Bilateraal geld voor ontwikkelingshulp

j

5 mei, 2014

Bilaterale geldstromen

Ontwikkelingshulp aan een land als Indonesië verloopt voor een deel via bilateraal geld: geld dat via de Nederlandse ambassade in Jakarta aan projecten wordt gegeven. De SDSP was uiteraard geïnteresseerd in de geldstroom naar projecten in West Papua die met deze fondsen worden ondersteund. Daarvoor hebben we bij diverse organisaties advies gevraagd en onderzoeksresultaten opgevraagd.

Met een rondgang langs de Raad van Advies van de International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, via de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (die bracht een evaluatiebezoek aan Indonesië aan projecten in het land –maar niet in West Papua), de Nederlandse ambassade in Jakarta, en de Algemene Rekenkamer (ARK) kwamen we bij de juiste instantie terecht. Mede op advies van de ARK is door ons de Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aangeschreven. Zij hebben onze vraag behandeld.

Waarom we dit doen?

De SDSP vindt het belangrijk dat belastinggeld voor ontwikkelingssamenwerking goed terecht komt. We zijn er een voorstander van dat dit geld gebruikt wordt om de ontbossing van de 40.000 hectare regenwoud tegen te gaan en de lokale bevolking te ondersteunen. We wachten nu op het antwoord van de minister. Via de website en onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van onze lobby.

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Kom meer te weten over Papoea en laat je meenemen in het aangrijpende levensverhaal van Corry Ap. Een papoeadame die trouwde met de ‘Bob Marley’ van Papoea, met hem een gezin stichtte, maar uiteindelijk haar man in de gevangenis moest achterlaten en met hun jonge kinderen het land moest ontvluchten. Een verhaal over liefde achter tralies en een bijzonder lied..

Lees meer