Kunstexpositie ‘Zoektocht naar identiteit’

j

19 feb, 2015

Wie zijn we? Wat vormt ons? Hoe presenteren we ons aan de buitenwereld? Het zijn vragen die kunstenaar Fleur Ouwerkerk (1986) in samenwerking met de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) probeert te beantwoorden met een tentoonstelling.

Op 12 maart 2015 start de expositie ‘Zoektocht naar identiteit’ bij de PGGM. Het pensioenfonds laat hier twee ogenschijnlijk verschillende werelden samenkomen in een zoektocht naar de verbinding tussen identiteit en uiterlijk.

PGGM bouwt al vele jaren gestaag aan een eigen kunstcollectie op basis van hun kunstbeleid. Hierin worden ze bijgestaan door Qkunst, het bedrijf dat hen begeleid bij het opstellen van het kunstbeleid en het samenstellen van wisselende exposities in de expositieruimte van de PGGM. De expositieruimte maakt nu ruimte voor het werk van kunstenaar Fleur Ouwerkerk en objecten uit de collectie van de SDSP.

Gezamenlijke identiteit

Fleur presenteert met haar zelfportretten en sieraden verschillende versies van zichzelf. Als een kameleon verandert ze haar uiterlijk en zo laat ze de kijker nadenken over identiteit, etniciteit en perceptie. Voor deze tentoonstelling liet ze zich inspireren door kunst en objecten uit West Papoea: houten beelden, verdedigingsschilden, sieraden.

Fleur verwerkte een aantal objecten uit de kunstcollectie van de SDSP in foto’s, waarmee ze een nieuwe functie krijgen, en Fleur een nieuw uiterlijk geven. Het tweeluik wat hieruit ontstond is de samensmelting van de collecties die te zien zijn tijdens de expositie. Zo ontstaat een dialoog tussen de objecten van de Papoea’s en het werk van Fleur, en tussen PGGM en SDSP; twee organisaties die zich ieder op hun eigen manier bezighouden met traditie en vernieuwing. SDSP geeft de bevolking van West Papoea handvatten voor een goede toekomst, zonder afbreuk te doen aan haar identiteit en tradities. PGGM vernieuwt met respect voor haar wortels.

20 jarig bestaan

De SDSP bestaat in 2015 20 jaar en daar staan we uitgebreid bij stil. De stichting heeft met inzet van haar vrijwilligers al geweldige resultaten behaald en blijft zich inzetten voor het opbouwen van een duurzame samenleving in de binnenlanden van West Papoea. Het thema van het jubileumjaar is ‘kunst’ in relatie met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De expositie is de start van een jaar vol cultuur en samenwerking ten behoeve van een toekomstbestendig West Papoea.

Meer weten over de expositie of deze bezoeken? Neem contact op met de SDSP.

Recente berichten

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer
Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Following several successful cooperations in the past few years, this year’s International Development Project is collaborating with Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) once again. This time their research and reports focuses on the subject of Sustainable Forest Management in Sawinggrai, West Papua.

Lees meer