Zorgen voor duurzaam beheerde bossen
Het Kebar project en het FSC-project vallen beide onder dezelfde noemer: zorgen voor duurzaam beheerde bossen. Met een eenvoudige achterliggende filosofie Als de lokale bevolking kan leven van hun eigen bos en hun eigen land, hebben ze geen reden het bos te verkopen. Of het leeg te laten kappen door grote maatschappijen. Of het te verkopen voor te weinig geld aan projectontwikkelaars. Leven van het bos is iets wat Papoea’s altijd altijd al hebben gedaan. Maar kunnen zij nog een bestaan opbouwen binnen de veranderende maatschappij? Duurzaam beheer betekent behoud van de natuur.
De SDSP werkt samen met Hogeschool Larenstein, de Universitas Papua (UniPa) in Manokwari en het stadsbestuur van Manokwari aan een samenwerkingsverband om in de Kebar zo’n duurzaam stuk bos te ontwikkelen. In september 2004 zijn onderzoekers van de SDSP afgereisd naar Papua Barat voor het doen van de eerste haalbaarheidsstudie. Hierbij zijn onderzoeken uit 1960 en gegevens van de laatste 10 jaar van de SDSP gebruikt. In 1960 was reeds door de overheid een plan opgezet voor een bebossingsproject met een tropische naaldhoutsoort, de Araucaria. Op deze plannen borduurt de SDSP nu voort.
Voor dit haalbaarheidsonderzoek zijn de nodige intenties vastgelegd en contracten afgesloten tussen de Universiteit van Papoea in Manokwari en de Hogeschool Larenstein in Nederland. Fondsen dienen te worden verworven bij de EU, Wereldbank of IMF. Het doel is dat een maagdelijk gebied als de Kebar met haar inheemse bevolking zich in de toekomst harmonieus en duurzaam kan ontwikkelen. In het samen dienen de partijen dan ook de marktprikkels te vertalen naar beheersbaar risicodragend investeren.
Samenwerken met lokale organisaties en de lokale bevolking informeren
Als kleine ontwikkelingsorganisatie kan de SDSP investeerders in dit gebied niet weghouden. Wel kan de SDSP er voor zorgen dat investeerders die interesse tonen in het gebied er alleen toegang krijgen als ze aantoonbaar werken aan behoud van natuur, cultuur en werken op een duurzame en ecologisch verantwoorde wijze. De SDSP begint daarbij bij de basis: samenwerking met lokale organisaties en het informeren van de lokale bevolking.
Steun aan lokale coöperatie
De SDSP steunt, als pilot, een kleiner project in de Kebar: de coöperatie in Senopi verbouwt diverse groenten op kleine schaal, en wil die vervoeren naar de markt in Manokwari. De weg naar de Kebar is redelijk begaanbaar. De SDSP steunt de coöperatie bij haar werk met een kleine bijdrage voor vervoer en de aankoop van materialen voor de organisatie.