In april is Talia Ruijg met haar zoon Giovanni naar Papua vertrokken. Ze gaat daar aan de slag met het verhogen van bewustwording van de mensen op het gebied van afval. In Papua ligt veel zwerfafval, en vooral de overlast van plastic is enorm. Er zijn geen goede afvalsystemen voor het ophalen van afval, en zeker niet voor recycling. Talia gaat vanuit het Huisvuilproject kijken of en hoe het model van milieustewards is te gebruiken. Op Ambon bestaat al een dergelijk initiatief, en daarvan kunnen ook wij leren!
De SDSP heeft ook contact met het Wereld Natuurfonds in Papua. Zij voeren – samen met diverse samenwerkingspartners, zoals Conservation International en het Raja Ampat Research and Conservation Centre (RARCC) – het Bird’s Head Seascape (BHS) Programma uit. We onderzoeken ook hier of we van elkaar kunnen leren. Heel veel plastic en ander afval komen in de zee terecht. Het WNF probeert lokaal te werken aan de bescherming van de koraalgebieden langs de gehele kust van West Papua.
Bewustwording
De initiatieven van de SDSP passen in een bredere visie. De SDSP probeert maatschappelijk verantwoorde bedrijven te interesseren om in Papua te investeren. Het aanbod van vuil is groot, en er is nog veel te doen op gebied van bewustwording, maar ook het aanleggen van een afvalinfrastructuur en het neerzetten van goede recyclingplekken en fabriekjes die plastic kunnen verwerken. Guus Lapré is als intermediair van de SDSP gestart om een eerste verwerkingsmachine voor plastic te installeren en om plastic bij winkels op te halen. Dit is de eerste stap om uiteindelijk plastic lokaal te verwerken tot nieuwe bruikbare materialen, waaronder dakplaten. Daarmee kan afval een nuttig en duurzaam tweede leven krijgen, en betaalbare huisvesting opleveren voor de lokale bevolking.