Bijzondere kunstcollectie uit West-Papoea
De SDSP beheert een zeer uitgebreide kunstcollectie die online op deze website te bekijken is.
Het betreft met name houtsnijwerk, zoals voorouderbeelden, sagobakken en schilden uit de regio Asmat. Maar ook gebruiksvoorwerpen als tabakspijpen, bijlen, beitels en sagokloppers en sieraden als armbanden, halssnoeren en lichaamsversieringen kunt u in de Papua Art Gallery bewonderen.
Verkoop en uitleen
Een deel van de collectie is te huur (bij voorkeur als onderdeel van een expositieset die wij graag op maat samenstellen), maar ook tonen wij items die niet voor verkoop of uitleen in aanmerking komen omdat we van mening zijn dat deze behoren tot het culturele erfgoed van West-Papoea.
De opbrengst uit verkoop van de schilderijen van Han Schoorl en uit kunstuitleen komt ten goede aan ontwikkelingshulp in West-Papoea. Geen onethische commerciële kunsthandel voor eigen gewin dus, maar kunstverkoop en -uitleen op een eerlijke manier.
Steunen van plaatselijke initiatieven
Kunstverkoop- en uitleen op de SDSP-manier is effectief. Er wordt door de SDSP namelijk actief geïnvesteerd in een structurele verbetering van de leefsituatie van de Papoea’s. Juist het steunen van plaatselijke initiatieven en het betrekken van de lokale bevolking bij de ontwikkelingsprojecten, verbetert de culturele en sociale positie van de Papua’s.
Visie SDSP
De SDSP veroordeelt puur commerciële kunsthandel uit het ontwikkelingsgebied Papua Barat. Enkel commercieel gewin halen uit het verkopen van Papuakunst draagt niet bij aan een structurele verbetering van de leefsituatie van de lokale bevolking. De overwinst van de kunst in eigen zak steken terwijl de makers in structurele armoede leven, is geen cultuurwaardering maar cultuurroof.
Achtergrond
De Papua’s hebben hulp nodig. Zij vormen een volk dat zich staande probeert te houden temidden van grote sociale veranderingen en een toenemende diversiteit aan volken, culturen en religies. Als gevolg van het Indonesische transmigratiebeleid dreigen de Papua’s een minderheid op eigen bodem te worden. Door de toeloop van zo’n miljoen transmigranten is niet alleen de economische positie van de Papua’s aanzienlijk verzwakt. Hun complete cultuur en tradities staan sterk onder druk. Het is van groot belang dat de Papua’s hun eigen identiteit kunnen behouden. Door aan een duurzame samenleving te werken waarin werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting goed zijn ontwikkeld, krijgen de Papua’s een daadwerkelijke kans om cultureel en economisch te overleven.