CV Wouter Bronsgeest

Wouter Bronsgeest is bestuursvoorzitter van de SDSP en houdt zich bezig met strategie, beleidsontwikkeling en het algeheel portfolio- en projectmanagement.

Algemene beschrijving

Wouter Bronsgeest woonde en studeerde in 1990/1991 een jaar in Indonesië als jeugd-ambassadeur van de Rotary. Hij leerde West Papoea kennen door een onverwachte deelname aan twee transmigratievluchten. Tijdens zijn studie in Nijmegen en Londen was hij betrokken bij de oprichting van de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) en het werk voor West Papoea. Wouter is bestuursvoorzitter van de SDSP.

Tijdens diverse reizen naar Papoea heeft hij het ontwikkelingswerk voor de SDSP verder helpen uitbouwen tot een groot aantal projecten op diverse aandachtsgebieden. Hierover publiceert hij ook. Als bestuurs- en organisatiewetenschapper richt hij zich vooral op de missie en visie van de SDSP en de projectmatige aanpak van het werk van de SDSP in Nederland en de initiatieven in Papoea. Hij is een van de initiatiefnemers van de Samenwerkende Organisaties voor West Papoea.

Wouter is werkzaam bij het Ministerie van Financiën/Belastingdienst en is lid van het managementteam van de Directie IV-organisatie als hoofd Bureau Directeursondersteuning.  Zijn portefeuille bevat ondermeer de uitwerking van de visie en strategie van de nieuwe IV-organisatie van de Belastingdienst. Eerder was hij strategisch Adviseur van de CIO van de Belastingdienst, en werkte hij aan het opzetten van de Strategische i-Agenda van de organisatie. Daarvoor had hij een managementfunctie bij het Centrum voor Kennis & Communicatie (CKC) in Utrecht, waar hij een team aanstuurde gericht op de IV-organisatie van CKC, en de aansturing van de opdracht- en portfoliomanagers, business analisten en projectmanagers. Hij adviseerde de Directie en was hoofd van de Change Delivery Committee van CKC. Tot eind 2014 was hij tevens manager van het team User Experience waarin Usability en het bouwen van Apps centraal staat. Daarvoor was hij manager bij Informatiemanagement Belastingregio’s (IMB) in Utrecht. Daar was hij verantwoordelijk voor een groot team met 30 eigen medewerkers en 80 testers en schrijvers, gericht op Quality Assurance, testen en het invoeren van bedrijfsprocessen. Tevens stuurde hij een intern verandertraject aan. Tot 2010 was hij verantwoordelijk voor het team dat zich op corporate niveau richtte op de bedrijfsarchitectuur, infrastructuur en informatiebeveiliging en de methoden en technieken van de informatievoorzieningsketen. Hij introduceerde een uitgebreid curriculum voor vakmensen van de dienst op het gebied van architectuur en BPR. Wouter is verantwoordelijk voor het schrijven en invoeren van het Handboek Business Cases binnen de dienst. Tevens is hij de initiator van het gebruik van TOGAF binnen de Belastingdienst en de invoering van de ArchiMate taal en methode. Namens de Belastingdienst was hij mede-initiator van het ArchiValue  project, een traject waarin een consortium van Novay, APG, BiZZDesdign en diverse kennisinstellingen samenwerken. Hij is tevens mede-initiator van het nieuwe consortium: New Models for the Social Enterprise in 2014, hetgeen in 2015 verder is gegaan in een groter traject ‘Digital We‘. 

Wouter is gepromoveerd aan de Universiteit Twente (Center for eGovernment Studies) op het thema van evalueren van ICT-projecten binnen de overheid. Zie ook de kennisagenda van de Belastingdienst en de bijbehorende site over de onderzoekers. Als duo-voorzitter van het bestuur van de KNVI richt hij zich op de samenwerkingsverbanden van het KNVI met collega organisaties en is hij een van de grondleggers van de integratie van het VRI en de NGN met Ngi. Eerder werkte hij mee aan de integratie van Ngi-NGN en de KNVI. Zijn inhoudelijke dossiers zijn onder meer het uitwerken van de visie en strategie van de vereniging, de externe (internationale) contacten, het invullen van de Digitale Agenda van de EU in Nederland, aandacht voor het eCF (European Competence Framework), de publicatie van de boeken van het KNVI, het IT-manifest voor de overheid en het thema Informatieprofessional 3.0. en Smart Humanity. Binnen het KNVI is hij mede oprichter van Interessegroepen als Testen & Integratie,  IT & Overheid, eHealth, International Liasons en Persoonlijk Kennis Management (PKM). Hij nam daarnaast deel aan het International Programme Committe van het IFIP World Computer Congress 2012 dat in september 2012 in Amsterdam werd gehouden. Namens Nederland heeft hij zitting in de General Assemblee van IFIP. Hij is de bedenker van de termen ‘IT-spiritualiteit’ en ‘Human Dependency Squeeze’. Wouter geeft regelmatig gastcolleges op de Universiteit Twente, Nyenrode Business Universiteit, De Vrije Universiteit in Amsterdam, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Rijksacademie.

Curriculum Vitae

WERKERVARING

januari 2019 – heden

Hoofd Bureau Directeursondersteuning, Managementteam Directie IV Belastingdienst, Ministerie van Financiën.

februari 2016 – december 2019

Strategisch Adviseur CIO Belastingdienst en lid Managementteam IV-organisatie Belastingdienst, Ministerie van Financiën. Tevens kwartiermaker Bureau Directeursondersteuning en kwartiermaker afdeling Interne Beheersing Directie IV i.o.

januari 2017 – heden

Duo-voorzitter KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatieprofessionals).

september 2012 – februari 2016

Manager IV, Opdrachtmanagement, Projectmanagement en PMO. Tot eind 2014 tevens manager team User eXperience (UX), Belastingdienst/Centrum voor Kennis en Communicatie.

november 2010 – december 2016

Secretaris hoofdbestuur van de Ngi-NGN  – Nederlands platform voor IT professionals

januari 2010 – september 2012

Manager, Team Toetsen (QA), Testen & Invoeren, Belastingdienst/Informatiemanagement Belastingregio’s

april 2008- januari 2010

Manager Sector Advies, Kwaliteit, Control en Architectuur, Belastingdienst/Centrum voor Proces- en Productontwikkeling, Utrecht

april 2006 – april 2008

Manager Aspect Generieke Inrichting en Standaarden, Belastingdienst/Centrum voor Proces- en Productontwikkeling, Utrecht

juni 2004 – april 2006:

Regiearchitect Douane, Belastingdienst/Centrum voor Proces- en Productontwikkeling, Utrecht

juni 2000 – juni 2004:

Business Consultant, Belastingdienst/Centrum voor ICT, Apeldoorn.

februari 1998 – juni 2000:

Diverse functies binnen de Belastingdienst/Centrum voor ICT, Apeldoorn.

Ondermeer: Zorg voor externe contacten van een automatiseringsteam, medewerker kwaliteitsmanagement en plaatsvervangend kwaliteitsmanager van de afdeling systeemontwikkeling Douane.

februari 1997 – februari 1998:

Trainee Functioneel Ontwerper, Panfox Trainee Instituut B.V., Rosmalen

augustus 1996 – januari 1997:

Staffunctie bij de Nederlandse Associatie voor Direct Marketing, Distance Selling en Sales Promotion (DMSA), Amsterdam

mei 1994 – heden:

Bestuursvoorzitter en projectleider Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP)

Nevenactiviteiten

Lid beoordelingscommissie van de Master of Informatics, en lid van het College van Toezicht van de bachelor ICT-opleiding van de Hogeschool Utrecht (2014 – heden)

Lid van de redactieraad van de AG Connect, een online informatieplatform voor alle IT-professionals in Nederland dat online nieuws en inspirerende artikelen over ontwikkelingen, innovaties en achtergronden in de IT brengt  (2017 –  heden)

Programmaleider en gastdocent Nyenrode Business Universiteit, Gastdocentschappen op de Rijksacademie Financiën, Economie en Bedrijfsvoering en Universiteit Twente, gastcolleges aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (2015 – heden)

Lid van de redactieraad van Informatie, maandblad voor  de Informatievoorziening  (2014 – 2016)

Secretaris bestuur Ngi-NGN (2010 – 2016)

Auteur Van Haren Publishing: Boek over evalueren van IT projecten (2011 – 2015)

Lid van het IFIP Word Computer  Congress 2012  International Program Committee (IPC)  (2011 – 2012)

Lid van  de NGI-NGN  (2010 – 2016) – ingeschreven in  register voor informatici per februari 2012

Mede-initiator, eerste voorzitter en nu lid van de Samenwerkende Organisaties voor West Papua (SOWP), (2006 – heden)

Adviseur  renovatie-project Vereniging van Eigenaren (2006)

Bestuurslid  en voorzitter Vereniging van Eigenaren (2001-2006)

Bestuurslid  Reunistenvereniging (1996-2000)

Bestuurslid Studievereniging ‘BOW’ van de vakgroep B&O  (1994-1995)

Lid Algemeen Bestuur Vakgroep Bestuurs- & Organisatiewetenschap  (1993-1995)

Mede  oprichter en bestuurder Permanente Boekenbeurs Nijmegen  (1993-1995)

Voorzitter  Werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede te Driebergen-R.  (1998-2001)

Voorzitter R.K. Jongerenkoor Driebergen  (1987-1990 en  1992-1994)

OPLEIDING

januari 2008 – 2016:

Promotieonderzoek aan de Universiteit van Twente, Center for eGovernment Studies.

februari 1995 – juli 1995:

Roehampton Institute , London, behorende bij University of Surrey (U.K.). Faculteiten ‘Politics’ en ‘Sociology’.

september 1991 – augustus 1996:

Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Faculteit der Beleidswetenschappen, Katholieke Universiteit Nijmegen.

september 1990 – augustus 1991: Sekolah Menengah Umum Tingkat Atas (SMA) 6 (Mahakam) te Jakarta, Indonesie.

(Indonesische High School als jeugd-ambassadeur van Rotary International).

AANVULLENDE OPLEIDINGEN

Diverse opleidingen Digital Leadership en ‘Leren van Diversiteit & Innovatie’

(o.m.: KNVI, Nyenrode, Academy for Information & Management)

Diverse  opleidingen multidisciplinair werken en Agile

(o.m.: Capgemini – SAFe® Agilist (SA))

Diverse  opleidingen portfoliomanagement, programmamanagement en projectmanagement

(o.m.: Capgemini, Ruysdael, Van der Molen. o.m.  M_o_P Practitioner,  MSP, M_o_R en M_o_V)

Diverse  opleidingen Adviesvaardigheden en organisatiediagnose

(o.m.: Bureau  Zuidema, Schouten&Nelissen, Vergouwen Overduin, Magda Mertens en Open  Universiteit)

Opleidingen  ITIL essentials, Capability Maturity Model (CMM) en NKP-Model

(o.m.: Info  Support en Belastingdienst)

Opleidingen  voor procesbegeleiding en uitvoeren assesments

(o.m.: Volmac en Alert  Automation Services)

Opleidingen  functioneel ontwerp, informatieplanning, procesontwerp, architectuur en  functiepuntanalyse

(o.m.: Cap Volmac, Panfox bv, BizzDesign en Onvlee opleidingen). TOGAF9 gecertificeerd.

Opleidingen  Enneagram en trajecten persoonlijke ontwikkeling

(o.m. Bureau Zuidema en  Rob de Best advies en opleiding, Movementsstichting)

Opleidingen Persoonlijke Effectiviteit (o.m. B-Come)

Diverse  Managementtrainingen (o.m. Covey en Change Leadership)

PUBLICATIES

Bronsgeest, W.L., Waart, S. de  (ed.), Smart Humanity, e-book (PDF), Published by KNVI, ISBN 9978-90-832815-0-6, september 2022

Bronsgeest, W.L., KNVI IFIP MSA Annual Report 2021, published by KNVI, ISBN 978-90-832815-1-3, September 2022

Bronsgeest, W.L. Zelf gedaan (of niet), Column in de IP – vakblad voor informatieprofessionals, september2022

Bronsgeest, W.L., KNVI presenteert door AI vertaald boek Smart Humanity, AG Connect, september 2022

Bronsgeest, W.L., Rijker(?), Column in de IP – vakblad voor informatieprofessionals, juni 2022

Bronsgeest, W.L., Doosje in een doosje, KNVI website, maart 2022

Bronsgeest, W.L., Echt anders, AG Connect, maart 2022 en IP – vakblad voor informatieprofessionals, februari 2022

Bronsgeest, W.L., Hoop, IP – vakblad voor informatieprofessionals, januari 2022

Bronsgeest, W.L., We gaan het meemaken, IP – vakblad voor informatieprofessionals, december 2021

Bijdrage aan Online OD in samenwerking met het GO-fonds en KNVI, december 2021. 

Brongers, K., Bronsgeest, W.L., Digitaal Leiderschap begint bij je gevoel, AG Connect, september 2021

Bronsgeest, W.L., Naar een nieuwe blauwdruk voor overheidsautomatiseringsprojecten?, in: Van Duuren, N, De Pous, V. (red.), Multidisciplinaire aspecten van COVID-19 apps, DeLex uitgeverij, 2021

Bronsgeest, W.L., War of the Words, IP – vakblad voor informatieprofessionals, juli 2021, en column in OD, het platform voor de informatieprofessional bij de rijksoverheid, september 2021 en AG Connect, november 2021

Bronsgeest, W.L., Vakantietijd, oplaadtijd, IP – vakblad voor informatieprofessionals, juni 2021

Bronsgeest, W.L., Grutto Johan, AG Connect, juni 2021

Kral, M., Bronsgeest, WL., Innovatie in de archiveringsfunctie, OD, juni 2021

Bronsgeest, W.L., In welke TV serie zitten we straks?, IP – vakblad voor informatieprofessionals, mei 2021

Bronsgeest, W.L. Klein en Groot Leed, AG Connect, maart 2021 , Column in IP – vakblad voor informatieprofessionals, februari  2021, Column in OD, het platform voor de informatieprofessional bij de rijksoverheid, januari 2021

Bronsgeest, W.L., Het gaat goed met me!, Column KNVI-website, maart 2021 en Column in OD, het platform voor de informatieprofessional bij de rijksoverheid, maart 2021

Bronsgeest, W.L. AI met een zwart randje, AG Connect, december 2020

Bronsgeest, W.L., Waart, S. de (red.), Smart Humanity, de mens met 1-0 op voorsprong, Nubiz uitgeverij, december 2020

Bronsgeest, W.L., Waart, S. de, Hoe Leuk?, AG Connect, september 2020

Bronsgeest, W.L., Waart, S. de, Informatieprofessional in crisistijd, AG Connect, juni 2020

Bronsgeest, W.L., Happy 2020, AG Connect, februari 2020

Bronsgeest, W.L., Smart Humanity en de herprofilering van het vak van informatieprofessionals, in: Smits, D. (red.), Governance de menselijke maat genomen, KNVI, Nijkerk, 2019

Bronsgeest, W.L., Inloggen en verbinden, AG Connect, november 2019

Bronsgeest, W.L. Kleine(re) wereld, AG Connect, november 2019

Bronsgeest, W.L., Blockchain heeft zich nog maar te bewijzen, AG Connect, 03 juli 2019

Bronsgeest, W.L., Game changer blockchain moet scepsis nog wegnemen, AG Connect, 14 juni 2019

Bronsgeest, W.L., Kort en Lang?, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/kort-en-lang, 16 mei 2019

Bronsgeest, W.L., Tevreden of bevlogen?, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/tevreden-bevlogen, 28 november 2018

Bronsgeest, W.L., Hoe smart is jouw KPI?, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/hoe-smart-jouw-kpi, 23 november 2018

Bronsgeest, W.L., De Pous, V.A., Smart Humanity kan niet zonder informatieprofessional 3.0, IP | vakblad voor informatieprofessionals | 09 / 2018

Bronsgeest, W.L., De Pous, V.A., Smart Humanity kan niet zonder informatieprofessional 3.0,  Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/smart-humanity-kan-niet-zonder-informatie-professional-30,  22 oktober 2018

Bronsgeest, W.L., De techniek staat voor niets, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/de-techniek-staat-voor-niets,  02 oktober 2018

Bronsgeest, W.L., It’s smart me – zeker weten, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/its-smart-me-zeker-weten,  03 september 2018

Bronsgeest, W.L., It’s ‘smart’ me!, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/its-smart-me, 26 juni 2018

Bronsgeest, W.L., Face off, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/face, 17 mei 2018

Interview over Smart Humanity: Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/artikel/beroepsvereniging-herprofileert-vak-van-informatieprofessionals, 9 januari 2018

Bronsgeest, W.L., Uw nieuwe baan, Online publicatie AG Connect, https://www.agconnect.nl/blog/uw-nieuwe-baan, 6 december 2017

Bronsgeest, W.L., Singularity revisited: Computer nu al slimmer dan de mens, Online publicatie AG Connect, http://agconnect.nl/artikel/computer-nu-al-slimmer-dan-mens, 8 september 2017

Bronsgeest, W.L., Arendsen, R., Van Dijk, J.A.G.M., Towards participatory e-Government?: Learning from e-Government project evaluations. In: P. Parycek et al. (Eds.): ePart 2017, LNCS 10429, pp. 127–139, 2017.

Bronsgeest, W.L., Een minister van ICT? Nee!, Online publicatie AG Connect, http://agconnect.nl/artikel/een-minister-van-ict-nee, 22 augustus 2017

Bronsgeest, W., Wesseling, M., De Vries, E., Maes, R., (Red.), eBook, Informatieprofessional 3.0, Strategische vaardigheden die u connected houden, ISBN 9789024400522, Boom Uitgeverij, Amsterdam, juni 2017

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag 2016 SDSP, Doorn, 01 juni 2017

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag Ngi-NGN 2016, Nijkerk, 01 april 2017

Bronsgeest, W.L., Bio-robot, Column in: AG Connect, AG-IT BV, nummer 2, maart 2017

Bronsgeest, W., Wesseling, M., De Vries, E., Maes, R., (Red.), Informatieprofessional 3.0, Strategische vaardigheden die u connected houden, ISBN 9789492196828, Adfogroup, Amsterdam, 23 maart 2017

Bronsgeest, W.L., Evalueren van ICT-projecten bij de overheid, meer vorm dan inhoud, in: InGovernment, platform voor de digitale overheid, nummer 1, maart 2017. Zie ook Binnenlands Bestuur.

Bronsgeest, W.L., e-PUB: Meer vorm dan inhoud, onderzoek naar evaluaties van ICT-projecten bij de overheid, dissertatie, Universiteit Enschede, 2e druk, 15 januari 2017

Bronsgeest, W.L., Beroepsverenigingen in beweging, Column in: AG Connect, AG-IT BV, nummer 6, december 2016

Bronsgeest, W.L., Meer vorm dan inhoud, onderzoek naar evaluaties van ICT-projecten bij de overheid, dissertatie, Universiteit Enschede, 11 november 2016

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag 2015 SDSP, Doorn, 1 mei 2016

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag Ngi-NGN 2015, Nijkerk, 01 april 2016

Bronsgeest, W.L. Nu al disrupted, Column in: AG Connect, AG-IT BV, nummer 4, oktober 2016

Bronsgeest, W.L. Kennissqueeze, Column in: AG Connect, AG-IT BV, nummer 3, september 2016

Bronsgeest, W.L. (2016), Enterprise Content Management, column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, AG-IT BV, jaargang 58/03, maart

Bronsgeest, W.L. De Wereld van….. de informatieflow, column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, AG-IT BV, jaargang 57/09, november 2015

Bronsgeest, W.L. e.a., IT-manifest voor de overheid, Ngi-NGN, 8 oktober 2015.

Bronsgeest, W.L. e.a., Wegwijzer voor evalueren van IT-projecten, Van Haren Publishing, Zaltbommel, 2015

Bronsgeest, W.L.,  Leren van ICT-projecten bij de overheid, in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, AG-IT BV, jaargang 57/05, juni/juli 2015

Bronsgeest, W.L., De Wereld Van….. IT en de human dependency squeeze, column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, AG-IT BV, jaargang 57/05, juni/juli 2015.

Brongers, K. en Bronsgeest, W.L., De Wereld Van…..Manifest Overheids-IT, column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, AG-IT BV, jaargang 57/05, juni/juli 2015

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag 2014 SDSP, Doorn, 1 mei 2015

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag Ngi-NGN 2014, Nijkerk, 01 april 2015

Bronsgeest, W.L.,  Deep Learning,  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 57/03,   april 2015

Bronsgeest, W.L., Geen haar op mijn hoofd,  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 57/01,   januari 2015

Bronsgeest, W.L., Social enterprise en de digitale transformatie, in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 56/10,   december 2014

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld Van…..Singularity, column in: Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 56/10,   december 2014

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld van…Structuur of niet?, Column  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 56/7,   september 2014

E. de Vries & W.L.  Bronsgeest, Inspelen op management cruciaal voor succes, behoefte aan evaluatie hangt sterk af van managementstijl opdrachtgever, Automatiseringsgids, BIM Media, 28 augustus 2014

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld van…. Het aardlagenmodel, Column  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 56/6,  augustus 2014

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag 2013 SDSP, Doorn, 1 mei 2014

Bronsgeest, W.L., Jaarverslag Ngi-NGN 2013, Nijkerk, 16 april 2014

De Vries, E., Maes, R. en Bronsgeest, W. (Red.) (2014). De Informatieprofessional 3.0. Strategische vaardigheden voor de informatieprofessional. AG reeks. Den Haag: BIM Media Groep.

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld van….Meditatie, Column  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, BIM Media, jaargang 56/1,  februari 2014

Bronsgeest, W.L., Brongers, K.,  De wereld van… Big Data en ‘het systeem’, Column  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, Sdu, jaargang 55/6,  juli 2013

Bronsgeest, W.L.,  Jaarverslag 2012 SDSP, Doorn, 15 juni 2013

Bronsgeest, W.L.,  De wereld van…. ‘Mail to all’, Column  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, Sdu, jaargang 55/5,  juni 2013

Bronsgeest, W.L.,  Jaarverslag Ngi 2012, Nijkerk, 15 maart 2013

Bronsgeest, W.L.,  Wereld…. De informatieprofessional 3.0, Column  in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, Sdu, jaargang 55/3,  april 2013

Bronsgeest, W.L.,  Wereld…. IT, Health en de mens, Column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening,  Sdu, jaargang 54/10, december 2012. Ook verschenen in het blad Sec!  informatiebulletin van Motivation Office Support (MOS), najaar  2012.

Bronsgeest, W.L., World  Computer Congress 2012, verslag in Informatie, maandblad voor de  informatievoorziening, Sdu, jaargang 54/9, november 2012, pagina  60

I.  Klunne & W.L. Bronsgeest, De Wereld van……IT-projecten en  Babel, Column in Informatie,  maandblad voor de informatievoorziening, Sdu, jaargang 54/7, september  2012

Interview in: EAM 2012 Cooling Down  Magazine, jaargang 2012, editie 8.

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld  van….cybernetica, Column in Informatie, maandblad voor de  informatievoorziening, Sdu, jaargang 54/5, juni 2012

Bronsgeest, W.L.,  NGI trotse gastheer van World Computer Congress  2012 , Sec!, informatiebulletin van Motivation  Office Support bv. (MOS), voorjaar 2012

P. Boekhoudt  & W.L. Bronsgeest, Portfolio analysis using Business Requirements,  in: Archivalue, Portfolio management with enterprise architecture, SI-I  partners project ArchiValue, Enschede, 2012

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld  van…..informatie, Column in Informatie, maandblad voor de  informatievoorziening, Sdu, jaargang 54/3, april 2012

Bosman,  A. & Bronsgeest, W.L., Hoe vind je de juiste ICT-Professional?, Hoe kijkt de  beroepsorganisatie aan tegen ICT onderwijs in  Nederland?, in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, Jaargang  54, nummer 2, maart 2012

Bronsgeest, W.L., De Wereld  van….accountability, Column in Informatie, maandblad voor de  informatievoorziening, Sdu, jaargang 53/10, december  2011

In welke TV serie zitten we straks?

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld  van….evalueren,  Column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening, Sdu, jaargang  53/8, oktober 2011

Bronsgeest, W.L.,   De Wereld van….techniek en  ik, Column in Informatie,  maandblad voor de informatievoorziening, Sdu, jaargang 53/7, september  2011

Steen, M.W.A., Bronsgeest, W.L. & Quartel, D, Beter  ICT-portfoliomanagement door Enterprise  Architectuur, in Best Practice  Quarterly Review, Jaargang 2, nummer 4, 2011

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld van….het Rijk en ICT , Column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening,  Sdu, jaargang 53/4, mei 2011

Bronsgeest, W.L.,  De Wereld van….Samenwerken, Column in Informatie, maandblad voor de informatievoorziening,  Sdu, jaargang 53/1, januari/februari 2011

F.  Kazemier-Rongen, W.L.Bronsgeest, G. Blom, L. Schepers, J. Huis in ’t  Veld, Non stop in de Vogelkop, 15 jaar samenwerken &  versterken, HKW Drukwerken, SDSP,  2010. ISBN 978-90-810625-4-1

W.L.  Bronsgeest & L.C. de Zeeuw, Stichting Duurzame Samenleving in ’t  Tuighuis, in: Onder Ons, Fraters  van Utrecht, jaargang 78, nummer 2, maart 2010

W.L.  Bronsgeest & Ooijen, A. van, Kindersterfte in West  Papoea, in: Tijdschift Kinderverpleegkunde, 2009

W.L.  Bronsgeest, Aardbevingen en naschokken, zorg en  nazorg, Archipel Magazine, jaargang  11, zomer 2009

W.L.  Bronsgeest (red.), Reisgids Vogelkop, West Papoea, SDSP, Zeist, ISBN 978-90-810625-3-4

W.L.  Bronsgeest, M. van de Oetelaar, L.C. de Zeeuw sr, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de  SDSP, 18 april 2008, website SDSP  en www.updaid.nl

W.L.  Bronsgeest (red.), E. Nagel, M.M. Blomqvist, A. Plokkaar, Beelden uit de Vogelkop, West  Papoea, oktober 2007, SDSP. ISBN  978-90-810625-2-7

W.L.  Bronsgeest, West Papoea, West Papoea: worsteling met natuur, economie en  gezondheid, 1 juli 2007, website  SDSP en www.updaid.nl op 23-07-2007.

W.L.  Bronsgeest & C.T.M.B. Krahmer-Van Wolven, Vrijwilligersbeleid voor kleinere non-profit organisaties,  best-practice voor professioneel vrijwilligerswerk, SDSP website,  januari 2007, en www.updaid.nl op 7 augustus 2007

SDSP, Papoea’s, beeld van een volk , Zeist, 2006, ISBN 90-810625-1-4. Samenstellers: P. Nuyttens,  S.A. Bless, A. Roovers, I. van Halteren, R. Sterk, L.C. de Zeeuw, M. Woertman,  W. Bronsgeest, A. Plokkaar

W.L.  Bronsgeest, West-Papoea, wat nu?, De laatste Nederlandse  ontwikkelingswerkers verlaten het eiland, in: ‘Archipel’, Indonesie en  Asia-Pacific Magazine, jaargang 7, nummer 1, lente 2005.

W.L.  Bronsgeest,  Klein is fijner , in: Vice Versa, vakblad  ontwikkelingssamenwerking, jaargang 28, nummer 3, 2004

A.  Bonenkamp, M.M. Blomqvist, W.L. Bronsgeest, M. van den Oetelaar, M. Woertman  en L.C. de Zeeuw sr., Kunst uit Papua Barat, In Karerin in  Korwar-stijl, Broese,  2003

W.L.  Bronsgeest, Opschudden, die ontwikkelingssamenwerking!, website SDSP, 2003.

W.L.  Bronsgeest, Effectieve ontwikkelingshulp aan Papua Barat, website SDSP, 2003.

W.L.  Bronsgeest, Ontwikkelingshulp naar Papua Barat: Corruptie in Indonesie  is een obstakel voor ontwikkelingshulp. Wouter Bronsgeest  analyseert, in ‘Archipel’,  Indonesie en Asia-Pacific Magazine, jaargang 5, nummer 5,  2003.

W.L.  Bronsgeest & R. Snijders, Low budget communicatie voor non-profit organisaties, balans  tussen tijd en geld, SDSP website,  2003

W.L.  Bronsgeest & M.M. Blomqvist, Eco-toerisme Manokwari, Balans tussen reizen en  ontwikkeling,  in ‘Archipel’, Indonesie en  Asia-Pacific Magazine, jaargang 4, nummer 4, 2002.

M.M.  Blomqvist & W.L. Bronsgeest, Reisgids  Manokwari, 2000, SDSP

SELECTIE GEHOUDEN LEZINGEN EN CURSUSSEN

Presentatie Veranderprogramma IV WerktI, zomer 2021 tijdens SPO (Samenwerkende Projectmanagers Overheid)

Gastcollege over veranderaanpak en agile werken, Vrije Universiteit: in 2020 en 2021

Gastcollege over Digital Leadership en strategie, Masterclass Nyenrode, twee maal per jaar in 2020 en 2021.

Gastcollege over de CIO-functie, Rijksacademie Financiën, Economie en Bedrijfsvoering, 6 juni 2019.

Gastcollege over Strategievorming en Digital Leadership, Masterclass Nyenrode, 20 mei 2019.

Promovendi-dag Belastingdienst – gastheer en dagvoorzitter, 19 maart 2019.

Gastcollege over ICT bij de overheid, Universiteit Twente, 13 februari 2019.

Gastcollege over de CIO-functie, Rijksacademie Financiën, Economie en Bedrijfsvoering, 31 januari 2019.

Gastcollege over Digital Leadership, Masterclass Nyenrode, 21 januari 2019.

Gastheer van Smart Humanity, het Eye in Amsterdam, 13 december 2018.

Presentatie over de veranderingen binnen de Belastingdienst, Post-Actieven Apeldoorn, 12 december 2018

Gastcollege over de veranderaanpak van de Directie IV, Vrije Universiteit Amsterdam, 10 december 2018

Gastcollege over de CIO-functie, Rijksacademie Financiën, Economie en Bedrijfsvoering, 4 oktober en 6 december 2018

Gastcollege over Digital Leadership, Masterclass Nyenrode, 14 juni 2018

Presentatie ‘Gluren bij de buren’  innoveren bij een uitvoeringsorganisatie. Innovatieseminar van de Politie Academie, 12 juni 2018

Pannel gesprek ‘AVG Debat avond’  van de SIG IT&Recht, KNVI, Dauphine, Amsterdam, 24 mei 2018

Gastcollege over ICT bij de overheid, Universiteit Twente, 27 maart 2018

Gastcollege over ICT bij de overheid, HAN, 20 december 2017

Gastcollege over de veranderaanpak van de Directie IV aan de VU, 08 december 2017

Gastcollege over Digital Leadership, van wetgeving naar uitvoering, Masterclass Nyenrode, 30 november 2017

Presentatie over e-Participatie in de overheid, EGOV conference, IFIP, St. Petersburg, 4 september 2017

Presentatie over de Informatieprofessional 3.0 en de toekomst van het vak – waar sta jij in 2022?, Afdeling BMI van de KNVI, 08 mei 2017

Presentatie over Evalueren van ICT Projecten, Kennissessie CIO-office Ministerie van OC&W, 04 mei 2017

Gastcollege ICT en governance bij de overheid, Universiteit Twente, 4 april 2017

Gastcollege Digital Leadership, ICT en overheid, Masterclass Nyenrode, 30 maart 2017

Presentatie van het boek ‘Informatieprofessional 3.0’, Service Managers Dag, 23 maart 2017

Presentatie over Evalueren van ICT Projecten, Kennissessie Bureau ICT Toetsing, BZK, 21 februari 2017

Presentatie over Evalueren van ICT Projecten, Kennissessie netwerk van portfoliomanagers, BZK, 16 januari 2017

Presentatie over Evalueren van IT projecten en Agile werken, Best Practise sessie Projectmanagers Belastingdienst, 08 december 2016

Seminar en promotiezitting ‘Meer vorm dan inhoud, onderzoek naar evaluaties van ICT-projecten bij de overheid’, Universiteit Twente, 11 november 2016

De informatieprofessional 3.0, KNVI jaarcongres, 10 november 2016

Evalueren van ICT-projecten bij de overheid, NAF Insight, 01 november 2016

Over het IT manifest voor de overheid, Special Interest Group Governance, Ngi-NGN, 12 oktober 2016

Kennissessie over evalueren, Gemeente Rotterdam, 30 september 2016

Informatiemanagement, Haagse Hogeschool, 09 juni 2015

Hoe portfoliomanagement veranderen ondersteunt, Managing Business Transformation Congres, 21 mei 2015

IT Governance bij de overheid, gastcollege Universiteit Twente, 3 maart 2015

Ronde tafel: ‘Regisseur van de verandering’, Digital We, Amersfoort, 22 januari 2015.

Workshop ‘De Informatieprofessional 3.0, Stichting Quadraam, 30 oktober 2014

CKC Uitgeverijdag ‘Werken aan Werk’, dagvoorzitter, 10 juli 2014

Ngi-NGN congres, De Informatieprofessional 3.0, inleidende lezing op het thema en presentatie van het boek, 6 maart 2014

CKC Uitgeverijdag ‘In Contact’, toelichting op IV-organisatie en projectmanagementorganisatie CKC, 12 december 2013

Enterprise social media en veranderende klantinteractie: een nieuw ontwerpparadigma?, Houten, BPM2013, 13 november 2013

Opening SDSP kantoor annex galerie, Zeist, 24 mei 2013

Portfoliomanagement met architectuur, EAM2012, 31 mei 2012

Evalueren van ICT projecten; doet architectuur mee?.  Presentatie NGI Afdeling architectuur, 29 mei  2012

Studium Generale Belastingdienst: Inleidende presentatie over Architectuur en  portfoliomanagement (ArchiValue  project), 16 februari  2012

Organisatie  en dagvoorzitter IMB ASB dagen in 2010, 2011 en 2012

Opening en  dagvoorzitter Regiodag M2 over acceptatietesten, Belastingdienst, 06 oktober  2010

Presentatie  over Timber & Turism in West Papoea en de rol van de SDSP, Wereld  Natuurfonds Nederland, Zeist, 20 september 2010

Opening  Architectuurdag – dagvoorzitter: Belastingdienst, 01 juli 2009

Workshop  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ‘Feels Like Home’-dagen, gemeente  Boxtel, 18 april 2008

Inleiding  over de SDSP en moeder-en-kindzorgproject, Gemeente Boxtel, Project  Zonnegolven Papoea, 8 maart 2007

Inleiding  over de SDSP en Papoea, Rotaryclub Utrecht Noord, 7 april 2006 en 30 juni  2006

Speech ter  gelegenheid van 10 jarig bestaan en opening nieuwe kantoor SDSP, 19 mei  2006

Aidsproblematiek in West-Papoea, Hart-voor-Papoea, Utrecht, In  de Driehoek, 11 februari 2005

Eco-toerisme  als bezinningsreis voor managers, De Baak, 3 juli 2004

Eco-toerisme  in West-Papoea, Papoea Congres Leiden, 3 mei 2002

Presentaties  Business Cases, Belastingdienst, 2000-2005

Opleidingen  procesbegeleiding en CMM, Belastingdienst, 1998-2000

Opleidingen  kwaliteitsmanagement, Belastingdienst, 1998-2000

Cursus  Software Configuration Management, 1998-2000