Vrijwilligersdag mei 2020

Op 16 mei 2020 hielden we een online vrijwilligersdag. Met de onthulling van het nieuwe SDSP logo en de geheel vernieuwde website was het gelijk een feestelijke als nuttige aangelegenheid. Maar veel meer onderwerpen passeerden de revue!

Nieuwe website & huisstijl

25 jaar SDSP is een feit. Formeel in september van dit jaar, maar we hebben op onze laatste vrijwilligersdag natuurlijk de lancering gehad van onze nieuwe Website. Helemaal up-to-date, prachtige lay-out, en met actuele informatie en ook veel informatie over de SDSP vanuit de voorgaande jaren. Ellis heeft geweldig werk gedaan. We hopen in de 2e helft van dit jaar de 25 jaren SDSP ook met de vrijwilligers te vieren. Hopelijk in ons eigen kantoor/annex galerie in Zeist. Een middag met informatie, netwerken, bijpraten en afsluitend een heerlijk buffet.

Voedselbos Sawinggrai

Het pilot voedselbos-project in Sawinggrai verloopt zeer voorspoedig. Zoals gedeeld met jullie (tijdens de 1e -online- vrijwilligersdag) doen we nu eerst een pilot op een deel van het grondgebied. De lokale bevolking is zeer betrokken en enthousiast, en men is dagelijks met de bomen en planten bezig. Er is een aparte app-groep voor vragen en onze adviseur Reville Saw helpt de mensen bij vragen. Jan is zeer betrokken bij het project en hij en de SDSP doen er alles aan om de mensen te helpen. Gelukkig hebben we hulp van o.a. Studievereniging Storm van de Universiteit Utrecht. Maar we hebben meer (financiële) hulp nodig!

Cacao

Ook onze inzet op cacao wordt goed opgepakt. Het projectteam van Rita, Henk en Jan heeft regelmatig overleg over de opzet van dit project. We werken aan een aantal initiatieven m.b.t. organisch geteelde cacao in een voedselbos. Om je een beeld te vormen kun je het beste even kijken op de website, waar we ons laatste rapport (van de vorige Sefa-groep) hebben staan. En we hebben een algemene samenvatting gemaakt van alle rapporten die er onder de vlag van SDSP over cacao geschreven zijn tussen 2015 en 2019. Zowel in het Engels als Nederlands als Bahasa. Dank je wel Winda voor de vertaling!

Schoon water & plastic

Op het gebied van schoon water en plastic hebben we ook een mooie stap gezet. Onze Sefa studenten hebben werken nog aan een uitgebreid desk-research voor ons. Helaas kon de reis naar West Papoea niet doorgaan…. Dat is wel een teleurstelling. Maar ja, de risico’s zijn te groot, en verzekeringen keren niet uit als je toch op reis gaat naar verre gebieden. We zijn super blij dat de Sefa-groep toch doorwerkt aan hun opdracht. Na de zomer organiseren we een bijeenkomst om de resultaten te delen!

Duurzaam toerisme

Het toerisme in West Papua heeft ernstig te leiden onder de gesloten grenzen, eerst door de anti-racisme demonstraties vanaf september 2019 en nu onder de Corona lockdown. Honderden families raakten hierdoor zonder inkomen uit toerisme. Voor duurzaam toerisme werken we aan een volgende stap. We werken al langere tijd aan een projectvoorstel waarin we per gebied een bezoek brengen aan een groepje gidsen en hen dan helpen bij de ’training on the job’. Ze kennen het gebied, ze kennen de mensen. Maar het begeleiden van Westerse toeristen, het vertellen over de natuur en de locaties en het ’strak’ helpen organiseren van dag-trips gaat niet altijd even soepel. Daarin kan verbeterd worden. En een grotere groep toeristen heeft ook een positief effect op de kleine dorpjes… dus het is voor de SDSP belangrijk dat we deze gidsen ondersteunen.

 

Recente berichten

Summary of SDSP cacoa reports 2015-2019

Summary of SDSP cacoa reports 2015-2019

In 2015 – 2019, SDSP has commissioned several visits to the Indonesian provinces of Papua and Papua Barat with the aim to explore the possibilities for improving cacao production and export. This short document summarizes the insights obtained, without pretending the completeness or rigor that might be expected from a professional cacoa consultancy.

Lees meer
Studievereniging STORM in actie

Studievereniging STORM in actie

Studievereniging Storm van de Sustainability Sciences opleiding van de Universiteit Utrechsponsort het voedselbosproject. Door diverse acties hebben de studenten voor de SDSP geld bijeen gebracht.

Lees meer
Nieuwsbrief – voorjaar 2020

Nieuwsbrief – voorjaar 2020

2020 is voor de SDSP het jaar dat we 25 jaar bestaan. Een kroonjaar, en een jaar om stil te staan bij geweldige jaren waarin we vele projecten hebben gedaan, en een jaar waarin we ook proberen te oogsten wat we de afgelopen jaren hebben gezaaid.

Lees meer