Met de uitzending van Aanpakken en Wegwezen van 5 september hopen we dat vele mensen de weg zullen vinden naar dit weblog en/of onze website www.kuku.nl.

Daarom, vrij kort na onze laatste bericht, toch nog even een update over de laatste paar dagen, die voor ons in het teken staan en stonden van ‘kansen pakken’.

Er zit feitelijk maar 1 letter verschil tussen het woord ‘moeilijkheden’ en het woord ‘mogelijkheden’. Hoewel deze letters elkaar in Papua altijd in hoog tempo afwisselen,stonden de sterren goed deze laatste dagen.

Jurgen is momenteel ‘on tour’ naar Jakarta, Yogyakarta, Lombok en nog een keer Jakarta voor gesprekken met o.a. de ILO (Internation Labour Organization), de Nederlandse Ambassade en verdere contactpersonen op het gebied van o.a. landbouw, schoon drinkwater en biogas (lees: energie uit koeienpoep).

In korte tijd probeert hij links en rechts organisaties er van te overtuigen, gebruik te maken van onze aanwezigheid in het binnenland van West Papua. We hoeven ons als kleine organisatie terplekke absoluut niet te schamen voor de tot nu toe behaalde resultaten en zijn van mening dat er nog veel meer mogelijk is als we aansluiting vinden bij de ‘gevestigde’ organisaties.

En Jurgens inspanningen werpen hun vruchten af; we zijn nu concreet in overleg met de ILO over deelname van Papua’s uit het binnenland aan diverse ILO-trainingen (zoals een training voor ongeschoolde Papua’s gericht op capaciteitsopbouw) en we maken een zeer reële kans op korte termijn mee te kunnen doen aan een groots opgezette pilot van een organisatie die zich richt op schoon drinkwatervoorzieningen (de gemeenschap in Senopi voldoet inmiddels aan alle criteria). Verder zijn we nu in gesprek met een organisatie die expertise en installaties verzorgt op het gebied van biogas. Tel uit je winst als je bedenkt dat 2 koeien voor voldoende mest kunnen zorgen om een aantal huizen te verlichten. In Senopi en omgeving barst het van de koeien.

Ellis is bepakt en bezakt teruggekeerd uit Jayapura, waar zij een bezoek heeft gebracht aan P3W, een trainingscentrum voor vrouwen. We beschikken nu over voldoende en goed materiaal om een gerichte en structurele kadertraining aan de vrouwen te geven als vervolg op de diverse voorlichtingsbijeenkomsten van afgelopen jaar. De komende dagen laten we het kopieerapparaat zwoegen om voldoende exemplaren voor alle vrouwen mee te nemen.

Omdat we afgelopen week reeds een uitgebreid verslag op dit weblog hebben geplaatst over de ontwikkelingen in Senopi, houden we het dit keer kort. Het zij ons vast vergeven 🙂

Groetjes uit regenachtig Papua en warm Lombok,
Jurgen & Ellis

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer