Pilot voedselbos Sawinggrai

We hebben een geweldig project ‘in de steigers’ staan: het voedselbos van Sawinggrai.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een natuurlijke manier van het gebruik van het lokale bos. Door meer soorten gewassen te planten, kun je de voedselrijkdom enorm verhogen, zonder dat je het bos aantast. Daarmee verbetert de variatie aan gewassen en dus ook aan voedselbronnen. Hierdoor hoeven mensen niet langer dure, geïmporteerde groenten te kopen. Er zijn positieve ervaringen op andere plekken in Indonesië, maar er zijn tot nog toe nog geen projecten op Papoea.

Inventarisatie

Jan Schouwenburg, lid van de SDSP kerngroep, was begin 2020 op bezoek in dit dorpje, midden in de Raja Ampat, om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het project te kunnen starten. We krijgen daarbij hulp van de lokale bewoners en van Reville Saw, een deskundige op gebied van voedselbossen die woont op Bali. Reville is voor ons naar het dorpje gereisd om te inventariseren wat er nodig is om een volwaardig voedselbos aan te leggen.

Opstart

Het idee is als volgt. Door een grote variëteit aan zaden te planten krijg je een diverse begroeiing met op meerdere momenten in het jaar groente en fruit voor eigen consumptie. Een dorp kan door een voedselbos geheel zelfstandig in het levensonderhoud voorzien. Een goed onderhouden voedselbos heeft ook geen bestrijdingsmiddelen nodig. En met speciale technieken kan regenwater langer worden vastgehouden, zodat de natuur ook steeds gezonder wordt. Daarmee zijn de bewoners van Sawinggrai straks zelfvoorzienend, hebben ze een rijk voedselaanbod, en zijn ze niet meer afhankelijk van rijst-leveringen van de lokale overheid. En het voorbeeld van Sawinggrai kan gebruikt worden als voorbeeld voor andere plekken in West Papoea.

Voor nu zijn een aantal eerste pilots op kleine schaal uitgevoerd om te kijken of het idee levensvatbaar is. Nu kan de fase van subsidieaanvragen starten, en medio dit jaar hopen we de formele ‘go’ te geven op het project.

Facebook updates vanuit Sawinggrai

Reville Saw post regelmatige updates over de tests die in samenwerking met de lokale bevolking in de voorbereiding van het voedselbosproject in Sawinggrai worden uitgevoerd.

Recente berichten

Summary of SDSP cacoa reports 2015-2019

Summary of SDSP cacoa reports 2015-2019

In 2015 – 2019, SDSP has commissioned several visits to the Indonesian provinces of Papua and Papua Barat with the aim to explore the possibilities for improving cacao production and export. This short document summarizes the insights obtained, without pretending the completeness or rigor that might be expected from a professional cacoa consultancy.

Lees meer
Nieuwsbrief – voorjaar 2020

Nieuwsbrief – voorjaar 2020

2020 is voor de SDSP het jaar dat we 25 jaar bestaan. Een kroonjaar, en een jaar om stil te staan bij geweldige jaren waarin we vele projecten hebben gedaan, en een jaar waarin we ook proberen te oogsten wat we de afgelopen jaren hebben gezaaid.

Lees meer