De nieuwsbrief Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat verschijnt meerdere keren per jaar en wordt verspreid onder donateurs en overige geïnteresseerden

SDSP Nieuwsbrief - september 2021
SDSP_LOGO_mobiel_2020_885x489
facebook twitter youtube linkedin 

Voorwoord

Terwijl in Nederland iedereen de zomer viert, thuis of toch over de grens, is het werk aan de projecten in Papoea gewoon doorgegaan. Tijd dus voor een overzicht in de vorm van een nieuwsbrief.

In het afgelopen jaar hebben we als SDSP een stap op de plaats moeten maken, net als vele goede doelen organisaties. Met name ons 25-jarig bestaan hebben we niet zo groots kunnen vieren als we hadden gepland. We hebben elkaar vooral ‘online’ gesproken en gezien. Ook onze studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben voor de 2e keer hun onderzoeksmissie naar Papoea moeten afblazen. Dat is heel jammer. Daar tegenover staat dat er wel veel is gedaan aan de projecten in Papoea en in Nederland, en dat is goed nieuws. Dus ondanks allerlei restricties en maatregelen is er veel gebeurd.

We hebben een prachtige mijlpaal bereikt waardoor we ons voedselbosproject kunnen financieren: van pilotfase naar uitvoering, dankzij de hulp van Contribute. Omdat we al lang ervaring hebben met het begeleiden op afstand, is het voedselbosproject in Sawinggrai dus gewoon doorgegaan. Goede berichten dus! We hopen in de 2e helft van dit jaar ook weer bezoeken aan onze projecten mogelijk te maken - dus wie weet in een volgende nieuwsbrief meer daarover!

Dank in ieder geval voor alle steun aan de SDSP, in welke vorm dan ook. Alleen met de hulp van vrijwilligers en donateurs en onze sponsoren kunnen we samen de wereld een beetje beter maken.

Veel leesplezier!
Het SDSP bestuur
Background_SDSP_1920x186_lowres

Voedselbos Sawinggrai

Logo Contribute
We zijn heel blij met de steun van Contribute voor ons voedselbos. Op onze website is een filmpje te vinden waarin we in de winter van 2020 een introductie geven op ons voedselbosproject in Sawinggrai. Door de steun van Contribute hebben we de kans gekregen om in 2021 vol aan de slag te gaan met de uitvoering van het project.

Fruitbomen, mulch en een mix van grassen

In de eerste maanden van dit jaar zijn de zaden geplant, en is de watervoorziening aangelegd. Nu heeft het team in Sawinggrai in de periode van maart tot en met mei vooral veel extra planten in de grond gezet, met name fruitbomen: Dragonfruit, mango, banaan en citrusvruchten. Fruitbomen geven snel vruchten, en zorgen ervoor dat het voedselbos extra snel ook producten oplevert die verkocht kunnen worden, en dus ook extra geld opleveren. Fruitbomen die goed geworteld zijn, kunnen de seizoenen doorstaan, zonnige en natte perioden overleven, en jaarlijks fruit produceren. In de laatste maanden is ook veel tijd besteed aan het vergroten van de hoeveelheid organisch materiaal op de grond, ook wel ‘mulch’ genoemd. De grond in de tropen is vaak dun, en het is heel belangrijk om de bodem te verrijken met extra voedingsstoffen, zeker als het veel regent, en dus de voeding voor planten snel wegspoelt. Op de grond van het voedselbos wordt een rijke laag aangelegd, zodat voedsel voor de bomen langer aanwezig blijft. Het positieve effect is te zien aan gezondere bomen, meer fruit en minder insectenplagen. Een deel van de onderlaag onder de bomen wordt gevormd door gras. Voor de kenners: In Sawinggrai wordt gebruik gemaakt van een mix van grassen: Vetiver grass (Chrysopogon zizanoides) in de zonnige stukken van het voedselbos, Odot odot, een kleine grassoort, en Mombassa gras.
The Odot grass has been expanded from 1 kilogram of cuttings to 140 plants in 2 months
The Vetiver is the first grass working in a support role to help keep the soil covered and cool
A Young Calliandra tree that will provide Mulch and Nitrogen for the gardens

Begeleiding terplekke en op afstand

De begeleiding van het project doen we op afstand. In de analysefase van het project hebben vrijwilligers Jan Schouwenburg en Henk Krijnen bezoeken gebracht aan het gebied. Daarna is Reville Saw, een Australische expert op het gebied van voedselbossen, aan het werk gegaan met een analyse van de haalbaarheid en een beplantingsplan. En via Jonas Muller van Verein Child Aid Papua die in het dorp de begeleiding doet horen we dagelijks hoe het gaat. Er is een appgroep van de lokale mensen onder leiding van ‘pak’ Surdirman, van de begeleiders, en daarmee een groot netwerk van begeleiders om dit project tot een succes te maken!

Lees meer >>

Sportproject Santo Agustinus Manokwari

Tijdens de Covid-19 pandemie hebben we het sportproject gesteund voor Papoea-jeugd in Manokwari. Onze contactpersoon is Charles Roring, die ook voor veel van de eco-toeristische projecten onze adviseur en ons aanspreekpunt is. Dit is echter een gemeenschapsproject: Twee basketbalteams Farek (jongens) en Gembira (meisjes) oefenen dagelijks op het basketbalveld voor de kerk Santo Agustinus te Manokwari.
SDSP - Sportproject Santo Agustinus Manokwari
Ze hadden ballen nodig en tenues die ze gebruiken tijdens oefeningen en deelname aan lokale en regionale competities. Voor het sportproject wordt lokaal een fonds opgezet. SDSP heeft een startsubsidie verstrekt. Op de bijgevoegde foto bespraken de jongeren plannen en voorbereidingen voor de basketbalcompetitie. In augustus/september namen ze deel aan de lokale wedstrijden.

Met het sportproject wordt beoogd de Papoea-jeugd tot sporten te stimuleren, zodat ze wegblijven van alcohol, drugs, lijmsnuiven, motorracen op de openbare weg en andere gewelddadige activiteiten. Als ze goed presteren in lokale en regionale sportcompetities, kunnen grotere clubs in Indonesië hen uitnodigen om lid te worden van professionele teams.

Lees meer >>

Wondama als toeristische bestemming

Door de Covid-19 pandemie is het toerisme in West Papoea vrijwel geheel stilgevallen. De reismogelijkheden zijn momenteel nog beperkt en onzeker. Samen met onze lokale eco-toeristische partners werken we aan de promotie van het verborgen paradijs Wondama als nieuwe bestemming.

Regentschap Wondama Bay is een unieke bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in het zien van de rijkdom aan biodiversiteit van regenwouden en koraalriffen van Nieuw-Guinea. Deze regio, gelegen in het zuidelijke deel van het Cenderawasih Marine Reserve, biedt een adembenemende ervaring van natuur, landschap en cultuur.

Het bergachtige schiereiland Wondama met het Wondiwoi National Park wordt omringd door unieke koraalriffen, prachtige eilanden en stranden.
SDSP - Wondama nieuwe toeristische bestemming

Wondama is vanuit Manokwari aanmerkelijk beter bereikbaar geworden met reguliere veerdiensten of met een klein vliegtuig.

Op onze website papua-travel.com/destinations staat meer gedetailleerde informatie.

Lees meer >>

Becak Belanda

SDSP - Becak Belanda
Dat de initiatieven ook in Nederland niet stil staan, laat het project Becak Belanda van Daan Goppel zien.

Met veel trots kunnen we aangeven dat we als SDSP een subsidie hebben ontvangen vanuit de regeling Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland (CEWIN).
In 2021 is door het ministerie aangegeven extra aandacht te geven aan initiatieven die zich richten op het cultureel erfgoed van West Papoea. Samen met de Samenwerkende Organisaties voor West Papoea (SOWP) hebben de organisaties hun aanvragen doorgenomen. Veel organisaties hebben een eigen aanvraag gedaan, en ook heeft het samenwerkingsverband een gezamenlijke aanvraag gedaan. Deze aanvraag voor een gezamenlijke website en het delen van informatie en coördineren van de diverse activiteiten heeft het helaas niet gehaald dit jaar.

De aanvraag van de SDSP is wel beloond met een positief advies: Daan Goppel bouwt daarin voort op zijn ritjes met de becak waarbij het Indische mensen interviewt over hun leven. Dat gaan we de komende maanden verder uitwerken in ritjes met bijzondere mensen uit de Molukken en uit West Papoea die nu in Nederland wonen. Deze personen gaan dan in de becak met Daan, en de opnames worden vervolgens uitgewerkt in korte documentaires die we via ons brede netwerk delen – in Nederland en in Indonesië.

Lees meer >>

Leo de Zeeuw sr. doet een stapje terug

Op 1 januari 2021 heeft Leo de Zeeuw sr. afscheid genomen als bestuurslid van de SDSP. Een bijzonder moment, want Leo is de oprichter van de stichting.
25 jaar geleden, op 9 september 1995 heeft hij met een kleine groep enthousiaste bestuurders de SDSP opgericht, na een inventarisatie van de mogelijkheden op dat moment.
Leo en Lies de Zeeuw met het Korwar beeld
Uiteraard ging dat op een grondige wijze: gesprekken met bestaande organisaties en een onderzoek door de Universiteit Utrecht naar de humanitaire organisaties die hulp geven aan Papoea. De oogst van het onderzoek was opvallend beperkt, en aanleiding om zelf aan de slag te gaan. Met inbreng van kennis van Papoea en kennis van projectontwikkeling en met de hulp van een zeer groot netwerk van familie, vrienden en zakenrelaties.
SDSP - Leo de Zeeuw lintje
Leo en Lies waren als jong getrouwd stel in West Papoea om te werken aan speciale projecten, in dit geval houtplantages in het binnenland, in de Kebar. Hun huis hebben ze zelf gebouwd. Het netwerk met de lokale bevolking hebben ze zelf opgebouwd. Samen met de paters in het gebied hebben ze de lokale bevolking geholpen met het verbeteren van hun levensomstandigheden en economische kansen.
Ze hebben vliegstrips helpen aanleggen, medische zorg verleend en voor de mensen in de dorpen op de Kebar waren ze de ‘poort’ naar de steden aan de kust. De kennis en ervaring van hun werk en de tijd in Papoea is ook de basis van al het werk van de SDSP.

Het gezin moest vluchten uit het gebied toen de politionele acties begonnen, en pas vele jaren later konden ze terug naar het gebied. Daar zagen ze weinig vooruitgang en vooral de slechte situatie waarin de lokale bevolking nog steeds verkeerde, viel op. Dit was de aanleiding om de SDSP op te richten. De stevige basis van de stichting is verwoord in de visie en strategie van de SDSP.
Na 25 jaar dag-in-dag-uit voor de stichting gewerkt te hebben, de ontvangst van een Koninklijke Onderscheiding, en de hulp bij de start begeleiding en afronding van vele projecten, doet Leo een stapje terug. Uit het bestuur, maar nog steeds actief volgend en nog steeds wijze adviezen gevend: als een echte nestor van de organisatie is en blijft hij de stichting en bovenal de Papoea’s een warm hart toedragen. En dat blijft voor ons als stichting immer voelbaar.
SDSP - Korwar beeld bronzen afgietsel
Het originele houten Korwarbeeld waarvan een bronzen afgietsel in Boxtel staat (als eerste Papoea-monument in Nederland) is door de SDSP aan Leo en Lies geschonken en symboliseert hun onlosmakelijke band met de voorouders en huidige Papoea’s en niet te missen biodiversiteit, en met de SDSP-ers in Nederland.

Lees meer >>

Dag kantoor in Zeist, hallo Doetinchem!

De eerste vrijwilligersdag van 2021 was een bijzondere: met een hele ploeg hebben we alle houtsnijwerken en boombastdoeken uit ons kantoor in Zeist gehaald en weggebracht naar een droge zolder op een zorgboerderij bij Doetinchem. Na een hele mooie, lange tijd gebruik te hebben gemaakt van ’t Tuighuis in Zeist, gaan we over naar een nieuwe fase.
SDSP - Vrijwilligersdag juni 2021
De Fraters van Utrecht hebben ons als SDSP zeer welkom geheten in hun locatie – voor de SDSP een plek van het tonen van kunst en houtsnijwerk uit Papoea, en een plek van ontmoeten, werken, vergaderen en vrijwilligersdagen. We hebben van de ruimte ‘om-niet’ gebruik mogen maken, een geweldige gift van de fraters aan de SDSP. Het gebouw werd echter wat slecht, er is lekkage en de verwarmingskosten van de ruimte met enkel glas en een-steens-muren werd echter te kostbaar.

We hebben we dus voor gekozen om alles op te slaan en op zoek te gaan naar alternatieven. Een van de projecten die we nu uitvoeren is het in bruikleen geven van de stukken en het samenstellen van een tijdelijke expositie voor instellingen die daar interesse in hebben. Zo bereiken we ons doel nog beter: Niet mensen uitnodigen naar Zeist toe te komen, maar de prachtige houtsnijkunst naar de mensen toe brengen.

Lees meer >>

Papua Art Gallery

Papua Art Gallery
Op onze website staat onze Papua Art Gallery met een overzicht van de uitgebreide kunstcollectie die de SDSP beheert.

Omdat wij niet over de middelen beschikken om de hier getoonde collectie op een fysieke locatie tentoon te stellen, is het overgrote deel van de collectie opgeslagen.
We hebben enkele zorgvuldig samengestelde expositie-sets waarin diverse objecten zijn opgenomen die tezamen een beeld geven van het leven van de oorspronkelijke bevolking van West-Papoea. Denk aan schilderijen, houtsnijwerk – zoals voorouderbeelden, sagobakken en schilden uit de regio Asmat en de Vogelkop – maar ook gebruiksvoorwerpen als tabakspijpen, bijlen, beitels en sagokloppers en sieraden als armbanden, halssnoeren en lichaamsversieringen.

Objecten worden in principe niet verkocht, maar zijn wel beschikbaar voor bijvoorbeeld exposities of uitleen. Heeft u hier interesse in, neemt u dan per e-mail contact met ons op zodat we alle mogelijkheden kunnen bespreken.

Lees meer >>

Donateur worden

De SDSP kan uw hulp van harte gebruiken. Wilt u donateur worden? Dat kan eenvoudig via onze doneerpagina op geef.nl of via onze eigen website.

#bedanktvooruwsteun

geef-onlinecollecteren

De SDSP gelooft in een integrale strategie om de bevolking van West-Papoea handvatten te geven voor een goede toekomst. Hierbij ligt de focus op integrale gebiedsontwikkeling met als fundamenten: Biodiversiteit & Natuur, Water & Sanitatie, Gemeenschapsopbouw & Gezondheid, Educatie & Capaciteitsopbouw en Kunst & Cultuur.

SDSP logo
facebook twitter youtube linkedin 

Uitschrijven | Je abonnement beheren

Correspondentieadres

Betje Wolfflaan 5

3906 WP Veenendaal

Telefoon: +31 6 1860 3457

E-mail: redactie@sdsp.nl

Rekeningnummer

BIC: INGBNL2A IBAN: NL66 INGB 0007 3247 57

MailPoet