Leo de Zeeuw sr. zet een stapje terug

j

12 mrt, 2021

2021 | Leo

Leo de Zeeuw zet een stapje terug

Op 1 januari 2021 heeft Leo de Zeeuw sr. afscheid genomen als bestuurslid van de SDSP. Een bijzonder moment, want Leo is de oprichter van de stichting.

25 jaar geleden, op 9 september 1995 heeft hij met een kleine groep enthousiaste bestuurders de SDSP opgericht, na een inventarisatie van de mogelijkheden op dat moment. Uiteraard ging dat op een grondige wijze: gesprekken met bestaande organisaties en een onderzoek door de Universiteit Utrecht naar de humanitaire organisaties die hulp geven aan Papoea. De oogst van het onderzoek was opvallend beperkt, en aanleiding om zelf aan de slag te gaan. Met inbreng van kennis van Papoea en kennis van projectontwikkeling en met de hulp van een zeer groot netwerk van familie, vrienden en zakenrelaties.

Leo en Lies waren als jong getrouwd stel in West Papoea om te werken aan speciale projecten, in dit geval houtplantages in het binnenland, in de Kebar. Hun huis hebben ze zelf gebouwd. Het netwerk met de lokale bevolking hebben ze zelf opgebouwd. Samen met de paters in het gebied hebben ze de lokale bevolking geholpen met het verbeteren van hun levensomstandigheden en economische kansen. Ze hebben vliegstrips helpen aanleggen, medische zorg verleend en voor de mensen in de dorpen op de Kebar waren ze de ‘poort’ naar de steden aan de kust. De kennis en ervaring van hun werk en de tijd in Papoea is ook de basis van al het werk van de SDSP.

Het gezin moest vluchten uit het gebied toen de politionele acties begonnen, en pas vele jaren later konden ze terug naar het gebied. Daar zagen ze weinig vooruitgang in het gebied, en vooral de slechte situatie waarin de lokale bevolking nog steeds verkeerde viel op. Dit was de aanleiding om de SDSP op te richten. De stevige basis van de stichting is verwoord in de visie en strategie van de SDSP. Na 25 jaar dag-in-dag-uit voor de stichting gewerkt te hebben, de ontvangst van een Koninklijke Onderscheiding, en de hulp bij de start begeleiding en afronding van vele projecten, doet Leo een stapje terug. Uit het bestuur, maar nog steeds actief volgend en nog steeds wijze adviezen gevend: als een echte nestor van de organisatie is en blijft hij de stichting en bovenal de Papoea’s een warm hart toedragen. En dat blijft voor ons als stichting immer voelbaar.

Het originele houten Korwarbeeld waarvan een bronzen afgietsel in Boxtel staat (als eerste Papoea-monument in Nederland) is door de SDSP aan Leo en Lies geschonken en symboliseert hun onlosmakelijke band met de voorouders en huidige Papoea’s en niet te missen biodiversiteit, en met de SDSP-ers in Nederland.

Wouter Bronsgeest
(voorzitter SDSP)

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer