Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op verschillende niveaus: provinciaal met NGO’s als Pusaka Papua die opkomt voor de rechten van Papoea’s, internationaal met Greenpeace Nederland (hoe draagt Europa bij aan de ontbossing in West-Papua?). En we zien hoe er een direct verband is tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen. Hoe kaarten we dit internationaal aan?

Betrokkenheid SDSP

De SDSP sponsort jaarlijks de Papoea Solidariteitsdag. Ook treden we dit jaar op als moderator van één van de online breakout rooms.

 

Breakout sessies

 1. Breakout 1: De vernietiging van het regenwoud en de impact op de levens van Papoeavrouwen (voertaal Indonesisch met vertaling naar het Engels) – Feronika Wanimbu en Magda Kafiar
 2. Breakout 2: Aanbevelingen van Women Environmental Human Rights Defenders voor Jakarta (voertaal Indonesisch met vertaling naar het Engels) – Natalia Yewen
 3. Breakout 3: Milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen – Szilvia Csevár
 4. Breakout 4: Hoe Europa bijdraagt aan de natuurverwoesting in West Papua – Sigrid Deters

Informatie over de Papoeasolidariteitsdag

Zaterdag 5 februari 2022, 10:00-12:00 uur

Online via Zoom, je ontvangt vrijdag 4 februari de link en instructies. Vanaf 09:45 is het event geopend voor informele kennismaking tussen deelnemers. Na 12:00 is er nog 15 minuten gelegenheid tot napraten met de sprekers.

Deelname

Geef je op via info@papoeasolidariteit.nl. Opgeven kan tot dinsdag 1 februari. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en kan via het rekeningnummer: NL98INGB0002889923 o.v.v. ‘’Papoeasolidariteitsdag 2022’’.

Let op: er is plek voor maximaal 80 deelnemers. Mocht je verhinderd zijn nadat je je hebt opgegeven: meld je dan af. Wij geven dan je plek aan iemand anders.

Aankondiging Papoea Solidariteitsdag 2022
Breakout sessies

Je kunt je voor 2 van de 4 breakoutsessies/discussies met sprekers opgeven. Geef bij aanmelding aan welke 2 sprekers je voorkeur hebben. Mocht een breakout room vol zitten wordt je automatisch bij een andere spreker ingedeeld. Tijdens de breakoutsessies kun je in een klein(er) gezelschap luisteren, vragen stellen en eventueel je eigen verhaal delen.

Programma zaterdag 5 februari : 9:45 – 12:15 uur

Vanaf 9:45 uur open voor informele kennismaking tussen deelnemers.

 • Introductie en welkomstwoord + korte film
 • Introductie sprekers
 • 1e ronde breakoutsessie (25 min.)
 • Terugkomst plenair
 • Pauze (10 min)
 • 2de ronde breakoutsessie (25 min.)
 • Highlights in plenaire sessie
 • Afsluiting

Napraatmogelijkheid tot 12:15 uur

Voor aanmelding

Mail naar info@papoeasolidariteit.nl

Meer informatie

Stichting Solidariteit met Papoea
06 49240979 Vien Sawor, voorzitter 
06 33312046 Don Joku, penningmeester

Recente berichten

Eerste bomen voedselbos Villanova de grond in

Eerste bomen voedselbos Villanova de grond in

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer