Cacao project
Al drie jaar werkt de SDSP aan het cacao-project. Een groep Sefa-studenten heeft een eerste onderzoek gedaan naar de mogelijkheden in de Vogelkop, en een klein projectteam van de SDSP (Henk Krijnen, Jan Schouwenburg en Rita Vandermaele) werkt nu de plannen verder uit.
Haalbaarheid
In 2019 is er een groep SEFA studenten van het International Development Program naar de plantage van Ransiki gegaan om de haalbaarheid van cacao te onderzoeken. Enkele plantages zijn al langer bekend en hebben een historie die teruggaat naar de Nederlandse koloniale tijd. De plantage van Ransiki is daarbij helemaal bijzonder, omdat het om een coöperatie gaat die door de boeren zelf wordt bestuurd.
Het plan
Het plan van de SDSP is om – in het kader van integrale gebiedsontwikkeling – vanuit één of twee plekken in West-Papoea een logistieke keten op te zetten van duurzaam verbouwde cacao, en die cacao in Nederland te laten bewerken tot de meer exclusieve ‘Papoea Chocolade’. We denken dat we op die manier een bijzondere cacao-lijn kunnen helpen opzetten waarbij de boeren een eerlijke prijs krijgen en we in Nederland (en Benelux) een bijzondere chocolade op de markt kunnen laten brengen. En daarmee zetten we dan ook West-Papoea als gebied op de kaart. De plantage van Ransiki levert al goede kwaliteit bonen, waardoor er meerdere handelaren interesse hebben, ook buiten Nederland. Maar er zijn nog andere plekken in de Vogelkop waar kansen liggen, die worden nu in kaart gebracht.