SDSP Jaarverslag 2021
>> Blader ons jaarverslag 2021 en/of de jaarrekening 2021 door en blijf ons volgen op de website en op Facebook!
Voorwoord
2021: Dit is het jaar dat de stichting helemaal digitaal gaat. Geen kantoor meer voor bijeenkomsten, en daardoor nog meer focus op de projecten. In de zomer van 2021 hebben we met een hele ploeg alle houtsnijwerken en boombastdoeken uit ons kantoor in Zeist gehaald en weggebracht naar een droge zolder op zorgboerderij Slangenburg in Doetinchem. Na een hele mooie, lange tijd gebruik te hebben gemaakt van ’t Tuighuis in Zeist, zijn we in 2021 overgegaan naar een nieuwe fase.
De Fraters van Utrecht hebben ons als SDSP zeer welkom geheten in hun locatie – voor de SDSP een plek van het tonen van kunst en houtsnijwerk uit Papoea, en een plek van ontmoeten, werken, vergaderen en vrijwilligersdagen. In 2022 ronden we de verhuizing af: Een beetje met een brok in de keel, want als je zo na 17 jaar aan het opruimen gaat, kom je prachtige herinneringen tegen. Het kantoor van de SDSP was sinds 2005 (het 10-jarig bestaan!) gevestigd in ’t Tuighuis, de voormalige werkplaats van de Fraters van Utrecht, op het terrein bij de Kroosweg-Noord. Deze locatie is tot stand gekomen door contacten met de fraters, en ook de extra inspanningen van SDSP-oprichter Leo de Zeeuw sr., frater Wilfried en het bestuur van de Fraters van Utrecht.
We hebben van de ruimte ‘om-niet’ gebruik mogen maken, een geweldige gift van de fraters aan de SDSP. Het gebouw werd echter wat slecht, er ontstond lekkage van het dak en de verwarmingskosten van de ruimte met enkel glas en een-steens-muren werd echter te kostbaar. We hebben we dus voor gekozen om alles op te slaan en op zoek te gaan naar alternatieven. Een van de projecten die we nu uitvoeren is het in bruikleen geven van de stukken en het samenstellen van een tijdelijke expositie voor instellingen die daar interesse in hebben. Zo bereiken we ons doel nog beter: Niet mensen uitnodigen naar Zeist toe te komen, maar de prachtige houtsnijkunst naar de mensen toe brengen.
Daarnaast weer een aantal grote stappen op het gebied van voedselbossen en duurzame economische ontwikkelingen. Partijen als de Stichting Contribute, de collega’s van Plentyfood en contacten met de Rabobank Foundation leveren hele mooie vooruitzichten op voor de projecten in West Papoea. Dit past in de integrale aanpak van de SDSP. Nog steeds is ons ultieme doel een overall-aanpak te realiseren voor een bijdrage aan een duurzame samenleving in West Papoea. De wijze waarop we dat nu doen? Door aandacht op projecten die de gemeenschap voorop zetten, die bijdragen aan duurzaamheid en kleinschalige economische ontwikkeling, en die van elkaar leren. Via ons netwerk en onze contacten lukt dat steeds beter – en dat komt natuurlijk mede door de steun van iedereen die de SDSP helpt, steunt en volgt. Namens het hele SDSP-team en de gemeenschappen die betrokken zijn bij al onze lokale projecten: dank daarvoor.
We blijven ons inzetten voor een prachtig gebied, een van de laatste groene longen van de wereld, een gebied dat onze aandacht en inzet meer dan waard is: West Papoea.
Wouter Bronsgeest
(voorzitter SDSP)