Onderzoek: Positie Papoea’s resulteert in hoge kindersterfte

Invisible victims

Amsterdam, 12 november 2012 – Nieuw onderzoek naar de positie van de oorspronkelijke bevolking in West Papoea toont aan dat het systematisch achterstellen van Papoea’s in de Indonesische samenleving resulteert in extreem hoge kindersterfte.

De verschillen tussen Papoea’s en non-Papoea’s op het Indonesische eiland zijn schrikbarend; waar onder de rurale Papoea’s een kindersterfte heerst van 18,4% is dit onder de non-Papoea’s 3,6%. Deze cijfers getuigen van een samenleving waar Papoea’s structureel gediscrimineerd en benadeeld worden. Vanwege jarenlange transmigratiepolitiek maken non-Papoea’s inmiddels meer dan 50% van de bevolking uit in West Papoea.

“Wij kunnen alleen toekijken van een afstand. We horen er niet bij; we zijn ‘de anderen’ in ons eigen land.”

Papoea man, 32 jaar

Uit interviews met beide bevolkingsgroepen komt naar voren dat deze discriminatie diep verankerd ligt in de samenleving, waardoor Papoea’s in eigen land slachtoffer zijn van een jarenlang schrikbewind van de Indonesische overheid.

“Toen mijn kleinzoon ziek was brachten we hem naar het ziekenhuis in de stad, maar ze bleven maar vragen stellen en er kwam maar geen hulp. Hij was heel erg ziek. Toen we eindelijk werden geholpen, was het al te laat.”

Papoea vrouw, 48 jaar

Het onderzoeksrapport ‘Invisible VictimsThe effects of structural violence on Infant and Child mortality in Papua Barat, Indonesia in the context of Human Rights’ is het resultaat van een onderzoek voor de master Conflict Studies & Human Rights aan de Universiteit Utrecht.

Bekijk het item ‘Invisible victims’ op deze site of kijk voor uitgebreide informatie en downloads op de website invisiblevictims.nl (opent in nieuw tabblad)

 

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer