Jaarverslag 2012 online

j

29 jun, 2013

Jaarverslag 2012

Graag kijken wij met u en met onze vrijwilligers terug op 2012 in de vorm van een uitgebreid jaarverslag. We kijken terug op een jaar waarin we veel hebben opgebouwd, met name op het gebied van de betrokkenheid met de vrijwilligers, de bekendheid van de problematiek in West Papoea in de pers en via een boek voor kinderen, en de start van een tijdelijke medewerker voor de SDSP.

Onze ‘alert’ die we in 2012 opstelden, maakt opnieuw duidelijk dat aandacht voor het gebied hard nodig is: we luiden de noodklok voor West Papoea. De verwachting is dat binnen enkele jaren de Papoea’s volkomen gemarginaliseerd zijn en een vergeten minderheid vormen in hun eigen land. De laatste regenwouden staan zwaar onder druk: mijnbouworganisaties en houtbedrijven trekken graag het gebied in.

Om de problematiek nog beter in kaart te brengen, heeft de SDSP met de hulp van de Universiteit van Utrecht in het binnenland van West Papoea gedegen onderzoek gedaan naar verborgen genocide. De conclusies van het onderzoek waren behoorlijk ontluisterend. We hebben als SDSP hiervoor aandacht gevraagd van de media. Dit alles met als doel de problematiek van de bevolking en van het gebied goed op de kaart te krijgen. Daarmee hebben we als SDSP na 18 jaar een nieuwe stap gezet in onze aanpak. We steunen projecten in West Papoea op het niveau van de kleine gemeenschappen, en we steunen diverse projecten die we in samenhang met elkaar brengen.

De nieuwe stap is om meer bekendheid te geven aan onze kennis en de successen die we hebben behaald, en samen met de lokale organisaties, overheid en bedrijfsleven die successen verder te brengen. We willen meer mensen kunnen bereiken. En dat kan alleen als we zowel in Nederland als in Indonesië laten horen over de problemen van Papoea, en ook over de oplossingen die er zijn om deze problemen aan te pakken. Een hele uitdaging, ook voor ons als vrijwilligersorganisatie.

De SDSP is en blijft de eerste (vrijwilligers-) hulporganisatie die zich concentreert op integrale hulpverlening in de gebieden die vergeten worden, de slecht bereikbare binnenlanden. Onze zakelijke no-nonsense aanpak houden we vol.

Over de resultaten daarvan in 2012 doen we u – samen met de mensen uit West Papoea via alle foto’s- met plezier en gepaste trots verslag.

Wouter Bronsgeest
(voorzitter SDSP)

 

Jaarverslag 2012

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer