Pitch voedselbosproject

Met het pilotproject in Sawinggrai hebben we al prachtige resultaten mogen boeken die veel beloven voor de toekomst. Een goede basis om op door te pakken, zoals we in deze video pitch duidelijk proberen te maken. 

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een natuurlijke manier van het gebruik van het lokale bos. Door meer soorten gewassen te planten, kun je de voedselrijkdom enorm verhogen, zonder dat je het bos aantast. Daarmee verbetert de variatie aan gewassen en dus ook aan voedselbronnen. Hierdoor hoeven mensen niet langer dure, geïmporteerde groenten te kopen. Er zijn positieve ervaringen op andere plekken in Indonesië, maar er zijn tot nog toe nog geen projecten op Papoea.

Inventarisatie

Jan Schouwenburg, lid van de SDSP kerngroep, was begin 2020 op bezoek in dit dorpje, midden in de Raja Ampat, om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het project te kunnen starten. We krijgen daarbij hulp van de lokale bewoners en van Reville Saw, een deskundige op gebied van voedselbossen die woont op Bali. Reville is voor ons naar het dorpje gereisd om te inventariseren wat er nodig is om een volwaardig voedselbos aan te leggen.

Opstart

Het idee is als volgt. Door een grote variëteit aan zaden te planten krijg je een diverse begroeiing met op meerdere momenten in het jaar groente en fruit voor eigen consumptie. Een dorp kan door een voedselbos geheel zelfstandig in het levensonderhoud voorzien. Een goed onderhouden voedselbos heeft ook geen bestrijdingsmiddelen nodig. En met speciale technieken kan regenwater langer worden vastgehouden, zodat de natuur ook steeds gezonder wordt. Daarmee zijn de bewoners van Sawinggrai straks zelfvoorzienend, hebben ze een rijk voedselaanbod, en zijn ze niet meer afhankelijk van rijst-leveringen van de lokale overheid. En het voorbeeld van Sawinggrai kan gebruikt worden als voorbeeld voor andere plekken in West Papoea.

Voor nu zijn een aantal eerste pilots op kleine schaal uitgevoerd om te kijken of het idee levensvatbaar is. Nu kan de fase van subsidieaanvragen starten, en medio dit jaar hopen we de formele ‘go’ te geven op het project.

Facebook updates vanuit Sawinggrai

Reville Saw post regelmatige updates over de tests die in samenwerking met de lokale bevolking in de voorbereiding van het voedselbosproject in Sawinggrai worden uitgevoerd.

Recente berichten

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer
Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Following several successful cooperations in the past few years, this year’s International Development Project is collaborating with Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) once again. This time their research and reports focuses on the subject of Sustainable Forest Management in Sawinggrai, West Papua.

Lees meer