Kunstenares Fleur Ouwerkerk: Papua kunst is puur

In maart start bij de PGGM een nieuwe kunstexpositie met als thema ‘zoektocht naar identiteit.’ Een samenwerking tussen kunstenares Fleur Ouwerkerk en de SDSP. Met objecten uit onze kunstcollectie maakte ze speciaal voor de expositie twee nieuwe werken. Wie is Fleur Ouwerkerk? En hoe linkt haar werk met de kunst uit Papua?

Fleur is een prachtige dame uit Nieuwegein, wonend in Amsterdam, maar alleen in haar paspoort een Nederlandse. Als beeldend kunstenares zoekt ze in haar portretten de relatie tussen identiteit en uiterlijk. Met haar zelfportretten en sieraden presenteert Fleur verschillende versies van zichzelf. Als een kameleon verandert ze haar uiterlijk en zet je zo aan het denken over identiteit, etniciteit en perceptie. “Ik voel mij als een kameleon. Dit vanwege diens unieke karakteristieke eigenschap om te kunnen transformeren. Door er anders uit te zien, voel ik mij anders. Mijn uiterlijk is een belangrijk aspect in mijn beeldende werk.”

Zelfportretten

Het werk van Fleur varieert van fotografie tot geweven ruimtelijk werk. Hierin maakt ze vaak gebruik van natuurlijke materialen, zoals haar en dropveters. Zo transformeert ze niet alleen zichzelf, want ook het gebruikte object krijgt een andere lading. Als kunstenares staat ze vooral bekend om haar portretten: “Mijn werken zijn het resultaat van een beeldende zoektocht naar de samenhang tussen identiteit en het uiterlijk voorkomen. Mijn werk bestaat vooral uit portretten, waarvan veel zelfportretten.”

Voor de tentoonstelling bij de PGGM liet ze zich inspireren door kunst en objecten uit de SDSP collectie. Speciaal voor de expositie maakte Fleur twee nieuwe stukken.

Bij mijn eerste bezoek aan SDSP viel ik met mijn neus in de boter: een ruimte vol met Papua-kunst. Ik werd direct geïnspireerd om nieuw werk te maken. Helemaal bijzonder was dat ik hiervoor ook objecten van de stichting mocht gebruiken. Tijdens het maakproces ben ik echt één geworden met de objecten en hieruit is het tweeluik ontstaan.

Tijdens de tentoonstelling zal het tweeluik voor het eerst te zien zijn: “In het tweeluik komen de verschillende werelden samen. De wereld van Papua en mijn werk, maar ook de wereld van de PGGM. Kortom; een beeldende verbinding tussen traditie/historie en vernieuwing/actualiteit.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over het werk van Fleur? Kijk dan verder op haar website.

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer