as the most reliable and successful guide in the Arfak area.

    Send Zeth a SMS message

    Travel Papua

    Customized package tours

    TravelPapua is a Dutch-Papuan run Tour Operator specialised in customized packaged tours in any part of Papua and West Papua Province. Their mission is to preserve the culture and nature of Papua through out travelling. Working directly with local Papuan guides and communities is their top priority.

    Gerelateerde berichten

    Mooie toeristische initiatieven

    Mooie toeristische initiatieven

    We kijken met optimisme vooruit naar 2021 waarin het duurzaam toerisme in West-Papoea hopelijk weer aantrekt. De lokale gidsen zijn ‘on a roll’ en onze ecotoeristische partner Travel Papua werkt aan de bouw van een surfschool en guesthouse welke werkgelegenheid moeten gaan bieden aan de lokale bevolking. Mooie initiatieven genoeg!

    Lees meer
    High Level Meeting

    High Level Meeting

    Eind februari waren Daan Goppel en onze intermediair Guus Lapre namens de kerngroep van de SDSP aanwezig bij de High Level Meeting in Sorong. Tijdens deze tweedaagse meeting werd gesproken over groene investeringen en het opzetten van een ‘blauwdruk’ voor West Papua.

    Lees meer

    Gerelateerde publicaties

    Paradijsvogels bedreigd

    Eén van onze vrijwilligers maakte het in West-Papoea in het echt mee: de balts van de arfakparotia. Deze soort behoort tot de paradijsvogels. Voor velen de mooiste vogels op aarde. Maar helaas zijn ze erg in de verdrukking geraakt. En het einde daarvan is nog niet in zicht. Een lichtpuntje is er gelukkig ook. Lees meer

    Eco-toerisme Manokwari

    De SDSP ondersteunt lokale eco-toerisme initiatieven in en rond Manokwari met een specifieke aanpak volgens de uitgangspunten van Fair Tourism.Lees meer

    Projecten

    De door de SDSP ondersteunde projecten komen voort uit lokale initiatieven. Uitgangspunt is dat de Papoea’s zelf met ideeën en voorstellen komen en geen projecten opgelegd krijgen. Aan nieuwe projecten stelt de SDSP dan ook belangrijke criteria.

    Vrijwilligers helpen de lokale bevolking bij de realisering van de projecten. Hulp wordt gevraagd bij overheden, ontwikkelingsorganisaties, maatschappelijke organisaties, particulieren en bedrijven. Voor de uitvoering van projecten is de SDSP afhankelijk van donaties.

    Lees meer

    Doe mee

    U kunt de SDSP op veel verschillende manieren steunen. Word donateur en steun zo onze projecten. Of steun de SDSP projecten via onze pagina op PIF world.

    Omdat de SDSP volledig gerund wordt door vrijwilligers, zijn we ook op zoek naar enthousiaste nieuwe vrijwilligers: zowel voor ons werk in Nederland als ter plekke in West-Papoea. In Nederland kunt u bijv. helpen bij fondsenwerving, administratie, het vertalen van documenten of door uw kennis te delen. Ook voor stages en studieprojecten kunt u bij ons terecht.

    Lees meer

    Doe mee

    U kunt de SDSP op veel verschillende manieren steunen. Word donateur en steun zo onze projecten. Of steun de SDSP projecten via onze pagina op PIF world.

    Omdat de SDSP volledig gerund wordt door vrijwilligers, zijn we ook op zoek naar enthousiaste nieuwe vrijwilligers: zowel voor ons werk in Nederland als ter plekke in West-Papoea. In Nederland kunt u bijv. helpen bij fondsenwerving, administratie, het vertalen van documenten of door uw kennis te delen. Ook voor stages en studieprojecten kunt u bij ons terecht.

    Lees meer

    Integrale aanpak

    Als SDSP werken we al vanaf het begin van ons bestaan aan de uitwerking van de visie dat investeren in West-Papoea het beste kan door het mede helpen opzetten van duurzame, economische initiatieven, samen met de lokale bevolking en de lokale overheid, en met steun van adviesbureaus, kennisinstellingen en de Nederlandse overheid. Aandacht voor de natuur en de bewoners – en gebruik maken van de vele natuurlijke hulpbronnen die West- Papoea rijk is.

    Lees meer

    Bekijk onze publicaties

     

    Nieuwsbrief – juni 2024

    Nieuwsbrief – juni 2024

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2023

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2023

    Nieuwsbrief – december 2023

    Nieuwsbrief – december 2023

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2022

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2022

    Report of agroforestry survey Ransiki by Reville Saw

    Report of agroforestry survey Ransiki by Reville Saw

    End report of the Sawinggrai Sustainable Food Forest project

    End report of the Sawinggrai Sustainable Food Forest project

    Rapport Duurzaam Bosbeheer in Sawinggrai – SEFA

    Rapport Duurzaam Bosbeheer in Sawinggrai – SEFA

    Nieuwsbrief – Zomer 2022

    Nieuwsbrief – Zomer 2022

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2021

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2021

    Nieuwsbrief – September 2021

    Nieuwsbrief – September 2021

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2020

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2020

    Nieuwsbrief – December 2020

    Nieuwsbrief – December 2020

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2019

    Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2019

    Rapport: Sustainable Cacao in West Papua

    Rapport: Sustainable Cacao in West Papua

    SDSP digitale nieuwsbrieven 2013-2020

    SDSP digitale nieuwsbrieven 2013-2020

    A Holistic Solution to Papua’s Plastic Pollution

    A Holistic Solution to Papua’s Plastic Pollution

    Jaarverslag SDSP 2018

    Jaarverslag SDSP 2018

    Jaarverslag SDSP 2017

    Jaarverslag SDSP 2017

    Jaarcijfers 2017 in een oogopslag

    Jaarcijfers 2017 in een oogopslag

    Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op West-Papoea

    Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op West-Papoea

    Wierum eert ‘witte Papoea’ Freerk Kamma met expositie

    Wierum eert ‘witte Papoea’ Freerk Kamma met expositie

    Jaarverslag SDSP 2016

    Jaarverslag SDSP 2016

    A Ripple Effect on Sustainable Water Management  in West Papua

    A Ripple Effect on Sustainable Water Management  in West Papua

    Paradijsvogels bedreigd

    Paradijsvogels bedreigd

    Social investment opportunities in the cocoa sector

    Social investment opportunities in the cocoa sector

    Particuliere hulp Papua werkt

    Particuliere hulp Papua werkt

    Pushed to the margins – master thesis

    Pushed to the margins – master thesis

    Jaarverslag SDSP 2015

    Jaarverslag SDSP 2015

    Verkennend onderzoek – Kansen in Papua Barat

    Verkennend onderzoek – Kansen in Papua Barat

    De Vogelkop helpen voor het te laat is

    De Vogelkop helpen voor het te laat is

    Jubileum Nieuwsbrief – Juli 2015

    Jubileum Nieuwsbrief – Juli 2015

    Jaarverslag SDSP 2014

    Jaarverslag SDSP 2014

    Nieuwsbrief – Oktober 2014

    Nieuwsbrief – Oktober 2014

    Vrijwilligers bieden Papua hoop

    Vrijwilligers bieden Papua hoop

    OneWorld Magazine – juni 2014

    OneWorld Magazine – juni 2014

    Jaarverslag SDSP 2013

    Jaarverslag SDSP 2013

    Nieuwsbrief – Mei 2014

    Nieuwsbrief – Mei 2014

    Presentatie over The First Step afvalproject

    Presentatie over The First Step afvalproject

    Nieuwsbrief 35 – Aug. 2013

    Nieuwsbrief 35 – Aug. 2013

    Jaarverslag SDSP 2012

    Jaarverslag SDSP 2012

    Kunstverkoop op een eerlijke manier

    Kunstverkoop op een eerlijke manier

    Nieuwsbrief 34 – Dec. 2012

    Nieuwsbrief 34 – Dec. 2012

    Positie Papoea’s resulteert in hoge kindersterfte

    Positie Papoea’s resulteert in hoge kindersterfte

    Achtentachtig prachtige vissen

    Achtentachtig prachtige vissen

    Nieuwsbrief 33 – Juni 2012

    Nieuwsbrief 33 – Juni 2012

    West-Papoea alert

    West-Papoea alert

    Jaarverslag SDSP 2011

    Jaarverslag SDSP 2011

    Nieuwsbrief 32 – Oktober 2011

    Nieuwsbrief 32 – Oktober 2011

    Jaarverslag SDSP 2010

    Jaarverslag SDSP 2010

    Nieuwsbrief 31 – Februari 2011

    Nieuwsbrief 31 – Februari 2011

    Boekje ‘Non-stop in de Vogelkop’

    Boekje ‘Non-stop in de Vogelkop’

    Nieuwsbrief 29 – Mei 2010

    Nieuwsbrief 29 – Mei 2010

    Jaarverslagen t/m 2009

    Jaarverslagen t/m 2009

    Nieuwsbrief 28 – December 2009

    Nieuwsbrief 28 – December 2009

    Nieuwsbrief 27 – September 2009

    Nieuwsbrief 27 – September 2009

    Kindersterfte in West-Papoea – VVKV

    Kindersterfte in West-Papoea – VVKV

    Nieuwsbrief 26 – Juni 2009

    Nieuwsbrief 26 – Juni 2009

    Nieuwsbrief 23 – November 2008

    Nieuwsbrief 23 – November 2008

    Nieuwsbrief 22 – Juni 2008

    Nieuwsbrief 22 – Juni 2008

    Nieuwsbrief 21 – December 2007

    Nieuwsbrief 21 – December 2007

    Intentieverklaring Papoea organisaties

    Intentieverklaring Papoea organisaties

    West-Papoea: worsteling met natuur, economie en gezondheid

    West-Papoea: worsteling met natuur, economie en gezondheid

    Nieuwsbrief 20 – April 2007

    Nieuwsbrief 20 – April 2007

    Nieuwsbrief 19 – December 2006

    Nieuwsbrief 19 – December 2006

    Nieuwsbrief 17 – September 2006

    Nieuwsbrief 17 – September 2006

    Nieuwsbrief 16 – Maart 2006

    Nieuwsbrief 16 – Maart 2006

    Nieuwsbrief 15 – December 2005

    Nieuwsbrief 15 – December 2005

    Nieuwsbrief 13 – Mei 2005

    Nieuwsbrief 13 – Mei 2005

    HIV/AIDS prevention in Indonesia and Papua

    HIV/AIDS prevention in Indonesia and Papua

    Nieuwsbrief 11 – Mei 2004

    Nieuwsbrief 11 – Mei 2004

    Niet betaalde pensioenen

    Niet betaalde pensioenen

    Opschudden die ontwikkelingssamenwerking!

    Opschudden die ontwikkelingssamenwerking!

    Effectieve ontwikkelingshulp aan Papua Barat

    Effectieve ontwikkelingshulp aan Papua Barat

    Eco-toerisme Manokwari

    Eco-toerisme Manokwari

    Kerkklok verhuist naar Manokwari

    Kerkklok verhuist naar Manokwari