Pitch voedselbosproject

Met het pilotproject in Sawinggrai hebben we al prachtige resultaten mogen boeken die veel beloven voor de toekomst. Een goede basis om op door te pakken, zoals we in deze video pitch duidelijk proberen te maken. 

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een natuurlijke manier van het gebruik van het lokale bos. Door meer soorten gewassen te planten, kun je de voedselrijkdom enorm verhogen, zonder dat je het bos aantast. Daarmee verbetert de variatie aan gewassen en dus ook aan voedselbronnen. Hierdoor hoeven mensen niet langer dure, geïmporteerde groenten te kopen. Er zijn positieve ervaringen op andere plekken in Indonesië, maar er zijn tot nog toe nog geen projecten op Papoea.

Inventarisatie

Jan Schouwenburg, lid van de SDSP kerngroep, was begin 2020 op bezoek in dit dorpje, midden in de Raja Ampat, om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het project te kunnen starten. We krijgen daarbij hulp van de lokale bewoners en van Reville Saw, een deskundige op gebied van voedselbossen die woont op Bali. Reville is voor ons naar het dorpje gereisd om te inventariseren wat er nodig is om een volwaardig voedselbos aan te leggen.

Opstart

Het idee is als volgt. Door een grote variëteit aan zaden te planten krijg je een diverse begroeiing met op meerdere momenten in het jaar groente en fruit voor eigen consumptie. Een dorp kan door een voedselbos geheel zelfstandig in het levensonderhoud voorzien. Een goed onderhouden voedselbos heeft ook geen bestrijdingsmiddelen nodig. En met speciale technieken kan regenwater langer worden vastgehouden, zodat de natuur ook steeds gezonder wordt. Daarmee zijn de bewoners van Sawinggrai straks zelfvoorzienend, hebben ze een rijk voedselaanbod, en zijn ze niet meer afhankelijk van rijst-leveringen van de lokale overheid. En het voorbeeld van Sawinggrai kan gebruikt worden als voorbeeld voor andere plekken in West Papoea.

Voor nu zijn een aantal eerste pilots op kleine schaal uitgevoerd om te kijken of het idee levensvatbaar is. Nu kan de fase van subsidieaanvragen starten, en medio dit jaar hopen we de formele ‘go’ te geven op het project.

Facebook updates vanuit Sawinggrai

Reville Saw post regelmatige updates over de tests die in samenwerking met de lokale bevolking in de voorbereiding van het voedselbosproject in Sawinggrai worden uitgevoerd.

Recente berichten

Update vanuit Sawinggrai

Update vanuit Sawinggrai

In Sawinggrai, Raja Ampat, wordt er onverminderd hard gewerkt aan het voedselbos. Een zomer update van onze partners terplaatse.

Lees meer