Kunstverkoop op een eerlijke manier
Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) verkoopt in haar kantoor annex gallerie in Zeist kunst uit Papua Barat, voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De opbrengst komt geheel ten goede aan ontwikkelingshulp in Papua Barat zelf. Geen onethische commerciële kunsthandel voor eigen gewin, maar kunstverkoop op een eerlijke manier.
In Zeist pronken talloze Papua kunstvoorwerpen in het SDSP kantoor en in de galerie. Beelden, sagobakken en schilden uit het Asmatgebied, die tot de beste traditionele houtsnijwerken worden gerekend, uitgestald in ons koude kikkerland. Binnen lonkt een verre tropische cultuur.
Sinds 1995
Sinds 1995 steunt de SDSP duurzame en structurele ontwikkeling van de bevolking en de natuur in Papua Barat. De SDSP vrijwilligers werven financiële steun bij de overheid, maatschappelijke organisaties, particulieren en bedrijven. Ook verkoopt de SDSP kunstvoorwerpen uit Papua Barat. Met de opbrengst financiert zij diverse educatieve, culturele, sociale, agrarische en medische ontwikkelingshulpprojecten en lokale initiatieven.
Na een verkoopactie met de Fair Trade Organisatie, een expositie bij Oikos en een Papua paviljoen in Almelo, heeft de SDSP nu in Zeist een vast verkoop- en uitleenpunt van de Papuakunst. Deze kunstverkoop- en uitleen op de SDSP-manier is dubbel effectief. Niet alleen krijgen de kunstenaars een eerlijke prijs voor hun voorwerpen, maar tevens wordt er geïnvesteerd in een structurele verbetering van de Papua’s. Juist het steunen van plaatselijke initiatieven en het betrekken van de lokale bevolking in de ontwikkelingsprojecten verbetert de culturele en sociale positie van de Papua’s.
Geen commercieel gewin
De SDSP veroordeelt puur commerciële kunsthandel uit het ontwikkelingsgebied Papua Barat. Enkel commercieel gewin halen uit het verkopen van Papuakunst, draagt niet bij aan een structurele verbetering van de lokale bevolking en kan daarom simpelweg als onethisch bestempeld worden. De overwinst van de kunst in eigen zak steken, terwijl de makers in structurele armoede leven, is geen cultuurwaardering maar cultuurroof. De SDSP verbaast zich dan ook over eerder verschenen artikelen in toonaangevende dagbladen waarin dergelijke handel kritiekloos wordt beschreven.
De Papua’s hebben hulp nodig. Zij vormen een volk dat zich staande probeert te houden te midden van grote sociale veranderingen en een toenemende diversiteit aan volken, culturen en religies. Als gevolg van het Indonesische transmigratiebeleid dreigen de Papua’s een minderheid op eigen bodem te worden. Door de toeloop van zo’n miljoen transmigranten is niet alleen de economische positie van de Papua’s aanzienlijk verzwakt. Hun complete cultuur en tradities staan sterk onder druk. Het is van groot belang dat de Papua’s hun eigen identiteit kunnen behouden. Door aan een duurzame samenleving te werken waarin werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting goed zijn ontwikkeld, krijgen de Papua’s een daadwerkelijke kans om cultureel en economisch te overleven.
Auteurs
Oorspronkelijk artikel door: Drs. F. Rongen en drs. W.L. Bronsgeest