Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme ontwikkelen in West Papoea vergt een specifieke aanpak waarbij terplekke lokale netwerken wordt getraind en opgeleid volgens de uitgangspunten van Fair Tourism. De SDSP ondersteunt deze lokale initiatieven.

Natuurbehoud en duurzaam toerisme hand-in-hand

Trotse gidsen in een prachtig land: zo beleven veel toeristen West Papoea als ze er rondreizen. Maar, er kan nog veel verbeterd worden in de toerisme sector. West Papoea is nog niet echt ingericht op groepjes toeristen, en daarin wil de SDSP een rol spelen. Zo spreken nog niet alle gidsen voldoende Engels, zijn in sommige dorpjes de basis-voorzieningen nog niet in orde, wordt afval nog wel eens achtergelaten of wordt er achteraf soms een rekening gepresenteerd voor extra brandstof, de huur van een boot of een stel dragers. Eenvoudigweg omdat zowel de gidsen als de dorpjes geen ervaring hebben met rondreizende toeristen.

De SDSP wil gidsen helpen opleiden, de dorpjes gereed maken voor toeristen en zorgen dat de natuur en de dorpjes in hun oorspronkelijke staat blijven. Dat vergt een specifieke aanpak door per gebied een aantal gidsen en hun lokale netwerk op te leiden en te trainen. De komende jaren zet de SDSP in op reguliere, kleinschalige opleidingen. We gaan naar de dorpjes toe, omdat het te kostbaar is gidsen uit hun werkgebied en hun werk te halen en apart en op een centrale plek op te leiden. Opleiden ter plekke, met ‘echte’ toeristen is de beste leerschool en heeft het meeste effect – zo is gebleken.

  Planning

  In 2010 heeft de SDSP het initiatief genomen om een eco-toeristisch netwerk in de Vogelkop op te zetten. We startten met een aantal workshops met partners in en rond de stad Manokwari die reeds actief waren op het gebied van ecotoerisme.

  In de afgelopen jaren heeft het netwerk zich actief ontwikkeld, wat onder andere geresulteerd heeft in de gezamenlijke website papua-travel.com.

  Gezamenlijke doelstelling

  De insteek was een gezamenlijk geformuleerde doelstelling:

  We kiezen ervoor om kleinschalige initiatieven van ecotoerisme te stimuleren en te promoten. Daarbij moeten we eerst de zaden planten, voordat we de vruchten kunnen plukken. Door samen te werken, verenigen we onze sterke punten optimaal en kunnen we werkelijk bijdragen aan kleinschalige, duurzaam toeristische activiteiten, het welzijn van de lokale bevolking, bescherming van het milieu en het levend houden van de traditionele Papoea cultuur

  De volgende activiteiten werden in gang gezet en geïntensiveerd:

  • het promoten van kleinschalig eco-toerisme door het maken van een Papua Travelguide, het weblog van Charles Roring en het opzetten van de website Papua-Travel.com
  • het uitwisselen van kennis en educatie en opleiding van locale gidsen.
  • het uitwisselen van expertise en de filosofie van ecotoerisme tussen de bevolking in het Arfakgebergte en de Kebarvallei.

  In de afgelopen jaren is er samen gewerkt met de toeristische opleiding van het Da Vinci College in Sorong. Ook werden de banden versterkt met het Wereldnatuurfond ter plaatse (WWF-Papua).

  Het project Micro Toerisme Raja Ampat maakt ook deel uit van het eco-toeristisch netwerk: SDSP contactpersoon Guus Lapré ondersteunt duurzaam toerisme in de Raja Ampat regio. Op basis van de informatie die hij aanleverde over kleinschalige accommodaties en lokale gidsen, is de website Raja Ampat micro-tourism samengesteld die de bewuste reiziger op weg helpt bij het organiseren van een duurzame reis naar deze prachtige regio.

  Rol van de SDSP

  De SDSP stimuleert en faciliteert het regionale eco-toeristische netwerk op het gebied van:

  • Hosting, beheer en redactie van de website papua-travel.com;
  • Informatie en promotie via sociale media
  • Educatie, professionalisering en goed gastheerschap;
  • Advies en ondersteuning op maat door een SDSP-vrijwilliger ter plaatse;
  • Cofinanciering van initiatieven voor logementen in de binnenlanden.

  Projecten

  Malagufuk

  Klasow vallei

  Natuurbescherming, toerisme en werkgelegenheid gaan in Malagufuk hand in hand. Eerdere impulsen van de SDSP hebben reeds geholpen: jaren geleden hielpen wij het dorp op gang met een waterput en een logement. Lees meer

  Weyos

  Tambrauw

  De SDSP ondersteunt dit project waarbij het doel is dat de lokale bevolking inkomsten kan halen uit toeristische activiteiten en tegelijkertijd de natuur kan te behouden. Lees meer

  Susnguakti

  Indibo

  Samen met Charles Roring ondersteunt de SDSP de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Susnguakti bos, dat vlakbij Indibo ligt en nabij Manokwari. Lees meer

  Ondersteuning bouw logement

  Warmarway

  Ondersteuning bij het bouwen en inrichten van een logement in Warmarway in de vorm van hulp bij het financieren van bouwvakkers / mankracht en bij de aanschaf van bedden, matrassen, kook- en eetgerei, tafels en stoelen. Lees meer

  Community Based Conservation

  Arfakgebergte

  Het was de wens van het ecotoeristisch netwerk om in het hart van de regenwouden in het Arfakgebergte het Arfak Conservation & Community Centre (ArCCC) te realiseren. Hiermee werd beoogd ecotoerisme en natuurbescherming te koppelen aan sociale projecten in het Arfakgebergte. Lees meer

  Netwerkpartners

  SDSP

  Sustainable Development Papua Barat

  The Foundation for a Sustainable Development in Papua Barat (SDSP) was founded from private initiative in 1995 and is a Dutch NGO run completely by volunteers.

  SDSP supports projects sprung from local initiatives in West Papua – whilst preserving their own identity and culture – that contribute to a sustainable society in which health care, education, agriculture, housing and nature conservation are organized in an effective manner.

  DPD HPI Papua Barat

  West Papua Guides Association

  Most of the Papuan based network partners are represented in the Regional Leadership Council (DPD) of the Indonesian Guides Association (HPI) of West Papua Province. The aim of DPD HPI is to support and promote tourism in West Papua i.e. by certification of tourist guides in the Arfak Mountains, Raja Ampat, Sorong, Tambrauw, Kaimana and Manokwari.

  Raja Ampat Micro Tourism

  Local people benefit

  The Raja Ampat Micro Tourism project is determined to let local papuan people benefit from their own efforts.

  Their website is dedicated to a local initiative, whereby the local papuan people offer their homestays to the daring traveller. They do this in a unique form: the package deal. The package deal means that your trip to R.A., your stay there, and all the trips you make there, are organised for you, from the moment you arrive in Sorong, untill the moment you return to Sorong. On their website a lot of useful tips can also be found.

  Charles Roring

  Guide and blogger

  Charles is an experienced guide that organizes eco-tours for visitors who want to experience trekking, camping, wildlife and birdwatching in the tropical jungle of Sorong regency, the Tambrauw mountains, snorkeling tours in Raja Ampat, whaleshark watching in Kaimana or customized trips to the Koroway tribe.

  Charles also writes blogs on his website Wildlife Papua to promote eco-tourism and share his experiences travelling through beautiful West Papua.

  Shita Prativi

  Birding Eco Tour Guide

  Valentina Shita Prativi of Magnificus Expeditions, linked to her renowned Papua Bird Club, uses the power of ecotourism to fuel the conservation of the forests and birds and the development of rural communities of West Papua, Indonesia.

  Your tour with Magnificus Expeditions directly benefits the forests, birds, and communities of Papua.

  Zeth Wonggor

  Bird Guide

  Zeth is a highly experienced, self-trained bird guide who has led bird watching tours in the Arfak Mountains since 1994 and has worked with, among others, Sir David Attenborough.

  His profound and abundant knowledge of the wildlife of his home region has established his reputation as the most reliable and successful guide in the Arfak area.

  Send Zeth a SMS message

  Travel Papua

  Customized package tours

  TravelPapua is a Dutch-Papuan run Tour Operator specialised in customized packaged tours in any part of Papua and West Papua Province. Their mission is to preserve the culture and nature of Papua through out travelling. Working directly with local Papuan guides and communities is their top priority.

  Gerelateerde berichten

  Mooie toeristische initiatieven

  Mooie toeristische initiatieven

  We kijken met optimisme vooruit naar 2021 waarin het duurzaam toerisme in West-Papoea hopelijk weer aantrekt. De lokale gidsen zijn ‘on a roll’ en onze ecotoeristische partner Travel Papua werkt aan de bouw van een surfschool en guesthouse welke werkgelegenheid moeten gaan bieden aan de lokale bevolking. Mooie initiatieven genoeg!

  Lees meer
  High Level Meeting

  High Level Meeting

  Eind februari waren Daan Goppel en onze intermediair Guus Lapre namens de kerngroep van de SDSP aanwezig bij de High Level Meeting in Sorong. Tijdens deze tweedaagse meeting werd gesproken over groene investeringen en het opzetten van een ‘blauwdruk’ voor West Papua.

  Lees meer

  Gerelateerde publicaties

  Paradijsvogels bedreigd

  Eén van onze vrijwilligers maakte het in West-Papoea in het echt mee: de balts van de arfakparotia. Deze soort behoort tot de paradijsvogels. Voor velen de mooiste vogels op aarde. Maar helaas zijn ze erg in de verdrukking geraakt. En het einde daarvan is nog niet in zicht. Een lichtpuntje is er gelukkig ook. Lees meer

  Eco-toerisme Manokwari

  De SDSP ondersteunt lokale eco-toerisme initiatieven in en rond Manokwari met een specifieke aanpak volgens de uitgangspunten van Fair Tourism.Lees meer

  Projecten

  De door de SDSP ondersteunde projecten komen voort uit lokale initiatieven. Uitgangspunt is dat de Papoea’s zelf met ideeën en voorstellen komen en geen projecten opgelegd krijgen. Aan nieuwe projecten stelt de SDSP dan ook belangrijke criteria.

  Vrijwilligers helpen de lokale bevolking bij de realisering van de projecten. Hulp wordt gevraagd bij overheden, ontwikkelingsorganisaties, maatschappelijke organisaties, particulieren en bedrijven. Voor de uitvoering van projecten is de SDSP afhankelijk van donaties.

  Lees meer

  Doe mee

  U kunt de SDSP op veel verschillende manieren steunen. Word donateur en steun zo onze projecten. Of steun de SDSP projecten via onze pagina op PIF world.

  Omdat de SDSP volledig gerund wordt door vrijwilligers, zijn we ook op zoek naar enthousiaste nieuwe vrijwilligers: zowel voor ons werk in Nederland als ter plekke in West-Papoea. In Nederland kunt u bijv. helpen bij fondsenwerving, administratie, het vertalen van documenten of door uw kennis te delen. Ook voor stages en studieprojecten kunt u bij ons terecht.

  Lees meer

  Doe mee

  U kunt de SDSP op veel verschillende manieren steunen. Word donateur en steun zo onze projecten. Of steun de SDSP projecten via onze pagina op PIF world.

  Omdat de SDSP volledig gerund wordt door vrijwilligers, zijn we ook op zoek naar enthousiaste nieuwe vrijwilligers: zowel voor ons werk in Nederland als ter plekke in West-Papoea. In Nederland kunt u bijv. helpen bij fondsenwerving, administratie, het vertalen van documenten of door uw kennis te delen. Ook voor stages en studieprojecten kunt u bij ons terecht.

  Lees meer

  Integrale aanpak

  Als SDSP werken we al vanaf het begin van ons bestaan aan de uitwerking van de visie dat investeren in West-Papoea het beste kan door het mede helpen opzetten van duurzame, economische initiatieven, samen met de lokale bevolking en de lokale overheid, en met steun van adviesbureaus, kennisinstellingen en de Nederlandse overheid. Aandacht voor de natuur en de bewoners – en gebruik maken van de vele natuurlijke hulpbronnen die West- Papoea rijk is.

  Lees meer

  Bekijk onze publicaties

   

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2022

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2022

  Report of agroforestry survey Ransiki by Reville Saw

  Report of agroforestry survey Ransiki by Reville Saw

  End report of the Sawinggrai Sustainable Food Forest project

  End report of the Sawinggrai Sustainable Food Forest project

  Rapport Duurzaam Bosbeheer in Sawinggrai – SEFA

  Rapport Duurzaam Bosbeheer in Sawinggrai – SEFA

  Nieuwsbrief – Zomer 2022

  Nieuwsbrief – Zomer 2022

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2021

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2021

  Nieuwsbrief – September 2021

  Nieuwsbrief – September 2021

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2020

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2020

  Nieuwsbrief – December 2020

  Nieuwsbrief – December 2020

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2019

  Jaarverslag & jaarrekening SDSP 2019

  Rapport: Sustainable Cacao in West Papua

  Rapport: Sustainable Cacao in West Papua

  SDSP digitale nieuwsbrieven 2013-2020

  SDSP digitale nieuwsbrieven 2013-2020

  A Holistic Solution to Papua’s Plastic Pollution

  A Holistic Solution to Papua’s Plastic Pollution

  Jaarverslag SDSP 2018

  Jaarverslag SDSP 2018

  Jaarverslag SDSP 2017

  Jaarverslag SDSP 2017

  Jaarcijfers 2017 in een oogopslag

  Jaarcijfers 2017 in een oogopslag

  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op West-Papoea

  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op West-Papoea

  Wierum eert ‘witte Papoea’ Freerk Kamma met expositie

  Wierum eert ‘witte Papoea’ Freerk Kamma met expositie

  Jaarverslag SDSP 2016

  Jaarverslag SDSP 2016

  A Ripple Effect on Sustainable Water Management  in West Papua

  A Ripple Effect on Sustainable Water Management  in West Papua

  Paradijsvogels bedreigd

  Paradijsvogels bedreigd

  Social investment opportunities in the cocoa sector

  Social investment opportunities in the cocoa sector

  Particuliere hulp Papua werkt

  Particuliere hulp Papua werkt

  Pushed to the margins – master thesis

  Pushed to the margins – master thesis

  Jaarverslag SDSP 2015

  Jaarverslag SDSP 2015

  Verkennend onderzoek – Kansen in Papua Barat

  Verkennend onderzoek – Kansen in Papua Barat

  De Vogelkop helpen voor het te laat is

  De Vogelkop helpen voor het te laat is

  Jubileum Nieuwsbrief – Juli 2015

  Jubileum Nieuwsbrief – Juli 2015

  Jaarverslag SDSP 2014

  Jaarverslag SDSP 2014

  Nieuwsbrief – Oktober 2014

  Nieuwsbrief – Oktober 2014

  Vrijwilligers bieden Papua hoop

  Vrijwilligers bieden Papua hoop

  OneWorld Magazine – juni 2014

  OneWorld Magazine – juni 2014

  Jaarverslag SDSP 2013

  Jaarverslag SDSP 2013

  Nieuwsbrief – Mei 2014

  Nieuwsbrief – Mei 2014

  Presentatie over The First Step afvalproject

  Presentatie over The First Step afvalproject

  Nieuwsbrief 35 – Aug. 2013

  Nieuwsbrief 35 – Aug. 2013

  Jaarverslag SDSP 2012

  Jaarverslag SDSP 2012

  Kunstverkoop op een eerlijke manier

  Kunstverkoop op een eerlijke manier

  Nieuwsbrief 34 – Dec. 2012

  Nieuwsbrief 34 – Dec. 2012

  Positie Papoea’s resulteert in hoge kindersterfte

  Positie Papoea’s resulteert in hoge kindersterfte

  Achtentachtig prachtige vissen

  Achtentachtig prachtige vissen

  Nieuwsbrief 33 – Juni 2012

  Nieuwsbrief 33 – Juni 2012

  West-Papoea alert

  West-Papoea alert

  Jaarverslag SDSP 2011

  Jaarverslag SDSP 2011

  Nieuwsbrief 32 – Oktober 2011

  Nieuwsbrief 32 – Oktober 2011

  Jaarverslag SDSP 2010

  Jaarverslag SDSP 2010

  Nieuwsbrief 31 – Februari 2011

  Nieuwsbrief 31 – Februari 2011

  Boekje ‘Non-stop in de Vogelkop’

  Boekje ‘Non-stop in de Vogelkop’

  Nieuwsbrief 29 – Mei 2010

  Nieuwsbrief 29 – Mei 2010

  Jaarverslagen t/m 2009

  Jaarverslagen t/m 2009

  Nieuwsbrief 28 – December 2009

  Nieuwsbrief 28 – December 2009

  Nieuwsbrief 27 – September 2009

  Nieuwsbrief 27 – September 2009

  Kindersterfte in West-Papoea – VVKV

  Kindersterfte in West-Papoea – VVKV

  Nieuwsbrief 26 – Juni 2009

  Nieuwsbrief 26 – Juni 2009

  Nieuwsbrief 23 – November 2008

  Nieuwsbrief 23 – November 2008

  Nieuwsbrief 22 – Juni 2008

  Nieuwsbrief 22 – Juni 2008

  Nieuwsbrief 21 – December 2007

  Nieuwsbrief 21 – December 2007

  Intentieverklaring Papoea organisaties

  Intentieverklaring Papoea organisaties

  West-Papoea: worsteling met natuur, economie en gezondheid

  West-Papoea: worsteling met natuur, economie en gezondheid

  Nieuwsbrief 20 – April 2007

  Nieuwsbrief 20 – April 2007

  Nieuwsbrief 19 – December 2006

  Nieuwsbrief 19 – December 2006

  Nieuwsbrief 17 – September 2006

  Nieuwsbrief 17 – September 2006

  Nieuwsbrief 16 – Maart 2006

  Nieuwsbrief 16 – Maart 2006

  Nieuwsbrief 15 – December 2005

  Nieuwsbrief 15 – December 2005

  Nieuwsbrief 13 – Mei 2005

  Nieuwsbrief 13 – Mei 2005

  HIV/AIDS prevention in Indonesia and Papua

  HIV/AIDS prevention in Indonesia and Papua

  Nieuwsbrief 11 – Mei 2004

  Nieuwsbrief 11 – Mei 2004

  Niet betaalde pensioenen

  Niet betaalde pensioenen

  Opschudden die ontwikkelingssamenwerking!

  Opschudden die ontwikkelingssamenwerking!

  Effectieve ontwikkelingshulp aan Papua Barat

  Effectieve ontwikkelingshulp aan Papua Barat

  Eco-toerisme Manokwari

  Eco-toerisme Manokwari

  Kerkklok verhuist naar Manokwari

  Kerkklok verhuist naar Manokwari