Met de Becak Belanda door Nederland

j

29 jun, 2021

Cultureel erfgoed

Dat de initiatieven ook in Nederland niet stil staan, laat het project Becak Belanda – ‘Verhalen van migranten uit Papoea en de Molukken’ van Daan Goppel zien. Met veel trots kunnen we aangeven dat we als SDSP een subsidie hebben ontvangen vanuit de regeling Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland (CEWIN).

De documentaireserie Becak Belanda behelst een tweedelige filmdocumentaire waarin Nederlanders met een migratieachtergrond uit Papoea en de Molukken worden geïnterviewd. De interviews vinden plaats in een Indonesische becak (riksja) waarmee locaties in Nederland (Belanda) worden bezocht die voor de Papoea- en Molukse gemeenschap van betekenis zijn. Door middel van deze verhalen wordt de relatie met Nederland toegelicht en tevens duiding gegeven aan de huidige situatie in Papoea en de Molukken. Deze documentaireserie zal onder een breed publiek worden verspreid in Nederland en Indonesië

In 2021 is door het ministerie aangegeven extra aandacht te geven aan initiatieven die zich richten op het cultureel erfgoed van West Papoea. Samen met de Samenwerkende Organisaties voor West Papoea (SOWP) hebben de organisaties hun aanvragen doorgenomen. Veel organisaties hebben een eigen aanvraag gedaan, en ook heeft het samenwerkingsverband een gezamenlijke aanvraag gedaan. Deze aanvraag voor een gezamenlijke website en het delen van informatie en coördineren van de diverse activiteiten heeft het helaas niet gehaald dit jaar.

De aanvraag van de SDSP is wel beloond met een positief advies: Daan Goppel bouwt daarin voort op zijn ritjes met de becak waarbij het Indische mensen interviewt over hun leven. Dat gaan we de komende maanden verder uitwerken in ritjes met bijzondere mensen uit de Molukken en uit West Papoea die nu in Nederland wonen.

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer