Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Verlangen naar Papoea

Corry Ap groeide op in Nederlands-Nieuw-Guinea. In 1962 vertrok het Nederlandse bestuur en kwam het gebied onder Indonesisch bewind te staan. Corry werkte als zuster enkele malen in een gevangenis waar ze achter de tralies de eerste ontmoeting had met de man die ook wel de ‘Bob Marley’ van Papoea werd genoemd. Deze antropoloog en liedjesmaker genaamd Arnold Ap, vroeg haar na zijn vrijlating ten huwelijk. Er volgden gelukkige gezinsjaren, maar Arnold werd meermaals opgepakt vanwege zijn promotie van de Papoea-identiteit en het streven naar een onafhankelijk West-Papoea. Het gezin werd geïntimideerd waardoor Corry met hun jonge kinderen moest vluchten naar het buurland Papoea-Nieuw-Guinea. Met de tralies tussen hen in, namen Corry en Arnold voor de laatste keer afscheid.

Arnold Ap was zanger en muzikant in de Papoea muziekgroep Mambesak (Paradijsvogel) die liederen maakte over het land en de cultuur van Papoea. Zijn laatste en bekendste lied, Misteri Hidup (Het mysterie van het leven) schreef Arnold in de gevangenis kort voor zijn dood.

Over Becak Belanda

Het project Becak Belanda – ‘Verhalen van migranten uit Papoea en de Molukken’ door SDSP kerngroeplid Daan Goppel is een tweedelige filmdocumentaire waarin Nederlanders met een migratieachtergrond uit Papoea en de Molukken worden geïnterviewd. De interviews vinden plaats in een Indonesische becak (riksja) waarmee locaties in Nederland (Belanda) worden bezocht die voor de Papoea- en Molukse gemeenschap van betekenis zijn. Door middel van deze verhalen wordt de relatie met Nederland toegelicht en tevens duiding gegeven aan de huidige situatie in Papoea en de Molukken. Deze documentaireserie zal onder een breed publiek worden verspreid in Nederland en Indonesië

Met veel trots kunnen we aangeven dat we als SDSP een subsidie voor dit project hebben ontvangen vanuit de regeling Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland (CEWIN).

Daan Goppel en Corry Ap met de Becak Belanda

Recente berichten

Aftrap voedselbos Villanova

Aftrap voedselbos Villanova

OP het terrein van SMK Villanova in Manokwari, realiseert de SDSP i.s.m. The Tree Party en RVO Nederland een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’.

Lees meer
In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer