VIllanova voedselbos

Even buiten de tweede stad van West Papoea, Manokwari, ligt het Augustijner kinderinternaat SMA Villanova. Wijlen pater Ton Tromp OSA was de leider van dit internaat. Het internaat vervult een belangrijke rol in de gemeenschap: hier gaan zo’n tweehonderd kinderen uit de binnenlanden naar de middelbare school. In samenwerking met de stichting The Tree Party realiseert de SDSP hier een voedselbos van 3 hectare. Het doel is de school te versterken in zijn eigen voedselvoorziening onder het motto ‘ieder kind elke dag een stuk vers fruit’. Daarnaast doen de scholieren ervaring op met het duurzame landbouwsysteem Agro forestry.

RVO Nederland financiert het project vanuit CO2 compensatie gelden voor de compensatie van een Nederlandse handelsmissie naar Indonesië. Hiervan worden in totaal 3000 bomen ingekocht waarvan een deel naar Villanova gaat en een deel naar de plaatselijke universiteit, de UNIPA Manokwari. De voorbereiding op Villanova gaat van start in november 2023 en begin februari 2024 zal worden begonnen met het planten. Na Villanova volgt het voedselbos op UNIPA.

Als aftrap van het project is op 11 oktober 2023 symbolisch een mangistan boom (pohon manggis) geplant op de Nederlandse ambassade in Jakarta. Dit is gedaan door de chef de mission van de Nederlandse handelsmissie: Jaime de Bourbon de Parme, en de Nederlandse ambassadeur in Indonesië: Lambert Grijns.

In april 2023 bracht Reville reeds een bezoek aan Villanova en was hij blij verrast over de potentie van het terrein. Drainage bleek wel een probleem te vormen dat eerst geadresseerd diende te worden. Begin november 2023 keerde Reville terug en meldde:’Met Pater Domingus bij SMK Villanova, Manokwari. Een korte maar aangename bijeenkomst om de essentiële zaken ter plaatse te bespreken. We hebben een locatie gekozen voor de kwekerij waar 3000 bomen zullen worden geplant. De drainage is voltooid en de hele locatie ziet er aanzienlijk beter uit. Ik kon mijn ogen niet geloven hoeveel gezonder het land er nu uitziet. Bomen die eerder werden tegengehouden door natte grond, zijn nu snel gegroeid. Ik kom over 2 weken terug om het lay-outteam te begeleiden. Tot die tijd verfijnen we het budget, regelen we een team voor het wegmaaien van begroeiing en beslissen we over de bestelling van de bomen. Ongeveer 1500 bomen worden op deze locatie geplant. In januari komt de boombestelling uit Java binnen, samen met ondersteunende bomen uit Kebar. Mijn aarzelingen over deze locatie zijn verdwenen. Het was de drainage… fruitbomen gedijen echt niet goed in doorweekte grond en dat is nu opgelost 🙂’.

Volg de Facebookpagina van Reville Saw om op de hoogte te blijven van de voortgang.

Facebook updates Villanova

Reville Saw post regelmatige updates over de voortgang van het voedselbosproject bij SMK Villanova.

Recente berichten

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

In memoriam – Pater Anton Tromp OSA

Op 8 mei 2023 overleed Pater Anton Tromp in zijn geliefde West-Papoea waar hij sinds 1970 woonde. Zijn pastoraal werk ging hand in hand met projecten voor onderwijs en gezondheidszorg. De SDSP werkte vanaf het prille begin al met de pater en het bisdom samen. Met zijn overlijden eindigt een structurele, fijne en duurzame samenwerking van 28 jaar.

Lees meer
Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Report on Sustainable Forest Management in Sawinggrai – SEFA

Following several successful cooperations in the past few years, this year’s International Development Project is collaborating with Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) once again. This time their research and reports focuses on the subject of Sustainable Forest Management in Sawinggrai, West Papua.

Lees meer