Met de Becak Belanda door Nederland

j

29 jun, 2021

Cultureel erfgoed

Dat de initiatieven ook in Nederland niet stil staan, laat het project Becak Belanda – ‘Verhalen van migranten uit Papoea en de Molukken’ van Daan Goppel zien. Met veel trots kunnen we aangeven dat we als SDSP een subsidie hebben ontvangen vanuit de regeling Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland (CEWIN).

De documentaireserie Becak Belanda behelst een tweedelige filmdocumentaire waarin Nederlanders met een migratieachtergrond uit Papoea en de Molukken worden geïnterviewd. De interviews vinden plaats in een Indonesische becak (riksja) waarmee locaties in Nederland (Belanda) worden bezocht die voor de Papoea- en Molukse gemeenschap van betekenis zijn. Door middel van deze verhalen wordt de relatie met Nederland toegelicht en tevens duiding gegeven aan de huidige situatie in Papoea en de Molukken. Deze documentaireserie zal onder een breed publiek worden verspreid in Nederland en Indonesië

In 2021 is door het ministerie aangegeven extra aandacht te geven aan initiatieven die zich richten op het cultureel erfgoed van West Papoea. Samen met de Samenwerkende Organisaties voor West Papoea (SOWP) hebben de organisaties hun aanvragen doorgenomen. Veel organisaties hebben een eigen aanvraag gedaan, en ook heeft het samenwerkingsverband een gezamenlijke aanvraag gedaan. Deze aanvraag voor een gezamenlijke website en het delen van informatie en coördineren van de diverse activiteiten heeft het helaas niet gehaald dit jaar.

De aanvraag van de SDSP is wel beloond met een positief advies: Daan Goppel bouwt daarin voort op zijn ritjes met de becak waarbij het Indische mensen interviewt over hun leven. Dat gaan we de komende maanden verder uitwerken in ritjes met bijzondere mensen uit de Molukken en uit West Papoea die nu in Nederland wonen.

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer