j

5 mei, 2014

In april is Talia Ruijg met haar zoon Giovanni naar Papua vertrokken. Ze gaat daar aan de slag met het verhogen van bewustwording van de mensen op het gebied van afval. In Papua ligt veel zwerfafval, en vooral de overlast van plastic is enorm. Er zijn geen goede afvalsystemen voor het ophalen van afval, en zeker niet voor recycling. Talia gaat vanuit het Huisvuilproject kijken of en hoe het model van milieustewards is te gebruiken. Op Ambon bestaat al een dergelijk initiatief, en daarvan kunnen ook wij leren!

De SDSP heeft ook contact met het Wereld Natuurfonds in Papua. Zij voeren – samen met diverse samenwerkingspartners, zoals Conservation International en het Raja Ampat Research and Conservation Centre (RARCC) – het Bird’s Head Seascape (BHS) Programma uit. We onderzoeken ook hier of we van elkaar kunnen leren. Heel veel plastic en ander afval komen in de zee terecht. Het WNF probeert lokaal te werken aan de bescherming van de koraalgebieden langs de gehele kust van West Papua.

Bewustwording

De initiatieven van de SDSP passen in een bredere visie. De SDSP probeert maatschappelijk verantwoorde bedrijven te interesseren om in Papua te investeren. Het aanbod van vuil is groot, en er is nog veel te doen op gebied van bewustwording, maar ook het aanleggen van een afvalinfrastructuur en het neerzetten van goede recyclingplekken en fabriekjes die plastic kunnen verwerken. Guus Lapré is als intermediair van de SDSP gestart om een eerste verwerkingsmachine voor plastic te installeren en om plastic bij winkels op te halen. Dit is de eerste stap om uiteindelijk plastic lokaal te verwerken tot nieuwe bruikbare materialen, waaronder dakplaten. Daarmee kan afval een nuttig en duurzaam tweede leven krijgen, en betaalbare huisvesting opleveren voor de lokale bevolking.

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer