Optimistisch voor de toekomst

Onze aanpak op het gebied van duurzaam toerisme is wellicht bekend: we hebben veel ervaring opgedaan met onze eigen ‘homestay’ (het YAT) in Manokwari. Die is nu niet meer actief, maar we hebben in de succesvolle jaren veel geleerd, reisgidsen geschreven en gidsen leren kennen. De SDSP heeft nu veel contact met onze ecotoeristische netwerkpartners zoals Travel Papua, die als spin in het web, vanuit de regio, reizen kan helpen organiseren voor toeristen. Wij ondersteunen dat met een speciale website: www.papua-travel.com. Daarmee laten we het actieve netwerk zien van gidsen en kleine reisorganisaties en homestays in de Vogelkop.

Trots op de lokale gidsen

En hoe mooi is het dat de vele gidsen zich in het gebied hebben verenigd in een gidsennetwerk. Gids Matias Rumbruren is voorzitter van deze gidsen organisatie (HPI). Samen bouwen zij door aan kennis en kunde, en worden onderling ervaringen en ‘best practices’ uitgewisseld. Een mooi voorbeeld daarvan is het ontwikkelen en de promotie van Teluk Wondama als nieuwe ecotoeristische locatie gelegen te midden van het Cenderahwasih Marine Park en het Wondiwoi WWF Nationaal Park.

De SDSP werkt nu aan een aanpak om deze gidsen in kleine groepjes te begeleiden en in korte tijd extra opleiding te geven, zodat ze hun werk nog beter kunnen uitvoeren. Door Covid-19 ligt het werk van de gidsen stil, met ernstige consequenties voor het inkomen van vele families die werkzaam zijn in toerisme. Er wordt gewerkt aan alternatieve bronnen van inkomsten zoals het kweken van groenten. Tegelijkertijd is er optimisme en zijn er toekomstgerichte activiteiten in de verwachting dat in de loop van 2021 weer gasten kunnen worden ontvangen.

Surfschool & guesthouse in wording

Theo & Anggi van Travel Papua werken hard aan de realisatie van een eigen guesthouse aan het strand van Amban, ongeveer 7 kilometer van Manokwari. Het Amban strand staat steeds meer bekend als surf-hotspot. In het guesthouse zouden minimaal 12 gasten moeten kunnen verblijven en ook plaats moeten bieden aan een surfschool en een restaurant. Het project voorziet na realisatie in vaste werkgelegenheid voor minstens 6 personen buiten de reeds actieve mensen.

Anggi meldt: “We hebben nu 1 bungalow en de surfschool af. De surfschool fungeert tevens als een ontmoetingsplek. Vanwege de vakantie ligt de bouw stil. We gaan mid/eind januari weer verder. Hopelijk dan voor de zomer de resterende 2 bungalows klaar. (…) Toerisme ligt echter zeker nog plat. We hebben al wel een aantal boekingen voor volgend jaar maar men wacht (logisch) eerst  op de ontwikkelingen.” Interesse in een reis naar Papua? Neem dan zeker een kijkje op de website van Travel Papua.

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer