20 jaar SDSP
door Wouter Bronsgeest (vz)
20 jaar Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat. Een mijlpaal voor al die vrijwilligers die zo hard werken aan een betere samenleving. In 2004 mocht ik het stokje overnemen van Leo als voorzitter. Maar ik moet zeggen, het bestuur en de stichting, dat zijn we allemaal.
We zijn een hele ‘platte’ organisatie. Vrijwilligers die een tijdje meedraaien met de stichting kunnen al snel ook vanuit het gedachtegoed van de SDSP handelen. De groep vrijwilligers is groot en op een aantal dossiers zijn we gezegend met actieve trekkers van werkgroepen. De ‘wisdom of the crowd’ werkt dan goed mee: via mails is er veel contact onderling en ‘managen’ we deze vrijwilligersorganisatie.
Na 20 jaar komt de stichting langzaam maar zeker in het tijdperk van de Digitale Transformatie: we bouwen een community op Facebook, een deel van onze documenten staat in de cloud en vrijwilligers van buiten Nederland solliciteren bij ons om vervolgens enkele weken naar Papoea te gaan om daar aan de slag te gaan. Deze nieuwe organisatievormen hebben we hard nodig, want de wereld verandert, en wij veranderen mee.
Hoe schril is het contrast dan nog met het gebied waar wij hulp geven aan de oorspronkelijke bewoners van West Papoea. Het abonnement van de satelliettelefoon is nog beschikbaar en moderne middelen om te communiceren met het binnenland zijn nog niet aanwezig. Wat wel aanwezig is, zijn mijnbouwbedrijven die maar al te graag stukken van heuvels en bergen afgraven op zoek naar goud. En oliemaatschappijen die graag hun boringen willen starten in de koraalrijke baaien van Papoea met hun grote biologische rijkdommen. En commerciële vissers die de riffen willen leegvissen. En houtbedrijven die vooral komen halen in 40 miljoen hectare ongerept regenwoud, en niets komen brengen.
Je zou bijna denken dat het al te laat is voor het land, de natuur en de cultuur. Gelukkig kunnen we als kleine organisatie nog veel betekenen. Onlangs hebben we in de Tweede Kamer na laten vragen waarom er geen bilateraal ontwikkelingsgeld vanuit Nederland via de Nederlandse ambassade in Jakarta naar West Papoea gaat. Want steun zou zeer welkom zijn. Wij weten na al die jaren van ervaring dat onze aanpak werkt: samen met de lokale bevolking toewerken naar integrale ontwikkelingen voor een heel gebied. Investeren op zowel schoon water, gezondheidszorg als landbouw. Het interesseren van maatschappelijk verantwoorde ondernemers die samen met de lokale bevolking aan de slag gaan. Want, zoals gezegd, de multinationals hebben West Papoea al in het vizier.
Wij kunnen gelukkig nog steeds het verschil maken. Door samen met de lokale bevolking maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen, met internationale steun en aandacht. Dat motiveert mij, en ik hoop alle betrokkenen die met de SDSP meewerken aan een duurzame samenleving voor West Papoea.