Onderzoek: Positie Papoea’s resulteert in hoge kindersterfte

Invisible victims

Amsterdam, 12 november 2012 – Nieuw onderzoek naar de positie van de oorspronkelijke bevolking in West Papoea toont aan dat het systematisch achterstellen van Papoea’s in de Indonesische samenleving resulteert in extreem hoge kindersterfte.

De verschillen tussen Papoea’s en non-Papoea’s op het Indonesische eiland zijn schrikbarend; waar onder de rurale Papoea’s een kindersterfte heerst van 18,4% is dit onder de non-Papoea’s 3,6%. Deze cijfers getuigen van een samenleving waar Papoea’s structureel gediscrimineerd en benadeeld worden. Vanwege jarenlange transmigratiepolitiek maken non-Papoea’s inmiddels meer dan 50% van de bevolking uit in West Papoea.

“Wij kunnen alleen toekijken van een afstand. We horen er niet bij; we zijn ‘de anderen’ in ons eigen land.”

Papoea man, 32 jaar

Uit interviews met beide bevolkingsgroepen komt naar voren dat deze discriminatie diep verankerd ligt in de samenleving, waardoor Papoea’s in eigen land slachtoffer zijn van een jarenlang schrikbewind van de Indonesische overheid.

“Toen mijn kleinzoon ziek was brachten we hem naar het ziekenhuis in de stad, maar ze bleven maar vragen stellen en er kwam maar geen hulp. Hij was heel erg ziek. Toen we eindelijk werden geholpen, was het al te laat.”

Papoea vrouw, 48 jaar

Het onderzoeksrapport ‘Invisible VictimsThe effects of structural violence on Infant and Child mortality in Papua Barat, Indonesia in the context of Human Rights’ is het resultaat van een onderzoek voor de master Conflict Studies & Human Rights aan de Universiteit Utrecht.

Bekijk het item ‘Invisible victims’ op deze site of kijk voor uitgebreide informatie en downloads op de website invisiblevictims.nl (opent in nieuw tabblad)

 

Recente berichten

Update vanuit Sawinggrai

Update vanuit Sawinggrai

In Sawinggrai, Raja Ampat, wordt er onverminderd hard gewerkt aan het voedselbos. Een zomer update van onze partners terplaatse.

Lees meer