Blauwdruk voor groene investeringen

Eind februari waren Daan Goppel en onze intermediair Guus Lapre namens de kerngroep van de SDSP aanwezig bij de High Level Meeting in Sorong. Tijdens deze tweedaagse meeting werd gesproken over groene investeringen en het opzetten van een ‘blauwdruk’ voor West Papua.

High level meeting Sorong

De laatste week van februari was Daan Goppel samen met onze intermediair Guus Lapre namens de kerngroep van de SDSP in Sorong voor een High Level Meeting in het Swiss-Bellhotel. Om precies te zijn ging het om een tweedaagse waarin met diverse notabelen werd gesproken over groene investeringen en het opzetten van een ‘blauwdruk’ voor West Papua. Dit is natuurlijk precies wat de SDSP ook voorstaat: we proberen samen met lokale partners in West Papoea om duurzame economische activiteiten te stimuleren. En het mooiste is dat bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, ook daadwerkelijk in West Papoea aan de slag gaan. Zo hebben lokale bewoners kansen op een baan en inkomen, en hebben we tevens de kans om de natuur – de laatste groene long van de wereld – te sparen.

Duurzame investeringen

De SDSP delegatie heeft gesproken met twee aanwezige gouverneurs, diverse burgemeesters, de minister die verantwoordelijk is voor de maritieme ontwikkelingen en meerdere afgevaardigden van de lokale overheid, het bedrijfsleven, NGO’s en universiteiten. Op de conferentie stonden zowel duurzaam toerisme als cacao centraal als ‘dragers’ voor duurzame investeringen. Beide thema’s zijn voor de SDSP in de top 5 van projecten die we al jaren uitvoeren. We hebben dan ook van harte de intentie ondertekend om op deze thema’s de lokale bewoners van West Papoea verder te steunen.

Proactief

De SDSP nam deel aan de High Level Meeting omdat daar uiteenlopende afspraken konden worden gemaakt op gebied van duurzaam ondernemen op gebied van land- en tuinbouw en zogenoemde ‘groene’. Investeringen, maar vooral omdat wij willen inzetten op meer aandacht voor de diverse onderwerpen uit ons Integrale Plan. Denk aan duurzame bosbouw, visserij, schoon water en schone energie. De SDSP vindt dat Nederland vanuit haar gezamenlijke geschiedenis met West Papoea en als koploper op gebied van internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zich meer proactief dient op te stellen.

Kansen

De Wereldbank stelt de komende 5 jaar 200 miljard dollar beschikbaar om onze biodiversiteit te herstellen. De gouverneurs van West Papoea hebben hierdoor de kans om samen met de Wereldbank en met kennis en kunde vanuit Nederland veel structurele maatregelen treffen die een heel groot positief effect hebben op het gebied. We hebben de afgelopen 25 jaar ervaren dat vrijblijvende initiatieven te weinig opleveren voor de biodiversiteit en het klimaat. Met financiële prikkels kunnen we duurzame, maatschappelijk verantwoorde ontwikkelingen borgen en kunnen we maatschappelijk ondernemen stimuleren. Daarmee worden bedrijven uitgesloten die uit zijn op winst op alleen korte termijn. Dit kunnen we oppakken met beleidsverantwoordelijken in West Papoea en in Den Haag, samen met partijen als de SDSP en met hulp van kennisinstellingen en het bedrijfsleven. De High Level Meeting start met thema’s als cacao (en daarna land- en tuinbouw), zeewier en toerisme. Dit is een goede start, om daarna op te schalen naar de grotere initiatieven die met steun van bijvoorbeeld de Wereldbank en andere organisaties kunnen worden opgezet.

Recente berichten

Eerste bomen voedselbos Villanova de grond in

Eerste bomen voedselbos Villanova de grond in

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer