Leo de Zeeuw sr. zet een stapje terug

j

12 mrt, 2021

2021 | Leo

Leo de Zeeuw zet een stapje terug

Op 1 januari 2021 heeft Leo de Zeeuw sr. afscheid genomen als bestuurslid van de SDSP. Een bijzonder moment, want Leo is de oprichter van de stichting.

25 jaar geleden, op 9 september 1995 heeft hij met een kleine groep enthousiaste bestuurders de SDSP opgericht, na een inventarisatie van de mogelijkheden op dat moment. Uiteraard ging dat op een grondige wijze: gesprekken met bestaande organisaties en een onderzoek door de Universiteit Utrecht naar de humanitaire organisaties die hulp geven aan Papoea. De oogst van het onderzoek was opvallend beperkt, en aanleiding om zelf aan de slag te gaan. Met inbreng van kennis van Papoea en kennis van projectontwikkeling en met de hulp van een zeer groot netwerk van familie, vrienden en zakenrelaties.

Leo en Lies waren als jong getrouwd stel in West Papoea om te werken aan speciale projecten, in dit geval houtplantages in het binnenland, in de Kebar. Hun huis hebben ze zelf gebouwd. Het netwerk met de lokale bevolking hebben ze zelf opgebouwd. Samen met de paters in het gebied hebben ze de lokale bevolking geholpen met het verbeteren van hun levensomstandigheden en economische kansen. Ze hebben vliegstrips helpen aanleggen, medische zorg verleend en voor de mensen in de dorpen op de Kebar waren ze de ‘poort’ naar de steden aan de kust. De kennis en ervaring van hun werk en de tijd in Papoea is ook de basis van al het werk van de SDSP.

Het gezin moest vluchten uit het gebied toen de politionele acties begonnen, en pas vele jaren later konden ze terug naar het gebied. Daar zagen ze weinig vooruitgang in het gebied, en vooral de slechte situatie waarin de lokale bevolking nog steeds verkeerde viel op. Dit was de aanleiding om de SDSP op te richten. De stevige basis van de stichting is verwoord in de visie en strategie van de SDSP. Na 25 jaar dag-in-dag-uit voor de stichting gewerkt te hebben, de ontvangst van een Koninklijke Onderscheiding, en de hulp bij de start begeleiding en afronding van vele projecten, doet Leo een stapje terug. Uit het bestuur, maar nog steeds actief volgend en nog steeds wijze adviezen gevend: als een echte nestor van de organisatie is en blijft hij de stichting en bovenal de Papoea’s een warm hart toedragen. En dat blijft voor ons als stichting immer voelbaar.

Het originele houten Korwarbeeld waarvan een bronzen afgietsel in Boxtel staat (als eerste Papoea-monument in Nederland) is door de SDSP aan Leo en Lies geschonken en symboliseert hun onlosmakelijke band met de voorouders en huidige Papoea’s en niet te missen biodiversiteit, en met de SDSP-ers in Nederland.

Wouter Bronsgeest
(voorzitter SDSP)

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer