Cacao uit Ransiki

 

Bij het dorp Ransiki (7000 inwoners), ten zuiden van Manokwari, bevindt zich een plantage met een lange en gedeeltelijk moeizame geschiedenis. Vroeger was het een succesvolle cacaoplantage maar door wanbeheer is deze jaren stil komen te liggen. Sinds 2017 worden de restanten van de plantage beheerd door een coöperatie van lokale boeren, genaamd Koperasi Ebier Suth Cokran. Momenteel wordt slechts ongeveer 200 hectare gerehabiliteerd cacao-areaal gebruikt, terwijl de plantage in betere jaren meer dan 1600 hectare besloeg. Er zijn echter goede fermentatie- en droogfaciliteiten. 

Werkgroep Cacao & Koffie

De Werkgroep Cacao en Koffie van SDSP is eind 2019 opgericht en heeft zich sindsdien gebogen over manieren waarop de coöperatie ondersteund kan worden. Het belangrijkste speerpunt is een initiatief om via een proefneming te onderzoeken of een meer gediversifieerde aanpak – cacaobomen naast andere vruchtbomen en gewassen – tot goede resultaten zou kunnen leiden: meer bescherming tegen plagen en ziekten, organische cacao (die meer opbrengt dan bulkcacao) en meer verschillende inkomstenbronnen. Hier is een plan van aanpak voor gemaakt dat echter door Covid-19 en daarmee gepaard gaande reisrestricties nog niet uitgevoerd kan worden. 

Business plan

Ondertussen is de Werkgroep benaderd door Anna van Paddenburg, de dochter van de voormalige plantagemanager. Zij heeft in haar jeugd in Ransiki gewoond en heeft zich tot doel gesteld te helpen bij het nieuw leven inblazen van de plantage, waar ze met eerdere senior posities in internationale NGO’s een uitstekende achtergrond voor heeft. Momenteel woont Anna in Nieuw-Zeeland. De Werkgroep werkt nu nauw samen met Anna, waarbij de aandacht nu vooral uitgaat naar het samenstellen van een business plan voor de plantage, inclusief financieel-economische onderbouwing. Het plan voor het doorvoeren van organische teelt blijft in dit kader relevant en zal opgepakt worden zodra de reisbeperkingen dit toelaten.

Lees meer over de projecten rond cacao >>

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer