Jaarverslag 2012 online

j

29 jun, 2013

Jaarverslag 2012

Graag kijken wij met u en met onze vrijwilligers terug op 2012 in de vorm van een uitgebreid jaarverslag. We kijken terug op een jaar waarin we veel hebben opgebouwd, met name op het gebied van de betrokkenheid met de vrijwilligers, de bekendheid van de problematiek in West Papoea in de pers en via een boek voor kinderen, en de start van een tijdelijke medewerker voor de SDSP.

Onze ‘alert’ die we in 2012 opstelden, maakt opnieuw duidelijk dat aandacht voor het gebied hard nodig is: we luiden de noodklok voor West Papoea. De verwachting is dat binnen enkele jaren de Papoea’s volkomen gemarginaliseerd zijn en een vergeten minderheid vormen in hun eigen land. De laatste regenwouden staan zwaar onder druk: mijnbouworganisaties en houtbedrijven trekken graag het gebied in.

Om de problematiek nog beter in kaart te brengen, heeft de SDSP met de hulp van de Universiteit van Utrecht in het binnenland van West Papoea gedegen onderzoek gedaan naar verborgen genocide. De conclusies van het onderzoek waren behoorlijk ontluisterend. We hebben als SDSP hiervoor aandacht gevraagd van de media. Dit alles met als doel de problematiek van de bevolking en van het gebied goed op de kaart te krijgen. Daarmee hebben we als SDSP na 18 jaar een nieuwe stap gezet in onze aanpak. We steunen projecten in West Papoea op het niveau van de kleine gemeenschappen, en we steunen diverse projecten die we in samenhang met elkaar brengen.

De nieuwe stap is om meer bekendheid te geven aan onze kennis en de successen die we hebben behaald, en samen met de lokale organisaties, overheid en bedrijfsleven die successen verder te brengen. We willen meer mensen kunnen bereiken. En dat kan alleen als we zowel in Nederland als in Indonesië laten horen over de problemen van Papoea, en ook over de oplossingen die er zijn om deze problemen aan te pakken. Een hele uitdaging, ook voor ons als vrijwilligersorganisatie.

De SDSP is en blijft de eerste (vrijwilligers-) hulporganisatie die zich concentreert op integrale hulpverlening in de gebieden die vergeten worden, de slecht bereikbare binnenlanden. Onze zakelijke no-nonsense aanpak houden we vol.

Over de resultaten daarvan in 2012 doen we u – samen met de mensen uit West Papoea via alle foto’s- met plezier en gepaste trots verslag.

Wouter Bronsgeest
(voorzitter SDSP)

 

Jaarverslag 2012

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer