Kunstexpositie ‘Zoektocht naar identiteit’

j

19 feb, 2015

Wie zijn we? Wat vormt ons? Hoe presenteren we ons aan de buitenwereld? Het zijn vragen die kunstenaar Fleur Ouwerkerk (1986) in samenwerking met de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) probeert te beantwoorden met een tentoonstelling.

Op 12 maart 2015 start de expositie ‘Zoektocht naar identiteit’ bij de PGGM. Het pensioenfonds laat hier twee ogenschijnlijk verschillende werelden samenkomen in een zoektocht naar de verbinding tussen identiteit en uiterlijk.

PGGM bouwt al vele jaren gestaag aan een eigen kunstcollectie op basis van hun kunstbeleid. Hierin worden ze bijgestaan door Qkunst, het bedrijf dat hen begeleid bij het opstellen van het kunstbeleid en het samenstellen van wisselende exposities in de expositieruimte van de PGGM. De expositieruimte maakt nu ruimte voor het werk van kunstenaar Fleur Ouwerkerk en objecten uit de collectie van de SDSP.

Gezamenlijke identiteit

Fleur presenteert met haar zelfportretten en sieraden verschillende versies van zichzelf. Als een kameleon verandert ze haar uiterlijk en zo laat ze de kijker nadenken over identiteit, etniciteit en perceptie. Voor deze tentoonstelling liet ze zich inspireren door kunst en objecten uit West Papoea: houten beelden, verdedigingsschilden, sieraden.

Fleur verwerkte een aantal objecten uit de kunstcollectie van de SDSP in foto’s, waarmee ze een nieuwe functie krijgen, en Fleur een nieuw uiterlijk geven. Het tweeluik wat hieruit ontstond is de samensmelting van de collecties die te zien zijn tijdens de expositie. Zo ontstaat een dialoog tussen de objecten van de Papoea’s en het werk van Fleur, en tussen PGGM en SDSP; twee organisaties die zich ieder op hun eigen manier bezighouden met traditie en vernieuwing. SDSP geeft de bevolking van West Papoea handvatten voor een goede toekomst, zonder afbreuk te doen aan haar identiteit en tradities. PGGM vernieuwt met respect voor haar wortels.

20 jarig bestaan

De SDSP bestaat in 2015 20 jaar en daar staan we uitgebreid bij stil. De stichting heeft met inzet van haar vrijwilligers al geweldige resultaten behaald en blijft zich inzetten voor het opbouwen van een duurzame samenleving in de binnenlanden van West Papoea. Het thema van het jubileumjaar is ‘kunst’ in relatie met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De expositie is de start van een jaar vol cultuur en samenwerking ten behoeve van een toekomstbestendig West Papoea.

Meer weten over de expositie of deze bezoeken? Neem contact op met de SDSP.

Recente berichten

Fondsenwerving voedselbosproject

Fondsenwerving voedselbosproject

De fondsenwerving voor het voedselbosproject is in volle gang. In dit kader hebben we een video pitch gegeven bij de Contribute Foundation. Met een mooi resultaat!

Lees meer
Pitch voedselbosproject

Pitch voedselbosproject

Met het pilotproject in Sawinggrai hebben we al prachtige resultaten mogen boeken die veel beloven voor de toekomst. Een goede basis om op door te pakken, zoals we in deze video pitch duidelijk proberen te maken.

Lees meer
Mooie toeristische initiatieven

Mooie toeristische initiatieven

We kijken met optimisme vooruit naar 2021 waarin het duurzaam toerisme in West-Papoea hopelijk weer aantrekt. De lokale gidsen zijn ‘on a roll’ en onze ecotoeristische partner Travel Papua werkt aan de bouw van een surfschool en guesthouse welke werkgelegenheid moeten gaan bieden aan de lokale bevolking. Mooie initiatieven genoeg!

Lees meer