Cacao uit Ransiki

 

Bij het dorp Ransiki (7000 inwoners), ten zuiden van Manokwari, bevindt zich een plantage met een lange en gedeeltelijk moeizame geschiedenis. Vroeger was het een succesvolle cacaoplantage maar door wanbeheer is deze jaren stil komen te liggen. Sinds 2017 worden de restanten van de plantage beheerd door een coöperatie van lokale boeren, genaamd Koperasi Ebier Suth Cokran. Momenteel wordt slechts ongeveer 200 hectare gerehabiliteerd cacao-areaal gebruikt, terwijl de plantage in betere jaren meer dan 1600 hectare besloeg. Er zijn echter goede fermentatie- en droogfaciliteiten. 

Werkgroep Cacao & Koffie

De Werkgroep Cacao en Koffie van SDSP is eind 2019 opgericht en heeft zich sindsdien gebogen over manieren waarop de coöperatie ondersteund kan worden. Het belangrijkste speerpunt is een initiatief om via een proefneming te onderzoeken of een meer gediversifieerde aanpak – cacaobomen naast andere vruchtbomen en gewassen – tot goede resultaten zou kunnen leiden: meer bescherming tegen plagen en ziekten, organische cacao (die meer opbrengt dan bulkcacao) en meer verschillende inkomstenbronnen. Hier is een plan van aanpak voor gemaakt dat echter door Covid-19 en daarmee gepaard gaande reisrestricties nog niet uitgevoerd kan worden. 

Business plan

Ondertussen is de Werkgroep benaderd door Anna van Paddenburg, de dochter van de voormalige plantagemanager. Zij heeft in haar jeugd in Ransiki gewoond en heeft zich tot doel gesteld te helpen bij het nieuw leven inblazen van de plantage, waar ze met eerdere senior posities in internationale NGO’s een uitstekende achtergrond voor heeft. Momenteel woont Anna in Nieuw-Zeeland. De Werkgroep werkt nu nauw samen met Anna, waarbij de aandacht nu vooral uitgaat naar het samenstellen van een business plan voor de plantage, inclusief financieel-economische onderbouwing. Het plan voor het doorvoeren van organische teelt blijft in dit kader relevant en zal opgepakt worden zodra de reisbeperkingen dit toelaten.

Lees meer over de projecten rond cacao >>

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer