Koninklijke onderscheiding voor Leo de Zeeuw

j

26 apr, 2013

Oprichter en bestuurslid van de SDSP – Leo de Zeeuw sr. – is vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Leo heeft zijn onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange inzet voor de lokale en internationale gemeenschap: schoolbesturen in IJsselstein en Driebergen, de carnavalsvereniging in Driebergen, werk in de kerkelijke werkgroep Missie – Ontwikkeling – Vrede en daarnaast al 18 jaar actief voor de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat.

De Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat bestaat sinds 1995, en startte vanuit het huis van Leo zelf. De stichting begon met één project en een kernachtige visie om een verschil te maken in de wereld van ontwikkelingssamenwerking. In het gebied waar de stichting projecten van de lokale bevolking ondersteunt, was in die tijd geen enkele andere (hulp)organisatie actief. Inmiddels heeft de stichting een projectportfolio van 30 projecten en is de SDSP de grootste humanitaire organisatie binnen Nederland die projecten ondersteunt van de Papoeabevolking in West Papoea.

Wat Leo met zijn inzet heeft bereikt is in Nederland een grote groep jonge mensen binden aan de SDSP en de doelstelling van de SDSP. Daarnaast heeft hij landelijk de problematiek van de lokale bewoner van Papoea op de kaart helpen zetten. In Papoea heeft hij het hart van vele honderden mensen geraakt door ze te ondersteunen en met ze in gesprek te zijn. Vaak persoonlijk tijdens de reizen van hemzelf en zijn vrouw Lies, en natuurlijk via de projecten. Het sterftecijfer in de Vogelkop in het binnenland van West Papoea is gedaald van 33 naar 12 procent. Als er iemand is van de SDSP die dat het meest ontroert, en die daar tegelijkertijd het meest trots op is, is dat Leo. Het bestuur en de vrijwilligers van de SDSP zijn blij dat de inzet van Leo op deze manier is beloond.

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer