Becak Belanda #4 – Verlangen naar Papoea

Verlangen naar Papoea

Corry Ap groeide op in Nederlands-Nieuw-Guinea. In 1962 vertrok het Nederlandse bestuur en kwam het gebied onder Indonesisch bewind te staan. Corry werkte als zuster enkele malen in een gevangenis waar ze achter de tralies de eerste ontmoeting had met de man die ook wel de ‘Bob Marley’ van Papoea werd genoemd. Deze antropoloog en liedjesmaker genaamd Arnold Ap, vroeg haar na zijn vrijlating ten huwelijk. Er volgden gelukkige gezinsjaren, maar Arnold werd meermaals opgepakt vanwege zijn promotie van de Papoea-identiteit en het streven naar een onafhankelijk West-Papoea. Het gezin werd geïntimideerd waardoor Corry met hun jonge kinderen moest vluchten naar het buurland Papoea-Nieuw-Guinea. Met de tralies tussen hen in, namen Corry en Arnold voor de laatste keer afscheid.

Arnold Ap was zanger en muzikant in de Papoea muziekgroep Mambesak (Paradijsvogel) die liederen maakte over het land en de cultuur van Papoea. Zijn laatste en bekendste lied, Misteri Hidup (Het mysterie van het leven) schreef Arnold in de gevangenis kort voor zijn dood.

Over Becak Belanda

Het project Becak Belanda – ‘Verhalen van migranten uit Papoea en de Molukken’ door SDSP kerngroeplid Daan Goppel is een tweedelige filmdocumentaire waarin Nederlanders met een migratieachtergrond uit Papoea en de Molukken worden geïnterviewd. De interviews vinden plaats in een Indonesische becak (riksja) waarmee locaties in Nederland (Belanda) worden bezocht die voor de Papoea- en Molukse gemeenschap van betekenis zijn. Door middel van deze verhalen wordt de relatie met Nederland toegelicht en tevens duiding gegeven aan de huidige situatie in Papoea en de Molukken. Deze documentaireserie zal onder een breed publiek worden verspreid in Nederland en Indonesië

Met veel trots kunnen we aangeven dat we als SDSP een subsidie voor dit project hebben ontvangen vanuit de regeling Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland (CEWIN).

Daan Goppel en Corry Ap met de Becak Belanda

Recente berichten

Papoea Solidariteitsdag 2022

Papoea Solidariteitsdag 2022

Deze Papoea Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op provinciaal en internationaal niveau. En we kijken naar het directe verband tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen.

Lees meer
Update vanuit Sawinggrai

Update vanuit Sawinggrai

In Sawinggrai, Raja Ampat, wordt er onverminderd hard gewerkt aan het voedselbos. Een zomer update van onze partners terplaatse.

Lees meer