Jubileum nieuwsbrief – 2015

Gebundelde columns

De SDSP bestaat dit jaar 20 jaar. Speciaal voor die gelegenheid is een aantal vrijwilligers gevraagd een speciale column te schijven over hun ervaring met de SDSP. In deze nieuwsbrief bundelen we die columns voor u.

Stand van zaken

2015 is voor de stichting een bijzonder jaar, en niet alleen vanwege het 20 jarig bestaan van de SDSP. Dit jaar hebben we ook de kans gehad om onze ambitie flink dichterbij te brengen: integrale gebiedsontwikkeling en daadwerkelijk economische groei combineren met ontwikkelingshulp. West Papoea heeft niet de tijd om, net als wij in het westen, langzaam te wennen aan een ‘nieuwe wereld’. Grote organisaties staan op het punt de natuurlijke hulpbronnen van het land te ontginnen, met desastreuze gevolgen voor 40 miljoen hectare oerbos.

Eerste stappen naar integraal plan

De SDSP gelooft in het stimuleren van de lokale bevolking, het initiëren van duurzaam ondernemen, het begeleiden van lokale ondernemers in het midden- en klein bedrijf. Alleen als mensen zelfstandig worden, kunnen ze ook zelfredzaam worden en actief bijdragen aan hun eigen leefomgeving. We werken daarom aan de eerste stappen om een masterplan op te stellen voor de Vogelkop: een plan dat diverse duurzame economische initiatieven, ontwikkelingen voor de gemeenschap en bevordering van natuurbehoud bundelt.

Documentaire

Hoe we dat doen kunt u zien in de documentaire op onze jubileum DVD die we in april hebben opgenomen in Indonesië. De documentaire is getoond op 29 april op de netwerkdag voor Nederlandse bedrijven die interesse hebben om in de Vogelkop van West Papua op duurzame, verantwoorde wijze te investeren. U ziet pater Ton Tromp, de vicegouverneur van West Papoea en de voorzitter van de Indonesische Eerste Kamer die zich positief uitspreken over de kansen voor West Papoea.

De politieke situatie is aan het veranderen, en wij weten dat er kansen ontstaan voor West Papoea. Nu meer dan ooit. Met 20 jaar ervaring kunnen wij met recht zeggen dat we klaar staan om ook de volgende stappen te zetten met en voor de lokale bevolking van West Papoea!

Wouter Bronsgeest
(voorzitter)

 

We zijn altijd benieuwd naar uw feedback op onze nieuwsbrief!

Ook wijzen we u graag op de mogelijkheid om onze nieuwsbrief onder de aandacht te brengen bij – of via Facebook of Twitter te delen met – mogelijk geïnteresseerden binnen uw netwerk.

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer